Joel Pohjanpalo vertasi Huuhkajia Union Berliniin: ”Toivottavasti 20 vuoden päästä meidät muistetaan joukkueena”

© Kuva: Getty Images

Kuten hyvin tiedetään, sai Joel Pohjanpalo kunnian tehdä Suomen miesten EM-kisahistorian ensimmäisen maalin. Sillä kaatui Tanska Kööpenhaminassa 1-0. Myös Venäjää vastaan Pohjanpalo tuuletti tekemäänsä maalia, mutta se hylättiin VAR-tarkistuksen jälkeen niukkana paitsiona.

Pohjanpalo puhui saksalaiselle t-onlinelle kisojen avausottelun alla siitä, millaisia odotuksia Suomen joukkueeseen kohdistuu ja miltä EM-kisoissa pelaaminen tuntuu. Pohjanpalo tähdensi heti aluksi, ettei tämän joukkueen kohdalla puhuta Suomen ”kultaisesta sukupolvesta”, vaan menestys on tullut nimenomaan joukkueen panoksen myötä.

– Suomessa kultainen sukupolvi oli meitä edeltänyt sukupolvi: Jari Litmanen, Ballon d’Or-äänestyksen kolmas, Liverpoolin kanssa Mestarien liigan voittanut Sami Hyypiä ja Chelseassa ja Borussia Mönchengladbachissa pelannut Mikael Forssell. Heitä pidetään Suomen parhaina pelaajina, vaikkeivät he maajoukkueessa lopullista täyttymystä saaneetkaan, Pohjanpalo selvitti.

– Nyt meillä ei ole Euroopan huippusarjoissa kohua herättäviä pelaajia, mutta toimimme joukkueena ensiluokkaisesti. Siksi ihmiset muistavat meidät luultavasti 10-20 vuoden päästä joukkueena, joka selviytyi ensimmäisenä EM-kisoihin eikä yksittäisinä pelaajina.

Pohjanpalo kertoi kisojen alla Suomen tavoitteeksi lohkosta jatkoon pääsemisen. Nyt tuo tavoite on yhä mahdollista, kun jäljellä on vielä yksi peli Belgiaa vastaan.

– Emme matkusta EM-kisoihin tutustuaksemme vastustajan pelaajiin, vaan voittamaan. Edessämme on kolme peliä, joissa haluamme tehdä parhaamme, Pohjanpalo naulasi tuolloin.

– Jos onnistumme siinä, uskon sataprosenttisesti siihen, että voimme yltää neljännesvälieriin. Turnausformaatti on tietysti myös puolellamme, kun jatkoon pääsee myös neljä lohkokolmosta.

– Vaikka näytämmekin paperilla ryhmältä heikkoja yksilöitä, pelaamme joukkueena hyvää, tiivistä jalkapalloa. Siksi vertaan meitä mielelläni Islantiin, joka eteni vuonna 2016 EM-puolivälieriin. Miksi me emme pystyisi tänä vuonna samaan?

Pohjanpalon mielestä Huuhkajat muistuttaa joukkueena hänen viimekautista seurajoukkuettaan Union Berliniä. Union selviytyi vailla suuria tähtiä Bundesliigan seitsemänneksi ja ensi kauden Konferenssiliigaan.

– Meillä ei ole yhtä pelaajaa, joka vaikuttaisi ratkaisevasti peliin ja toimisi joukkueen kasvoina. Päätämme kaikesta yhdessä ryhmänä, niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.

– Meille on itsestäänselvää, että olemme tasaveroisia ja jokaisen täytyy tehdä työtä joukkueen menestyksen eteen. Yhtenäisyytemme ja siitä kumpuava pelifilosofiamme muistuttaa minua Union Berlinistä.

– Kukaan ei odottanut Unioniltakaan ennen kautta, että pelaisimme europaikoista. Vastustajat olivat usein jalkapalloilullisesti ylivertaisia, mutta luotimme pelikavereihimme ja siihen, että kovan työn kautta voisimme saavuttaa voittoja, Pohjanpalo kuvaili.

Yhteistyö Teemu Pukin kanssa toimii Pohjanpalon mielestä loistavasti.

– Teemu on yksi maailman parhaista hyökkääjistä etenemään vastustajan linjan taakse. Siksi pelityylimme täydentävät toisiaan. Minä olen pikemminkin iso target-hyökkääjä, jolle voidaan pelata korkeita palloja. Otan niitä alas ja yritän saada Teemulle sellaisia paikkoja, joista hän on tehnyt jo paljon maaleja. Vaikka muut tietävätkin yhteispelistämme, on monilla vastustajilla hankaluuksia puolustaa sitä vastaan.

Pohjanpalon ensi kauden osoite on vielä auki. Union Berlin ei käyttänyt osto-optiotaan häneen siitä yksinkertaisesta syystä, että se oli seuralle liian kallis. Osto-optio oltiin määritelty aiemmin siinä toivossa, että yleisö olisi palannut katsomoihin kauden aikana, joten pysyvä siirto kaatui toistaiseksi koronapandemiaan.

– Unioniin paluu ei silti ole täysin poissuljettua, Pohjanpalo totesi.

Hyökkääjän sopimus Bayer Leverkusenin kanssa kattaa vielä yhden kauden. Pohjanpalon on määrä palata EM-kisojen jälkeen Leverkusenin harjoitusvahvuuteen ja sitten mietitään jatkoa.

– Tiedostan tietysti, että EM-kisat ovat minulle suuri näyttämö siltä varalta, että muut seurat tekevät minusta Leverkusenille tarjouksia. Pari maalia auttaisi varmasti.

Yhden hyväksytyn maalin Pohjanpalo on jo siis tehnytkin, eikä toinen osuma Belgian verkkoon tekisi varmasti pahaa.