Näkökulma: Mitä EM-kisojen ensimmäinen kierros tarjosi? Tässä tähdistöjoukkue – Ylen studiolle risuja ja ruusuja

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon EM-turnauksen lohkovaiheen ensimmäinen kierros on pelattu ja toinen on jo käynnissä. Ensimmäinen kierros päättyi spektaakkeliin, kun Ranska voitti Saksan 1-0.

Mutta mitä muuta on tähän asti tapahtunut? Mitä asioita on noussut erityisesti esille pelin kannalta? Mitä opittiin eri joukkueista, isoimmista maista ja potentiaalisista yllättäjistä?

Ensimmäisen kierroksen tähdistö

Aloitan listaamalla ensimmäisen kierroksen tähdistökentällisen (4-4-2).

Maalivahti: Lukas Hradecky (Suomi)
Puolustuslinja: Stefan Lainer (Itävalta) – Raphaël Varane (Ranska) – Paulus Arajuuri (Suomi) – Leonardo Spinazzola (Italia)
Keskikenttä: Paul Pogba (Ranska) – Frenkie de Jong (Hollanti) – Christian Eriksen (Tanska) – Kalvin Phillips (Englanti)
Hyökkääjät: Romelu Lukaku (Belgia) – Patrik Schick (Tshekki)

Kisoissa on nähty paljon huikeita maalivahtisuorituksia. Hradeckyn lisäksi voi nostaa esille Ruotsin Robin Olsenin ja Tsekin Tomas Vaclikin. Ruotsin ja Olsenin suoritus Espanjaa vastaan on erittäin hyvä saavutus, mutta Suomen voitto Tanskasta on verrattain kovempi. Lisäksi Hradecky torjui rangaistuspotkun. 13 Fantasy-pistettä jäivät allekirjoittaneelta saamatta, koska ”Luke” istui penkillä Italian Gianluigi Donnarumman takana. No, se siitä.

Puolustukseen nostan isoimpia onnistujia ja parhaimpia suorittajia.

  • Itävallan Stefan Lainer teki yhden hienoimmista maaleista tähän asti. Viimeistely oli erittäin hieno ja keskitys Marcel Sabitzerilta vielä hienompi.
  • Raphaël Varane johti mestarillisesti Ranskan linjaa Saksaa vastaan, kuten teki myös Paulus Arajuuri Suomella. Saksa ja Tanska olisivat saaneet keskitellä palloja Ranskan ja Suomen boksiin viisi päivää ilman maaleja.
  • Vasemmaksi puolustajaksi on nostettava itseoikeutetusti Italian Leonardo Spinazzola, joka voi hyvinkin olla kisojen paras pelipaikallaan.

Keskikentälle on tunkua, mutta valittuna on kolme aivan mieletöntä suoritusta tarjonnutta pelaajaa ja yksi selviytymistarina, jolla en halua enempää mässäillä. Forza Christian.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Hyökkäykseen kisojen maalikuningas-kandidaatti Lukaku sekä turnauksen hienoimman maalin tehnyt Schick. Sitä maalia ei tule yksikään maali enää sivuuttamaan rankingissa, tai jos tulee, niin millainen se tuleekaan olemaan…

Kunniamaininnat kotikisastudiosta maalivahtien lisäksi Slovakian toppari Milan Skriniarille, Hollannin oikealle puolustajalle Denzel Dumphriesille ja keskikenttäpelaajalle Gini Wijnaldumille.

Portugali tuskaili Unkarin syvän ja matalan blokin kanssa, mutta vaikka voittomaalin teki Raphael Guerreiro ja Cristiano Ronaldo viimeisteli kaksi maalia, oli kentän ratkaisevin pelaaja Renato Sanches. Hänen on oltava avauksessa kaikissa Portugalin otteluissa ja piste.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Hyökkäyksestä Sveitsin ainoa jännittävä pelaaja Breel Embolo, Italian Domenico Berardi ja myös Lorenzo Insigne. Italia vakuutti kokonaisvaltaisesti ja keskikentältä tähdistöehdokkaat ovat Jorginho ja Manuel Locatelli.

Varmasti monia jäi mainitsematta. Se kertoo, että meillä on todella laadukas turnaus käynnissä, ja se tulee vain parantumaan vanhetessaan kuin se kuuluisa Andrea Pirlon punaviini.

Itse en kiinnittänyt kovinkaan paljon huomiota epäonnistumisiin ja huonoihin asioihin, mutta muutaman voimme mainita.

