Miten Daniel O’Shaughnessy nousi yhtäkkiä Huuhkajien avaukseen EM-kisoihin? – Isoveljien viitoittama tie Miesten Kolmosessa saa odottaa: ”En tiedä tuleeko itselleni HPS-keissiä”

© Kuva: Getty Images

Moni saattoi hieraista silmiään, kun Tanska-pelin avauskokoonpanossa vasemman topparin kohdalla oli Daniel O’Shaughnessyn nimi. HJK:n kapteeni on noussut ryminällä Huuhkajien luottopelaajaksi, ja mies saattaa löytää pian itsensä taas ulkomailta. Ehkä jonain päivänä Huuhkajien topparin tie vie Paloheinään perinteisen HPS:n riveihin, kuten on vienyt hänen kahden veljensäkin.

O’Shaughnessy nousi Huuhkajiin toden teolla vasta viime syksynä, jolloin hänet valittiin ryhmään Nations Leaguen otteluihin. Debyytti A-maajoukkueessa tuli jo vuonna 2016, jolloin O’Shaughnessy pelasi harjoitusmaaottelussa Ruotsia vastaan muutaman minuutin. Silloin puhuttiin nuoresta ja lupaavasta puolustajasta, joka oli juuri siirtynyt Brentfordista lainalle tanskalaiseen Midtjyllandiin.

Matka nykyiseen pisteeseen on vaatinut O’Shaughnessyn kohdalla useamman mutkan.

Daniel on jalkapalloperheestä. Hänen isänsä Robert valmensi Danielia ja hänen kahta veljeään Patrickia ja Tomásia. Daniel oli veljeksistä nuorin, ja hän lähti jo kymmenvuotiaana vuotta vanhemman veljensä Patrickin kanssa RiPS:stä Honkaan. Kilpailuvietti oli kova, mutta veljekset ovat aina tukeneet toisiaan.

– Pelattiin keskimmäisen veljeni (Patrickin) kanssa pitkään samassa joukkueessa. Ei siinä ollut mitään kilpailua, pienestä asti olemme tukeneet toisiamme ja halunneet onnistumisia toisillemme mahdollisimman paljon, Huuhkajien puolustaja avaa veljesten välisiä suhteita.

Danielille jalkapallosta tuli lopulta ammatti. Tomás valitsi lakiopinnot ja Patrick työskentelee nykyisin opettajana ja valmentaa junioreita helsinkiläisessä PK-35:ssa. Toki Patrick ehti pelata urallaan myös 42 veikkausliigaottelua, ja peliura jatkuu yhä harrastetasolla Helsingin Palloseurassa, miesten Kolmosessa.

Itse asiassa HPS on muodostunut O’Shaughnessyn veljeksille tärkeäksi seuraksi. Tomás pelasi kymmenen vuotta Kolmosta HPS:n riveissä, kunnes lopetti kauteen 2019. Kun yksi O’Shaughnessy poistui, toinen tuli tilalle. Patrick siirtyi Hopsiin kaudeksi 2020. Onkin syytä kysyä, milloin Daniel tekee debyyttinsä HPS:n riveissä?

– Tällä hetkellä Patrick pelaa HPS:ssä ja Tomás ripusti jo kengät naulaan. En tiedä tuleeko itselleni ikinä tuota HPS-keissiä, Daniel vastaa naureskellen.

HPS ei taida tällä hetkellä olla HJK:n topparille kovinkaan relevantti seura. O’Shaughnessy on pelannut erinomaisella tasolla EM-kisoissa, ja loistavat otteet on huomioitu myös ulkomailla. Vaikka sitä ei suoraan ääneen sanotakaan, on EM-lopputurnaus todellinen näyttöpaikka suomalaisille pelaajille.

– En ole ajatellut noita asioita. Yritän pelata nämä loputkin pelit mahdollisimman hyvin, katsotaan niitä sitten sen jälkeen, Englannin kentillä Brentfordin akatemiassa mediakoulutuksensa saanut puolustaja toteaa kohteliaasti kysymyksiin siirtohuhuista.

Kiinnostusta on ollut huhujen mukaan muun muassa Englannista. Miksi sitten O’Shaughnessy on noussut yhtäkkiä näin kiinnostavaksi pelaajaksi?

Kanervan puuttuva palanen

Syyt löytyvät erikoisominaisuudesta ja -osaamisesta. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva pähkäili pitkään sen kanssa, kuka ottaisi topparilinjassa paikan Joona Toivion ja Paulus Arajuuren viereltä 5-3-2-ryhmityksessä. Kanerva halusi vasemmalle puolelle vasenjalkaisen pelaajan, koska se tuo pelinavaamisessa enemmän syöttösuuntia.

Kanervalle syntyi tarve löytää vasenjalkainen toppari. Suomella itse asiassa oli sellainen Jukka Raitalassa, mutta Kanerva on halunnut pitää Raitalan oikeana laitapuolustajana/wingbackina, koska tuo osa-alue on ollut Huuhkajille ehkä se isoin akilleen kantapää.

O’Shaughnessy tuli ulkomaan valloitukseltaan takaisin Suomeen ja HJK:hon kaudeksi 2018. Silloin maajoukkue oli hyvin kaukainen unelma. Jopa peliaika HJK:ssa oli kovan työn takana.

O’Shaughnessy on erinomainen esimerkki pelaajasta, jonka kehityskäyrä kääntyy jyrkästi nousuun vasta myöhemmällä iällä. Pelaajapolut ovat yksilöllisiä. O’Shaughnessy oppi paljon jalkapallosta ja elämästä Ranskassa, Englannissa ja Tanskassa, mutta suuri kehitysloikka tapahtui HJK:ssa ikävuosina 23-26.

Viime kaudella O’Shaughnessy oli Veikkausliigan paras toppari. Samaan aikaan Kanerva etsi EM-kisoja silmällä pitäen vasenjalkaista topparia 5-3-2-ryhmitykseensä, jota hän alkoi ajamaan sisään toden teolla. Nations League alkoi, ja Kanerva antoi O’Shaughnessylle mahdollisuuden, johon HJK:n toppari tarttui kaksin käsin kiinni.

Pitkä matka on konkretisoitunut nyt EM-kisoissa, kun O’Shaughnessy on vallannut avauksesta paikan. Eikä hän ole vain vallannut paikkaa avauksesta, vaan ollut yksi Suomen parhaista pelaajista.

– Tulihan se vähän yllätyksenä. Tuossa on varsinkin topparin tontille tosi kova kilpailu, mutta tiedän ne omat vahvuuteni ja toivottavasti olen niitä pystynyt näyttämään. Toivottavasti pelaan myös seuraavassa pelissä avauksessa, O’Shaughnessy toteaa luottavaisena.

Aivan varmasti pelaa. Mainitsin aiemmin erikoisominaisuuden lisäksi erikoisosaamisen. O’Shaughnessylla se on loistavien unenlahjojen lisäksi pitkät rajaheitot, joita Suomi pyrkii hyödyntämään aina kun mahdollista. Se saattaa olla myös Suomen suurin ase Belgiaa vastaan. Sitä ennen on syytä kuitenkin nukkua kunnon kymmenen tunnin yöunet ja päiväunet siihen päälle.

– En tiedä, mistä tällainen info on tullut, mutta joo tykkään nukkua. Kyllä se (nukkuminen) täälläkin onnistuu. Meillä on aika paljon on tapahtumia päivässä, mutta kyllä siellä ehtii välissä nukkuakin, O’Shaughnessy kertoo nauraen.

Suomi kohtaa Belgian EM-kisojen alkulohkon päätösottelussa ensi maanantaina kello 22.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen