Tässä ovat Huuhkajien kolme suurinta onnistujaa EM-kisojen alkulohkossa – suurin sensaatio saapui täysin takavasemmalta

© Kuva: Getty Images

EM-kisat saattavat olla Suomen osalta ohitse, vaikka pieni sauma jatkopeleihin on vielä olemassa. Kolmen lohkovaiheen ottelun jälkeen on syytä katsoa tarkemmin, ketkä olivat Huuhkajien suurimpia onnistujia.

WhoScored-sivusto on antanut pelaajille jokaisesta EM-kisojen ottelusta arvosanat. Suomen kohdalla kolme selkeintä onnistujaa ovat maalivahti Lukas Hradecky, vasen wingback Jere Uronen sekä toppari Daniel O’Shaughnessy. Nämä pelaajat olivat Suomen joukkueesta ainoita, joiden keskiarvo nousi yli seitsemän.

Arvosanat eivät valehtele. Hradecky, Uronen ja O’Shaughnessy pelasivat alkulohkon ottelut todella korkealla tasolla.

Hradecky jopa yksi kisojen parhaista

  • Lukas Hradeckyn WhoScored-keskiarvo: 7.53

Lukas Hradecky on Suomen joukkueen paras jalkapalloilija, jos verrataan oman pelipaikkansa parhaita pelaajia. Hradecky osoitti EM-kisoissa kuuluvansa aivan maailman absoluuttiseen kärkeen, kun puhutaan maalivahdeista.

Lukas Hradecky nappasi Pierre-Emile Højbjergin rankkarin kiinni. Kuva: Getty Images.

Bayer Leverkusenissa jo pitkään korkealla tasolla torjunut Hradecky nousi viimeistään nyt koko maailman tietoisuuteen. On hän sitä toki ollut jo aiemminkin. Saksan Bundesliigassa Hradecky on usean vuoden ajan kilpaillut parhaan maalivahdin tittelistä. Viime vuonna Hradecky valittiin myös Suomessa Vuoden urheilijaksi ja Vuoden jalkapalloilijaksi.

EM-kisoissa Hradecky oli yksilötasolla ehkäpä suurin syy siihen, että Suomi taisteli aina viimeisille hetkille pääsystä jatkoon lohkon kahden parhaan maan joukossa. Hradecky nappasi 14 torjuntaa, yhden pilkun ja pelasi yhden nollapelin. Hradeckyn taakse meni vain kolme maalia lohkovaiheessa, mitä voi pitää todella huikeana suorituksena.

Hradeckyn esitykset EM-kisoissa olivat sitä luokkaa, että hänestä voidaan hyvillä mielin puhua jopa yhtenä turnauksen parhaista maalivahdeista. Jos Suomi olisi napannut jatkopaikan suoraan, olisi Hradecky voinut olla jopa turnauksen paras maalivahti.

Uronen pelasi itselleen siirron

  • Jere Urosen WhoScored-keskiarvo: 7.14

Genkissä viime kaudella vähäiselle vastuulle jäänyt Jere Uronen tuli EM-kisoihin näyttämään osaamistaan. Siinä hän onnistui erinomaisesti. Uronen oli erinomainen varsinkin puolustussuuntaan. Lisäksi vasempana wingbackina pelannut Uronen jaksoi tukea Suomen hyökkäyksiä vähintään kohtalaisesti.

Urosen erinomaisesta syötöstä syntyi myös Suomen miesten arvokisahistorian ensimmäinen täysosuma. Joel Pohjanpalo jatkoi päällään Urosen millintarkan keskityksen maaliin Tanskaa vastaan. Paljon Urosen merkityksestä kertoi myös se, että Suomi hyökkäsi alkulohkon otteluissa ylivoimaisesti eniten vasemmalta kaistalta (52-prosenttisesti).

Jere Uronen pelasti varman maalin viime hetkellä Venäjää vastaan. Kuva: Getty Images.