Ylen studion hassuttelut: Studion asiantuntijat ovat laadukkaita ja analyysi on herkullista kuunneltavaa. Mukaan on vihdoin otettu myös naisasiantuntijuutta. Haluan nähdä lisää Essi Sainiota, Maiju Ruotsalaista, Heidi Pihlajaa ja Marianne Miettistä. Juho Rantala vakiojäseneksi. Asialliset Antti Pohja ja Erkka V. Lehtola takaisin.

Ylehän teki loistavaa työtä 2018 MM-turnauksen aikana ja ennen sitä. Nyt Suomen ollessa mukana, kaupan päällisenä on tullut mukaan puoliajan hassuttelut Katajanokalla imitoitujen Teemu Pukin kaarijuoksujen ja myötähäpeää aiheuttavan kikkakoulun kera. Tsemppiä studioon, kiitos.

Espanja: Espanja jatkoi Ruotsia vastaan samalla linjalla, mihin se jäi 2018 MM-turnauksessa. Vastustajien blokeille (-18 Venäjä ja nyt Ruotsi) kunniaa, mutta 2,50 maaliodottamalla pitää tulla konkretiaa tai muuten La Rojan kisaurakka jää lyhyeksi. Ei viitsisi taas jatkaa surullista Álvaro Moratan tarinaa…

Turkki ja Ukraina: Kisojen kaksi potentiaalista mustaa hevosta kostautuivat avausotteluissaan vain hevosiksi. Ukraina tarjosi uhkaa, jos puolustus saa puheenvuoron ensimmäisessä istunnossa. Kuitenkin, on selvää kuka on tässä vaiheessa musta hevonen: se on Suomi – ei kumpikaan näistä joukkueista.

Venäjä: Muutaman vuoden takainen sensaatiomainen eteneminen kotiturnauksessa ei tule toteutumaan tällä kertaa. Venäjä oli suorastaan surkea, ja Belgia söi sen elävältä lyhyessä ajassa. Ja hei, Romelu Lukaku on vasta pääsemässä vauhtiin.

Puola: En usko, että olen ainoa, jolle Puola on joukkue, jolta aina odottaa pudotuspelipaikkaa ja maaleja Robert Lewandowskin johdolla. Lopulta se ei tarjoa kuitenkaan mitään. Tällä hetkellä tuntuma on, ettei se saa tuloksia Ruotsilta tai Espanjalta, jolloin se jäisi lohkojumboksi. Slovakialle kaikki kunnia, hieno ja iso saavutus, mutta Puola on hajuton ja mauton. Sääliksi käy Lewandowskia.

Mitä tästä eteenpäin?

Suuri ottelu, Ranska-Saksa, kertoi jo omaa kieltään hallitsevan maailmanmestarin iskukyvystä. Ranskalla riittää laatu, ja se riittää aina. Ranskan pelitapa on täydellinen ja joustava. Ranska voi pelata puolustuksen kautta hakien nopeita positiivisia tilanteenvaihtoja tai se voi pitää palloa ja hallita, puolustaa pallon kanssa. Ranska on valmis mestariksi tässäkin turnauksessa.

Portugali on haastaja, jopa haastaja numero yksi – oli suosikki sitten kuka tahansa. Portugali ei pidä Unkari-kohtaamisen kaltaisista otteluista. Kun se pääsee puolustamaan ja hakemaan tilanteenvaihtoja hyökkääjilleen ja Bruno Fernandesille, se on vahvoilla ja mukavuusalueellaan. Sikäli kun se joutuu pitämään palloa paljon ja pitkiä jaksoja, stressitasot nousevat. Se tarjosi toki 33 syötön sekvenssin, joka päättyi Cristianon 3-0-maaliin, mutta isossa kuvassa Portugalin haaste tuli esille.

Hollanti voi olla vähintään puolivälierässä. Se pelasi totaalista jalkapalloa avausottelussaan, aivan huikeaa peliä. Mutta. Miten se puolustaa tilanteenvaihtoja isoimpia vastustajia vastaan? Ukrainalla on loistavia vastahyökkäyspelaajia, ja se teki Hollannille kaksi maalia. Mitä jos Hollanti kohtaa Ranskan, Saksan, Portugalin, Englannin… En pysty ennustamaan, mutta tässä on yksi pointti, jota on syytä seurata.

Italia maalaa renessanssiaan. Roberto Mancinin joukkue on yhtenäinen, eheä ja tasapainoinen joukkue. Sillä on myös nimiä, tähtipelaajia ja avauskokoonpano kestää vertailun kehen tahansa. Italian joukkueesta moni on pelannut todella vahvan kauden ja on parhaassa iässään tai sen kynnyksellä. Jos Italian aika ei ole nyt, se on lähitulevaisuudessa.

Bujamies
Twitter: @Bujamies