Jokainen Huuhkaja arvioitu – katso pelaajien arvosanat EM-kisoista: Yksi tähti ylitse muiden

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien EM-kisaurakka tuli päätökseen jo viime maanantaina. Jatkopaikka jäi lopulta yhdestä maalista kiinni, joten lähellä oli, ettei EM-lopputurnauksen ensikertalainen venynyt neljännesvälieriin. Tässä artikkelissa arvioidaan Huuhkajien joukkueen otteet EM-kisoissa.

Jaoimme jokaiselle pelaajalle arvosanan asteikolla 4-10. Pelaajat, jotka eivät käyneet EM-kisoissa kentällä, eivät saa arvosanaa, mutta heidätkin mainitaan osana joukkuetta.

Artikkeli on jaettu viidelle sivulle. Ensimmäisellä sivulla käsitellään joukkuetta yleisesti sekä valmennusta. Toisella sivulla käsitellään maalivahdit, kolmannelle puolustajat, neljännellä keskikenttäpelaajat ja viidennellä sivulla hyökkääjät. Pääset alla olevista linkeistä suoraan haluamallesi sivulle. Lisäksi voit vaihtaa sivua aina sivun lopusta.

Joukkue ja valmennus

Joukkueen yleisarvosana: 7
Markku Kanerva ja valmennustiimi: 6

Huuhkajat lähti EM-kisoihin ensikertalaisena ja todellisena altavastaajana. B-lohko oli myös todella kova haaste Suomelle. Belgia ja Tanska olivat lohkon ennakkosuosikit, mutta Venäjän vaarallisuus oli hyvin tiedossa. Paperilla Suomelle tarjottiin lohkossa täysin statistin roolia.

Huuhkajat aloitti kisaurakan heti jättiyllätyksellä ottamalla 1-0-voiton dramaattisten vaiheiden jälkeen Tanskasta. Christian Eriksenin sydänpysähdys vaikutti varmasti molempiin joukkueisiin, mutta tulos oli silti Suomelta hurja venyminen ja puolustuksen riemuvoitto.

Jo Tanska-ottelussa oli nähtävillä Suomen suurimmat haasteet EM-kisojen vaatimustasossa. Maalintekopaikkojen luominen oli todella hankalaa läpi kisojen. 5-3-2-muoto onnistui todella hyvin puolustussuuntaan, josta kertoo vain kolme päästettyä maalia kolmessa ottelussa.

Hyökkäyssuuntaan Suomi oli varsin aneeminen. Ongelmaksi muodostui se, että Suomi laski puolustaessaan niin alas, että nopeisiin positiivisiin tilanteenvaihtoihin oli vaikea lähteä. Etäisyys vastustajan maaliin oli niin valtava, ettei isoja tiloja vastustajan puolustuslinjan takana pystytty hyödyntämään samaan tapaan kuin aiemmin.

Kanervan inhorealistinen lähestyminen oli lähellä tuottaa jopa jatkopaikan. Lopulta jatkopaikka jäi vain yhdestä maalista kiinni, joten ei Kanervan valittua turnaussuunnitelmaa voi kauheasti kritisoida.

Markku Kanerva lähestyi EM-turnausta inhorealistisesti hakien vain tuloksia. Kuva: Getty Images.

Venäjää vastaan Kanerva tiimeineen yritti hakea tasoitusta nostamalla Paulus Arajuuren kärkeen voittamaan pääpalloja. Valittu taktiikka ei sinänsä ollut huono, mutta joukkue ei selvästikään tiennyt, miten tilanteet olisi pitäneet pelata. Siitä Kanerva on saanut kritiikkiä ansaitusti. Pelin organisointi oli heikkoa.

Suomen yhtenäinen puolustaminen – ennen kaikkea boksin puolustaminen – oli kuitenkin isossa kuvassa varsin hyvää. Siihen kun lisätään, että Suomi sai käytännössä jokaisessa pelissä kuitenkin luotua vähintään yhden kohtalaisen hyvän maalintekopaikan, voidaan Kanervan pelisuunnitelmia pitää tilanteeseen nähden vähintään tyydyttävinä:

  • Tanskaa vastaan hyvä maalintekopaikka tuotti maalin.
  • Venäjää vastaan Pohjanpalon maali oli paitsio. Lisäksi Pohjanpalo ja Pukki pääsivät pelin aikana molemmat laukomaan hyvältä sektorilta, mutta viime hetken blokit estivät maalin.
  • Belgiaa vastaan hyvät maalintekopaikat olivat vähissä. Muutama laadukas laukaus boksin sisällä pysähtyi blokkiin.

Huuhkajat haki vain ja ainoastaan tuloksia EM-kisoissa. Tyylipisteitä ei ollut jaossa, joten ottelusuunnitelmat olivat varsin inhorealistisia. Pelaajien laadussa Suomi hävisi kentällä jokaiselle vastustajalleen, mutta se onnistui kuromaan eroa kiinni kollektiivina.

Taktisesti Kanerva onnistui kohtalaisesti. Venäjää vastaan nähty sekoilu laski arvosanaa, koska Suomen paras mahdollisuus pisteisiin oli nimenomaan Venäjää vastaan. Huomionarvoista on sekin, että Kanervan ottelusuunnitelma nopeasta osumasta oli hyvin lähellä onnistua Venäjää vastaan, mutta VAR puuttui peliin.

Huuhkajat oli Kanervan johdolla lähellä napata jatkopaikan, mikä olisi ollut todella kova suoritus. Nyt siitä jäätiin yhden maalin päähän, mikä ei sinänsä ole huono saavutus sekään. Nyt kun kuitenkin saumat olivat realistisesti parempaankin, ei kokonaisarvosanaa voi tyydyttävää parempana pitää.

Vastuu tuloksen tekemisestä on aina päävalmentajalla. Siksi Kanervan arvosana laskee kohtalaisen puolelle. Organisointi ja kollektiivina pelaaminen ovat olleet Huuhkajien vahvuuksia, ja Venäjää vastaan tasoitusmaalia haettiin lähinnä onnenkantamoisten kautta. Hukattu mahdollisuus.

Seuraavalla sivulla arvioidaan maalivahtien suoritukset EM-kisoissa.

Seuraavalla sivulla maalivahtien arvosanat


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004