Pahan pojan maineessa oleva EM-maalintekijä kiistää olevansa rasisti ja pahoittelee käytöstään

© Kuva: Getty Images

Kun Itävallan 32-vuotias kärkipelaaja Marko Arnautović kaunisteli eilen sunnuntaina 3–1-lukemat Pohjois-Makedoniaa vastaan, olivat tunteet pinnassa. ”Arnautovicin tuuletuksessa paistoi intohimo, raivo ja itseluottamus”, kirjoitimme otteluraportissamme.

Myöhemmin on kuitenkin herännyt epäilyjä, että tuuletuksesta olisi saattanut paistaa myös muita paljon valitettavampia piirteitä itävaltalaisen luonteesta.

Arnautovićia on syytetty sosiaalisessa mediassa ja albanialaismediassa siitä, että hänen puheensa ja elkeensä olisivat olleet rasistisia Pohjois-Makedonian Egzon Bejtulaita, 27, kohtaan.

Arnautović on nyt kiistänyt väitteet Instagram-tilillään.

– Joitain vihaisia sanoja tuli eilisen ottelun tiimellyksessä, mitä haluaisinkin PAHOITELLA — etenkin pohjoismakedonialaisilta ja albanialaisilta ystäviltäni.

– Haluaisin sanoa yhden asian hyvin selkeästi: ”EN OLE RASISTI!”

– Minulla on ystäviä melkein jokaisessa maassa ja kannatan monikulttuurisuutta. Jokainen, joka minut tuntee, on tästä tietoinen.

Kuvista näkyi, kuinka Bejtulain lisäksi Ezgjan Alioskilla, 29, oli Arnautovićin kanssa riitaa maaliin jälkeen. Albanialaismedia on äreissään, koska siellä epäillään Arnautovićin huutaneen albanialaisvastaisia asioita.

Sekä Bejtulai että Alioski ovat albanialaislähtöisiä pelaajia. Arnautovićilla sen sijaan on sukujuuria Serbiassa.

Serbian ja Albanian välillä on historiallisia jännitteitä. Samaa voi sanoa myös Serbian ulkopoliittisista suhteista Pohjois-Makedonian.

Arnautović näytti Alioiskille käsimerkkiä, joka joissain piireissä mielletään valkoisen rodun ylivaltaa ajavan white power -liikkeen symboliksi. Juhlimisen keskellä Itävallan David Alaba, 28, saapui paikalle ja yritti käsillään puristaa Shanghai Portissa pelaavan hyökkääjän suun kiinni.

Arnautović tunnetaan eksentrisestä käytöksestään. Hän yrittää EM-kilpailujen jälkeen palata Kiinan Superliigasta Eurooppaan. Suoritukset Aasiassa ovat jääneet pettymykseksi.

– Aliarvioin Kiinan liigan tason enkä harjoitellut lainkaan, hän tunnusti hiljattain. Hän kertoi myös juovansa sokeripitoisia virvoitusjuomia ja mehuja päivittäin.

EM-kisojen LIVE-seuranta löytyy täältä.