Sveitsi toteutti maanantaina jättiyllätyksen pudottamalla Ranskan miesten EM-kisoista neljännesvälierävaiheessa.

Kummankin joukkueen kannattajat kävivät ottelussa koko tunneskaalan läpi. Ensin iski Sveitsi, joka sai pilkusta mahdollisuuden tuplata toisensa, mutta Hugo Lloris torjui Ricardo Rodríguezin yrityksen.

Siitä lähti Ranskan kiri. Vajaan tunnin kohdalla Karim Benzema teki pikavauhtia kaksi maalia Les Bleusille, ja Paul Pogba tykitti varttia myöhemmin upean täysosuman rangaistusalueen ulkopuolelta.

Vain minuutteja myöhemmin Haris Seferović puski Sveitsille illan toisen osumansa, ja 90. minuutilla punapaidat nousivat vielä rinnalle Mario Gavranovićin maalilla.

Jatko-ottelu ei ratkaisua tuonut, joten voittaja selvitettiin rangaistuspotkukilpailulla. Yhdeksän ensimmäistä vetäjää onnistui. Ainoastaan Ranskan Kylian Mbappé mokasi, ja Sveitsi juhlat alkoivat. Sveitsi on viimeksi pelannut arvoturnauksessa puolivälierävaiheessa vuoden 1954 MM-kisoissa.

Ottelun parhaaksi pelajaksi valittu Sveitsin kapteeni ja keskikenttäpelaaja Granit Xhaka hehkutti omiaan UEFA:n haastattelussa.

– Pahoittelut tästä sanasta, mutta tämä on vitun uskomatonta.

– Olisimme voineet tehdä 2-0-maalin ja sinetöidä pelin, mutta hukkaamamme pilkku rikkoi pelaamistamme hieman. Tasoihin nouseminen Ranskaa vastaan 3-1-tilanteesta kertoo isosta luonteesta. Tämä on vitun uskomaton joukkue, iloitsi Xhaka, joka on seuraavassa ottelussa pelikiellossa.

Sveitsin maalivahti Yann Sommer pysäytti rangaistuspotkukilpailussa Mbappén potkun ja teki varsinaisen peliajan ja jatko-ottelun puitteissa viisi torjuntaa. Hänestä Sveitsi oli ansaittu voittaja.

– Olen todella ylpeä joukkueestamme ja me teimme sen. Oli niin mukava tehdä tämä vanhempieni edessä. Tämä oli mieletön tapa mennä jatkoon, hehkutti Sommer SRF:lle.

– Pelasimme uskomatonta joukkuetta vastaan, mutta heille sattui yksi ylimielinen hetki ja me päätimme, että me menemme päätyyn asti.

– Olen uskomattoman ylpeä tästä joukkueesta. Kukaan ei enää uskonut meihin 3-1-tilanteessa, mutta ennen peliä sanoimme itsellemme, että mitä ikinä käykin, me menemme päätyyn asti.

LUE MYÖS:

Artikkelia päivitetty 29.6.2021 klo 9.24: Lisätty maininta Xhakan pelikiellosta.