Markku Kanerva avasi – näin Venäjä kaatuu: ”Voitto mielessä lähdetään”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajilla on jälleen keskiviikkona edessään erittäin jännittävä EM-kisamittelö, kun se kohtaa Pietarissa kello 16 alkavassa ottelussa Venäjän, yhden 11 maassa pelattavien kisojen isäntämaista. Koska Suomi kaatoi avausottelussaan Tanskan 1-0, voisi tasapelikin riittää jo paikkaan turnauksen neljännesvälierissä. Sellaista ei kuitenkaan lähdetä hakemaan.

– Kyllä lähtökohtamme on aina hakea voittoa. On todella hankalaa, jos haetaan vain tasapeliä. Se voi passivoida joukkuetta. Katsotaan, miltä peli näyttää. Voitto mielessä lähdetään, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva totesi tiistaina alkuiltapäivästä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

  • ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!

Samaa mieltä oli myös Kanervan rinnalla pressissä istunut keskikenttäpelaaja Joni Kauko.

– Tavoitteemme on voittaa jokainen ottelu. Me ei tasureita lähdetä hakemaan. Se olisi väärä asenne. Meidän ykköstavoitteemme on lähteä voittamaan jokaista ottelua.

Kevyenä haasteena Kanerva ei tietenkään Venäjää ota. Itänaapurimme hävisi avauspelinsä Belgialle tylysti 0-3, ja ”Rive” uskoo selvän tappion ärsyttäneen Venäjää.

– Itse ainakin laskin, että Belgia voisi Venäjän voittaa. Venäjällä on kokenut valmentaja (Stanislav Cherchesov), joka on aiemminkin joutunut työskentelemään paineen alla, Kanerva arvioi vastustajan kokemista paineista.

– Hekin ovat varmaan budjetoineet, että Suomelta ne kolme pistettä otetaan. Mutta he eivät olleet tyytyväisiä peli-ilmeeseen ja esitykseen. Se tuo varmaan painetta heille. Tulee varmasti vastaan ärsytetty ja aggressiivinen joukkue. Mutta heillä on kokenut joukkue.

Venäjän ykköstykki on joukkueen kapteeni, peräti 197-senttinen kolossi Artem Dzyuba. 32-vuotias Dzyuba on voittanut kahdesti putkeen Venäjän liigan maalikuninkuuden ja on tehnyt 29 maalia 53 A-maaottelussaan. Luonnollisesti Huuhkajien joukkueessakin varaudutaan Dzyuban kanssa käytäviin ilmataisteluihin ja paineihin.

– Meillä on kokemusta pelaamisesta isokokoista hyökkääjää vastaan. On tärkeää pitää hänet kaukana maalista. Sieltä löytyvät myös Aleksandr Golovin ja Aleksei Mirantshuk, jotka ovat taitavia pallolla. Mutta kyllä Dzyuba on ykköskohde keskityksissä. Olemme miettineet, miten saamme estettyä sen, ettei Venäjä saisi pelattua palloa hänelle, Kanerva kertoi.

– Se on aika selvä Venäjän ase, mitä he käyttävät. Tanska-pelissäkin saatiin vähän osviittaa, kun he laittoivat pari korstoa kärkeen. Sanotaan näin, että kyllä meilläkin voimaa toppariosastolta löytyy. Pystymme vastaamaan painiin toppari- ja keskikenttäosastolla, Joni Kauko puolestaan vakuutteli.

Kanerva korosti lehdistötilaisuudessa erikoistilannepuolustamisen ja pelaajien merkkaamisen tärkeyttä. Myös juoksuvoimaisten wingbackien kanssa Suomen on oltava tarkkana. Iskun paikkana päävalmentaja näkee sen, kuinka Venäjän muodon sisältä löytyy syöttötiloja. Suomi haluaa hyödyntää Venäjän mahdollista verkkaista reagointia tilanteenvaihdoissa.

– Belgia pystyi löytämään tiloja Venäjän muodon sisältä. He pystyivät kääntymään pallon kanssa ja pelaamaan Venäjän toppareiden selustaan. Tähän mekin pyrimme, että pääsemme muodon sisään.

– Tilanteenvaihdoissa Venäjän ylimmillä pelaajilla voi olla pientä viivettä palata muotoon. Siinä on yksi pieni heikkous heidän pelaamisessaan, että yhtenäisyyttä hieman puuttuu.

– Heikkouksia Venäjältä ei välttämättä hirveästi löydy. He haluavat pitää palloa ja hyökätä. Mahdollisesti se (Venäjän) pallonmenetyksen hetki. Mutta kyllä siinä joukkueessa laatua on, Kanerva päätti.