Uronen on pelannut Belgian läpi. Vasta 26-vuotias puolustaja on voittanut Genkin kanssa Belgiassa kaiken mahdollisen. Melko selvää on tässä vaiheessa, että uudet haasteet odottavat TPS:n kasvattia, vaikka Urosella onkin sopimustaan Genkin kanssa jäljellä vielä vuosi.

Myös Genk tietää, että nyt on oikea aika ottaa rahat pois Urosesta, joka antoi EM-kisoissa vahvat näytöt osaamisestaan. Voi hyvin olla, että Urosen ura jatkuu Belgian pääsarjaa kovemmassa sarjassa. Uraa on rakennettu maltilla ja järkevästi, joten seuraavan stepin ottaminen pitää tehdä harkiten.

Veikkausliigasta supertähtien rinnalle

  • Daniel O’Shaughnessyn WhoScored-keskiarvo: 7.08

Uroselta ja Hradeckylta osattiin odottaa vahvoja otteita EM-kisoissa. Sen sijaan HJK:n kapteeni Daniel O’Shaughnessylta hyvin harva osasi odottaa yhtään mitään. Ja mitä he saivatkaan, parhaimmillaan suorastaan dominoivaa puolustuspelaamista ja rauhallista pelinavaamista. O’Shaughnessy oli Huuhkajien suurin sensaatio EM-kisoissa.

Daniel O’Shaughnessy nousi Suomen suurimmaksi sensaatioksi EM-kisoissa. Kuva: Getty Images.

O’Shaughnessy on erinomainen esimerkki siitä, kun pelaajan vahvuudet tulevat parhaalla mahdollisella tavalla esiin valmentajan antamassa roolissa. Kanerva halusi topparilinjan vasemmalle laidalle vasenjalkaisen pelaajan. O’Shaughnessy tuli takavasemmalta ja täytti paikkansa erinomaisesti tuoden vielä Huuhkajien pelaamiseen erikoistilanneosaamista pitkien rajaheittojen muodossa.

Hyppäys Veikkausliigasta EM-viheriöille puolustamaan Romelu Lukakua on järkyttävän suuri. O’Shaughnessy omaksui roolinsa Huuhkajien laitatopparina erinomaisesti. Sen lisäksi O’Shaughnessy oli äärettömän vahva kaksinkamppailuissa. Puolustaminen oli jopa yllättävän vahvaa, kun mietitään minkälaisia pelaajia vastaan HJK:n toppari joutui vääntämään.

O’Shaughnessy pelasi EM-kisoissa itsensä takaisin ulkomaille. Näin uskaltaa luvata. Vasenjalkaisuus ja pitkät rajaheitot ovat myös siirtomarkkinoilla haluttuja ominaisuuksia. Englannista HJK:hon kaudeksi 2018 palannut O’Shaughnessy saattaa lähteä pian takaisin saarille.

Kaksi kunniamainintaa

Kolmen edellämainitun pelaajan lisäksi sopii nostaa esiin myös Joel Pohjanpalo sekä Glen Kamara. Molemmat pelasivat varsin hyvät kolme ottelua, mutta molemmat myös kärsivät siitä, ettei Suomi ollut pallossa juuri ollenkaan.

Joel Pohjanpalo osoitti olevansa erinomainen viimeistelijä. Kuva: Getty Images.

Pohjanpalo oli vaarallinen, kun pitikin olla. Pusku Tanskan reppuun oli osoitus siitä, miksi Pohjanpaloa arvostetaan Bundesliigassa todella korkealle nimenomaan boksin sisällä operoivana hyökkääjänä. Venäjää vastaan Pohjanpalo teki kaiken oikein, mutta oli sentin verran paitsiossa.

Kamara oli jälleen Suomen pelin sielu. Pallollinen pelaaminen oli hyvällä tasolla, mutta sitä nähtiin toki verrattain vähän, kun pääpaino oli puolustamisessa. Kamara hoiti puolustamisen kunnialla, vaikka se ei lukeudu hänen vahvuuksiinsa. Pallon kanssa Kamara pystyi useamman kerran ohittamaan oman merkkaajansa ja viemään peliä eteenpäin.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen