Katso: Belgia-pelistä se kaikki alkoi – Näin ikimuistoisesti Huuhkajat sai lempinimensä

© Kuva: Juha Tamminen

Maanantai-iltana pelattava Suomi-Belgia -ottelu on monien lausuntojen mielestä Suomen jalkapallohistorian merkittävin ottelu. Tärkeitä olivat toki myös EM-kisapaikan ratkaissut Liechtenstein-ottelu marraskuussa 2019 ja EM-kisojen avauspeli Tanskaa vastaan, mutta tänään pelissä on paikka EM-kisojen pudotuspeleissä. Voitto Belgiasta riittäisi siihen varmasti, tasapeli todennäköisesti ja maalin tappiollakin voisi jatkoon olla pikkiriikkiset saumat – täysin muista otteluista riippuen.

Mikäs onkaan sen sopivampaa kuin se, että Huuhkajien kohtalonottelussa vastaan asettuu juuri Belgia. Ei vain siksi, että Suomen tilastot Belgiaa vastaan pelatuista maaotteluista ovat erinomaiset, vaan myös siksi, että lempinimi Huuhkajat syntyi juuri Belgiaa vastaan pelatusta ottelusta, 6.6.2007 Helsingin Olympiastadionilla käydystä EM-karsintamittelöstä.

Palloliitto latasi videon Bubi-Huuhkajan stadionvierailusta YouTubeen pari viikkoa sitten, liitelyn 14. vuosipäivänä. Videolla ääneen pääsee maajoukkuelegenda Hannu Tihinen, joka seurasi Suomen 2-0-voittoon päättynyttä ottelua aitiopaikalta, Suomen paita päällään kentällä hikoillen. Myös kapteeninnauha oli ottelussa Tihisen käsivarressa.

– Totta puhuen se oli iso lintu, huuhkaja. Vajaan 19 minuutin jälkeen Bubi-huuhkaja lensi kentälle. Se lensi poikki koko kentän ja pysähtyi Belgian maalin yläriman päälle, Tihinen muistelee englanninkielisessä videomuistelossa.

– Se pysyi siellä pari minuuttia ja taisi vain nauttia yleisöstä. 35 000 katsojaa hurrasi huuhkajalle.

Seuraavaksi Bubi lensi taas kentän halki ja istahti nyt Suomen maalin päälle. Pelottavaksi Tihinen ei tilannetta kuvaile, mutta pelaajat ihmettelivät, kuinkahan ottelua päästäisiin jatkamaan.

Huuhkajan aikaansaama pelikatko kesti melkein kymmenen minuuttia. Pian pelin jatkumisen jälkeen Jonatan Johansson teki voittomaaliksi jääneen 1-0-maalin (lopputulos 2-0). Tihinen arvelee, että ehkä Suomi sai siivekkään visiitistä kaivattua energiaa pelin voittamiseen.

– Ehkä se antoi maajoukkueellemme niin paljon energiaa, että voimme pelata EM-kisoissa tänä vuonna, Tihinen heittää.

Monilla maailman maajoukkueista on lempinimi, mutta usein ne perustuvat vaikkapa maajoukkueen kotimaan lipun väreihin. Huuhkajien kaltaista tarinaa ei monella maalla ole esittää.

– Maailmassa ei ole kovin montaa maajoukkuetta, joiden lempinimi perustuu yksittäiseen tapahtumaan. Emme tietenkään vielä vuonna 2007 aavistaneet, että lempinimi seuraisi maajoukkuetta seuraavat 15 vuotta, ja tovottavasti vielä 50 vuotta lisää.

– Ei ole mitään hienompaa kuin se, että meillä on tietty yksittäinen hetki sille, kun maajoukkueen lempinimi syntyi, Tihinen lisää.

Tänään Huuhkajien henkeä tarvitaan taas, kun Suomi haastaa kello 22 alkavassa huipputärkeässä ottelussa Belgian. Toivottavasti vaikkapa jokunen huuhkaja-maski eksyisi katsomoon – vanhojen aikojen muistoksi.