HELSINKI. Huuhkajat kärsi nöyryyttävän tappion viimeisessä ystävyysottelussaan ennen EM-lopputurnauksen tosipelejä, kun se hävisi Virolle Helsingin Olympiastadionilla perjantai-iltana 0–1-lukemin.

Markku Kanerva antoi peliaikaa yhteensä 17 eri pelaajalle, joista olemme karkeasti valinneet kolme parasta ja heikointa. Erittäin hyvin ei yksikään pelaaja suoriutunut, mutta seuraava kolmikko ansaitsi itselleen joukon puhtaimmat paperit.

Topit

Pysy Soiri – Virolle aiheutettu rangaistuspotku varjosti Soirin loistavaa kokonaissuoritusta. 82 minuuttia rehkinyt pikakiituri oli suorastaan elektrinen kentän oikealla laidalla. Haastoi puolustajia onnistuneesti etenkin avausjaksolla ja aiheutti useita vaaranpaikkoja kovilla keskityksillään. Epäonnekas jäätyään ilman maalisyöttöä, varsinkin kun Joel Pohjanpalo ohjasi Soirin keskityksen lähietäisyydeltä ohi. Puolen tunnin kohdalla ammuttu volley olisi myös voinut olla parempi. Oli tänään kuitenkin Huuhkajien vaarallisin ase ja ansaitsee avata myös Tanskaa vastaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Pyry Soiri oli yksi Huuhkajien harvoista valopilkuista. Kuva: Juha Tamminen

Glen KamaraSai pahan tärskyn avausminuuttien aikana, mutta nousi takaisin jaloilleen ja pelasi siitä lähtien loistavasti. Oli jatkuvasti oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja katkoi syöttöjä etenkin vastustajan kenttäpuolella. Piti virolaisia pilkkanaan silkkisillä vartalo- ja askelharhautuksillaan, tuoden palloa muutenkin aktiivisemmin ylös kuin ehkä tavallisesti. Viimeisissä ratkaisuissa riittää tosin parannettavaa, kuten loppuhetkien laukaus rangaistusalueen reunalta kulmalipulle antoi osoittaa.

Lukas Hradecky – Huuhkajien huippuvahti sai kunnian kantaa kapteeninnauhaa Viroa vastaan, mutta ei harmikseen päässyt kruunaamaan sitä voitolla. Venyi kahteen tärkeään torjuntaan, eikä voinut pilkulle mitään aavistettuaan toiseen suuntaan. Hyvää pelaamista myös jalalla. Mahtui listalle oikeastaan siksi, koska ei tehnyt mitään väärin.

+ KANNATTAJAT – Vaikka stadionin lehtereille sallittiin vain tuhatpäinen yleisö, pitivät paikalle saapuneet Huuhkajat-fanit komeasti huolen siitä, ettei kotijoukkueen pelaajat luulleet pelaavansa tyhjille katsomoille. Kuten Hradecky ottelun jälkeen totesi, oli ”harmi että he näkivät tällaisen esityksen”.

Flopit

Tässä kohtaa on huomautettava, että lähes jokainen Huuhkajien pelaajista kuuluu jossain määrin floppien joukkoon. Seuraavan kolmikon kohdalla toivotaan kuitenkin suurinta parannusta EM-kisojen avausottelua silmällä pitäen.

Leo Väisänen – Epäonnistunut haltuunotto vapautti Viron hyökkääjän alkuminuuteilla läpiajoon. Tilanteesta ei syntynyt maalia, mutta EM-kisoissa vastustajat tuskin jättävät tällaisia huippupaikkoja hyödyntämättä. Väisänen paransi ja teki uhrautuvaisesti töitä avausjakson loppuun asti, mutta nappasi keltaisen kortin myöhäisestä liukutaklauksestaan heti toisen jakson alussa. Hetkeä myöhemmin Rauno Sappinen pääsi laukomaan vaarallisesta paikasta Väisäsen epäonnistuneen purun jälkeen. Pelasi avausjakson vasempana topparina ja tauon jälkeen oikealla, mutta ei antanut parastaan kummallakaan tontilla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Leo Väisänen oli ajoittain isoissa vaikeuksissa. Kuva: Juha Tamminen

Jukka Raitala – Vaikka 32-vuotias konkaripuolustaja pääsi viimein pelaamaan toivomallaan tontilla, eli puolustuksen vasemmalla laidalla, oli hänen esityksensä heikko. Lähes jokainen keskitys jäi heti ensimmäiseen mieheen, eikä puolustuspelaaminen vakuuttanut. Raitalan ja Väisäsen vartioima vasen laita vuoti etenkin avausjaksolla jatkuvasti. Otteet paranivat loppua kohden, mutta oli huomattavissa, ettei Raitala ollut ehtiny olla kuin pari päivää joukkueen mukana MLS-seura Minnesota Unitedista poistumisen jälkeen.

Robin LodJetlag saattoi vaivata myös Raitalan seuratoveri Lodia, joka oli tänään kaukana parhaasta tasostaan. Täydet 90 minuuttia pelannut Huuhkajat-tähti oli paljon pallossa avausvartin aikana, mutta murtavat syötöt epäonnistuivat kerta toisensa jälkeen. Avausjaksolla Lod latasi pallon suoraan päin Rasmus Schülleriä, vaikka pelaajia juoksi pystyyn muillakin suunnilla. Kiteytettynä: kun Huuhkajat pääsee hallitsemaan palloa vastustajan matalaa blokkia vastaan yhtä vapaasti kuin Viron avausmaalin jälkeen, vaaditaan Lodin kaltaisilta pelintekijöiltä niitä taianomaisia hetkiä ja penetroivia pystysyöttöjä, joilla joukkue saa tarvitsemansa vaaralliset huipputontit luotua. Tällä kertaa Lod oli kuitenkin valitettavan näkymätön.

LUE MYÖS: