Ykkösen kausiennakko 2021, sijat 7-12: Kaksi jää kyydistä järisyttävän kovassa kilpailussa – viimeisestä säilyjän paikasta armoton taistelu

Miesten Ykkösen kauden 2021 alkua päätettiin alkukeväällä siirtää koronapandemian vuoksi kolmella kierroksella. Näin otteluita tarvitsee toivottavasti pelata vähän vähemmän tyhjille katsomoille, vaikka aivan kauden alussa tähän oltaneenkin pakotettuja.

Ennakkopaketin sisällysluettelo

LUE MYÖS: Ykkösen kausiennakko – sijat 1-6

Vihdoin 5. toukokuuta sarja alkaa, ja heti kättelyssä todellisella trillerillä. Ottelussa TPS-VPS on heti vastakkain kaksi perinteikästä palloseuraa ja samalla kaksi kauden suurinta nousijasuosikkia. Muut joukkueet aloittavat kautensa 9.5. tai 12.5.

Kauden lyhentämisen takia karsintapelit Veikkausliigan karsintaan pääsemisestä putosivat ohjelmasta pois. Loppusarjat pyritään kuitenkin viime kaudesta poiketen pelaamaan. Kaudella 2020 pelattiin vain kaksinkertainen 22 kierroksen sarja, mutta tänä vuonna kauden on määrä jatkua tuon jälkeen yksinkertaisilla loppusarjoilla.

Yläloppusarjan voittaja nousee kauden päätteeksi suoraan Veikkausliigaan kaudeksi 2022 ja kakkonen karsii liigapaikasta Veikkausliigan toiseksi viimeisen kanssa. Alaloppusarjan kolme viimeistä putoavat Kakkoseen.

Uutuutena tälle kaudelle kaikki Ykkösen pelit nähdään suorina lähetyksinä ja suomeksi selostettuina Ruutu+ -palvelussa. Kaikki kotimaisen jalkapalloilun tärkeimmät sarjat Veikkausliiga, Kansallinen liiga ja Ykkönen löytyvät nyt siis samasta osoitteesta. Tämä on vuorenvarmasti omiaan lisäämään myös Ykkösen näkyvyyttä suurelle yleisölle merkittävästi.

Tällä kaudella sarjassa pelaa seitsemän viime vuonnakin mukana ollutta joukkuetta. Uusina mukaan tulivat Veikkausliigasta pudonneet RoPS ja TPS sekä Kakkosesta nousseet PK-35, HJK Klubi 04 ja JIPPO.

AC Oulu ja KTP kokeilevat tänä vuonna tasonsa riittävyyttä pääsarjassa. Ykkösestä putosivat viime kauden päätteeksi AC Kajaani, SJK Akatemia ja MYPA. AC Kajaani pani sittemmin pillit kokonaan pussiin, eikä pelaa kaudella 2021 missään sarjassa.

Pärjääminen Ykkösessä on yleensä valttia myös sarjatasoa ylempänä, sillä kaikki viime kaudella pelipaikkojensa parhaina palkitut pelaavat tänä vuonna Veikkausliigaa. Paras puolustaja Rafinha (AC Oulu), paras maalivahti Anton Lepola (KTP) ja paras keskikenttäpelaaja David Ramadingaye (KTP) nousivat joukkueineen, mutta maalikuninkuuden voittanut ja sarjan parhaana pelaajana palkittu Darren Smith värvättiin EIF:stä Honkaan. Kuudesta yli kymmenen maalia tehneestä pelaajasta Ykkösessä jatkaa vain kokenut Juuso Aalto.

Lähtökohtaisesti sarjasta voi odottaa erittäin tasaista, ja noususta kamppaileekin ainakin neljästä viiteen joukkuetta. Jotkut Ykkösen valmentajat arvioivat kärkitaiston vieläkin laajemmaksi. Selkeitä heittopusseja sarjassa tuskin on. Suomen Cupista ei silti kannata liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä, sillä monet joukkueista olivat tuolloin vielä rakennusvaiheessa.

– Veikkaan, että kausi tulee olemaan tasaisin Ykkösessä pitkään aikaan. Uskon jopa 8–10 joukkueen taistelevan sijoituksista neljän parhaan joukossa. Moni joukkue on kertonut halustaan nousta, ja sarjasta tulee todella mielenkiintoinen, Jaron valmentaja Jimmy Wargh arvioi Palloliiton Ykkösen mediapaketissa.

– Aina puhutaan kaikkien aikojen Ykkösestä, mutta tänä vuonna tasaisuus voi tehdä sarjasta sellaisen. Nousijajoukkueet ovat tänä vuonna vahvempia kuin aikaisempina kausina, ja liigasta pudonneet joukkueet taistelevat varmasti kärkipäässä. Veikkaan, että tasoero mestarin ja sarjajumbon välillä tulee olemaan pienempi kuin viime vuosina, KPV:n Niko Kalliokoski komppaa.

– On poikkeuksellisen vaikeaa asettaa joukkueita järjestykseen. Yläloppusarjaan menee todella kovat kuusi joukkuetta, ja päästäkseen sinne täytyy pelata vahva kausi. Sarjassa on paljon perinteikkäitä liigaseuroja – uskon, että Ykkönen on kovempi sarja kuin moni osaa ajatellakaan, MuSa:n Ville Ulanen jatkoi.

Jaamme tässä ennakkopaketissa joukkueet kahteen eri osioon sen mukaan, miten me oletamme niiden menestyvän. Tässä osassa käsitellään sijoille 7-12 eli alaloppusarjaan ennakoimamme joukkueet, ja toisessa osassa sijoille 1-6 eli yläloppusarjaan povaamamme ryhmät.

Seuraavalla sivulla Jaron joukkue-esittely