Mitä Sveitsin voitto merkitsi Suomelle? Kaikkea muuta kuin yksinkertaista – näin Huuhkajat etenee jatkopeleihin

© Kuva: Juha Tamminen

Vaikka Sveitsi jäikin EM-kisojen alkulohkossa kolmanneksi, oli sen sunnuntainen 3-1-voitto Turkista potentiaalisesti Huuhkajien kannalta merkittävä tulos. Sveitsi jää lohkonsa kolmosena vartomaan muiden lohkojen loppuratkaisuja, sillä piletti neljännesvälieriin ojennetaan neljälle parhaalle lohkokolmoselle kuudesta lohkosta.

Myös Suomi saattaa lohkokolmosten vertailuun joutua. Sveitsin nousu neljään pisteeseen merkitsi ensinnäkin sitä, että kolmella pisteellä ja negatiivisella maalierolla on entistäkin epätodennäköisempää lohkokolmosten vertailussa jatkoon päästä. Se, että Sveitsi voitti kuitenkin vain kahdella maalilla, oli puolestaan Huuhkajien kannalta hyvä uutinen. Sveitsin maalieroksi jäi -1, joten tasapelillä Belgiaa vastaan Suomi olisi varmuudella Sveitsin edellä.

Olennaista on heti aluksi muistaa, että kaikki on Suomella periaatteessa omissa käsissä. Voittamalla illalla Belgian Huuhkajat on vuorenvarmasti jatkossa, ja mahdollisesti jopa lohkovoittajana. Suomen sijoitus voi kuitenkin olla lohkossa vielä mikä tahansa: ensimmäinen, toinen, kolmas tai neljäs.

Jos Suomi ja Belgia pelaavat illalla tasapelin, on Huuhkajat silloinkin hyvin lähellä jatkopaikkaa. Silloin Suomi on lohkossaaan toinen, jos Tanska kukistaa Venäjän, eikä edes kolmosten vertailua tarvittaisi. Jos Venäjä puolestaan saisi pisteitä, jäisi Suomi tasapelillä lohkon kolmanneksi. Asetelmat kolmosten vertailuun olisivat kuitenkin hyvät, sillä Sveitsin lisäksi taakse pitäisi jäädä yhden muun maan.

Apuja saattaisi tulla jo alkuillan ottelusta Ukraina-Itävalta. Jos peli ei pääty tasapeliin, jäisi häviävä osapuoli kolmeen pisteeseen, ja lohkokolmosten vertailussa varmuudella mahdollisesti neljään pisteeseen päätyvän Suomen (ja Sveitsin) taakse. Suomalaisten on siis syytä toivoa, ettei Ukraina-Itävalta-pelissä nähdä pistejakoa. Jos peli päättyy tasan, lienee C-lohkon kolmonen Huuhkajien pelatessa tasan Suomen edellä, sillä molempien maaliero on plus-miinus nolla, mutta enemmillä tehdyillä maaleilla. 2-2-tasapeli tai suurinumeroisempi kiilaisi Suomen näiden edelle.

Tiistaina loppuun pelataan D-lohko. Neljän pisteen Tshekki ja Englanti ovat jo lähes varmuudella jatkossa, mutta jos toinen niistä häviää toiselle selvänumeroisesti, voisi maaliero valahtaa negatiiviseksi. Keskinäisen kamppailun pelaavat myös Kroatia ja Skotlanti. Tasapeli ei riitä kummallekaan jatkoon, mutta voitolla Kroatia ohittaisi heti Sveitsin lohkokolmosten vertailussa. Skotlanti tarvitsisi ainakin kahden maalin voiton.

Lohkovaiheen päätöspäivän eli keskiviikon otteluiden lähtöasetelmat ovat vielä kimurantimpia. Sekä E- että F-lohkossa kaikilla neljällä maalla on yhä mahdollisuudet jatkoon, eikä yksikään maa ole vielä pudotuspelipaikkaansa varmistanut. Näissä lohkoissa kolmoseksi voidaan päästä kolmella tai neljällä pisteellä, eikä Huuhkajien kannata vielä liikaa näiden lohkojen varaan laskea.

Kiinnostavaa on sekin, että Suomi voi päästä niukalla tappiollakin jatkopeleihin. Tuskin kuitenkaan lohkokolmosena, mutta lohkokakkosena kuitenkin. Jos Suomi häviäisi Belgialle esimerkiksi 2-3 ja Tanska voittaisi Venäjän 1-0, tulisi lohkon kakkossija Suomelle. Jos Suomi häviäisi 0-1 ja Tanska voittaisi 1-0, olisi Tanska niukasti edellä koko lohkon maalieron turvin. Jos Suomi häviäisi 1-2 ja Tanska voittaisi 1-0, mentäisiin järjestyksen selvittämisessä vielä syvällisempään tutkintaan, ja järjestys saattaisi ratketa esimerkiksi varoitustilastolla.

Olennaisinta Suomen kannalta on Venäjä-Tanska-peliä ja mahdollista lohkon kakkossijaa ajatellen, että Venäjä ei saisi pelistä pisteitä ottaa. Jos Suomi häviää 0-1 ja Tanska voittaa, pitäisi Tanskan voiton ehdottomasti tulla 1-0-numeroin. Suurinumeroisemmalla voitolla Tanska menisi kolmen maan keskinäisten pelien vertailussa Suomen edelle. Samoin kävisi, jos Huuhkajat häviäisi kahdella tai useammalla maalilla.

Summa summarum, tappiolla jatkamisen varaan ei kannata kovin paljon laskea. Voitolla Suomi jatkaisi varmasti ja tasapelilläkin varmasti, jos Tanska voittaa Venäjän. Todennäköisesti tasapeli riittäisi lohkokolmosten vertailussa jatkoon myös silloin, jos Venäjä saa tänään pisteen tai pisteitä, mutta tällöin jännitettävää riittäisi vielä tuleville päiville – ellei sitten Ukraina-Itävalta pääty jo aiemmin jommankumman tappioon.