Tappiokin voi riittää Huuhkajille jatkopaikkaan, jonka voivat ratkaista jopa keltaiset kortit – katso eri skenaariot

© Kuva: Getty Images

Huuhkajat taistelee maanantai-iltana historiallisesta paikasta EM-kisojen pudotuspeleissä. Täysi pistepotti Belgiasta veisi Suomen satavarmasti jatkoon, tasapeli todennäköisesti riittäisi myös, eikä tappiokaan välttämättä johtaisi karsiutumiseen.

Tilanne on kuitenkin erittäin mutkikas, sillä erikoisimmassa skenaariossa jatkopaikan saattavat ratkaista Huuhkajien keltaiset kortit eivätkä vaikkapa tehdyt maalit. Tässä eri mahdolliset tilanteet avattuna.

Voitto: Jos Huuhkajat yllättäisi kaikki ja kaataisi Belgian, olisi se vähintään lohkokakkonen. Jos Venäjä voittaisi samaan aikaan Tanskan, olisi kolme maata kuudessa pisteessä. Tällöin keskinäisten pelien pisteet ja maalit ratkaisisivat järjestyksen, eli Belgia olisi todennäköisesti ensimmäinen jyrättyään Venäjän 3–0 ensimmäisellä lohkokierroksella.

Huuhkajat voittaisi lohkonsa vain, jos se kukistaisi Belgian ja Tanska onnistuisi taistelemaan itselleen vähintään pisteen Parkenilla vierailevasta Venäjästä.

Tasapeli: Jos Huuhkajat onnistuisi raapimaan Belgiasta pisteen, menisi Suomi todennäköisesti jatkoon joko lohkonsa kakkosena tai kolmosena. Huuhkajilla olisi tällöin neljä pistettä kasassa, mikä jättäisi ainakin Tanskan sen alapuolelle.

Neljä pistettä lohkokolmosena tarkoittaisi todennäköisesti Suomen jatkopaikkaa, mutta virallista sinettiä sen olisi odotettava muiden lohkojen valmistumiseen saakka.

Venäjä voi sen sijaan nousta pelkällä tasapelilläkin toiseksi, sillä se voitti Suomen 1–0 ja keskinäiset ottelut otetaan tasapistetilanteessa ensimmäisenä huomioon. Jos Tanska kuitenkin voittaisi Venäjän, olisi Suomi lohkokakkonen ja varmasti mukana pudotuspeleissä.

Tappio: Jos Huuhkajat häviäisi Belgialle, jäisi se kolmeen pisteeseen. Jos Venäjä hakisi samaan aikaan edes pisteen Tanskasta, varmistaisi se paikkansa lohkokakkosena. Kolme pistettä ei välttämättä riittäisi viemään Suomea lohkokolmosena jatkoon, mutta tiettyjen tulosten toteutuessa tappio voisi kantaa jopa kakkossijaan saakka.

Jos Tanska onnistuu kaatamaan Venäjän ja Suomi häviää Belgialle, ovat Suomi, Tanska ja Venäjä kaikki kolmessa pisteessä. Tällöin tarkasteltaisiin jälleen kolmikon keskinäisiä pelejä, joista jokainen olisi voittanut yhden ja hävinnyt yhden.

Tanskan 1–0-voitto tarkoittaisi sitä, että kaikkien kolmen maaliero keskinäisissä peleissä olisi 1–1 ja jokaisen maajoukkueen tulos lohkovoittaja Belgiaa vastaan nousisi ratkaisevaan rooliin. Siinä vertailussa Tanska olisi Venäjän edellä, koska Tanska hävisi Belgialle vain 1–2 ja Venäjä 0–3.

Suomen kohtalon määräisi siis se lukema, joka maalitaulua koristaa Belgia-ottelun päätteeksi. Jos Suomi häviää Belgialle 0–1 tai enemmän, ei lohkokakkoseksi ole enää mitään asiaa. Jos se kuitenkin häviää yhdellä maalilla, mutta tekee enemmän kuin yhden maalin (esim. 2–3-tappio), sijoittuu Huuhkajat toiseksi tehtyjen maalien perusteella.

Jos Suomi sen sijaan häviäisi Belgialle lukemin 1–2 ja Tanska voittaisi Venäjän 1–0, olisivat myös tehtyjen maalien määrä tasan. Tässä kohtaa Venäjä putoaisi pois vertailusta, eli jäljelle jäisivät enää Suomi ja Tanska.

Näiden kyseisten lopputulosten toteutuessa Suomi ja Tanska erotettaisiin toisistaan keltaisten ja punaisten korttien perusteella. Se, kumpi olisi kerännyt vähemmän kortteja EM-kisojen lohkopeleissä, sijoittuisi toiseksi.

Tanskalla on tällä hetkellä vyöllään kolme keltaista korttia, Suomella neljä. Jos ”korttipisteet” olisivat kolmannen ottelun päätteeksi tasan, ratkaistaisiin sijoitus karsintarankingin mukaan. Tällöin Tanska olisi toinen ja Suomi kolmas.

Jos alla oleva upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

Miten B-lohkon sijoitukset ratkaistaan tasapistetilanteessa

1. Keskinäisen/keskinäisten otteluiden tulokset
2. Keskinäisten otteluiden maaliero
3. Keskinäisissä otteluissa tehtyjen maalien määrä
4. Yllä olevat kriteerit lohkon muita joukkueita vastaan
5. Kaikkien lohko-otteluiden maaliero
6. Tehtyjen maalien määrä kaikissa otteluissa
7. Voittojen määrä
8. Korttipisteiden määrä (1 keltainen kortti = 1 piste)
9. Sijoitukset karsintarankingissa

Lähteet: ESPN, Aamulehti, UEFA