TOP3 EM-lohkojen topit ja flopit: yksi maa tarjosi humalanhuuruisen näköistä hupailua

© Kuva: Getty Images

On tullut aika listata EM-kilpailujen alkulohkovaiheen onnistujat ja epäonnistujat. Kannattaa muista, että tämä ranking on yhden (valistuneen) ihmisen mielipide.

Tämä ei ole suoraan luettelo turnauksen huonoimmista ja parhaimmista pelaajista tai mitään vastaavaa.

Belgian Romelu Lukakua, 28, en esimerkiksi ole listalle laittanut, koska hän on ollut odotetun vahva. Kukaan ei ennen kisoja epäillyt, etteikö hän voisi matkustaa valtiosta toiseen poltetun maan taktiikalla.

Listalle ovat päässeet he, jotka pystyivät lohkovaiheessa yllättämään myönteisesti tai jotka mokailivat enemmän kuin olisi tarpeen.

Aloitamme flopeista.

Flopit

3. Harry Kane

Harry Kane yrittää käsitellä pettymystään. Kuva: Getty Images.

Harry Kanelta, 27, oli lupa odottaa paljon. Olihan hän vasta voittanut Valioliigan kultaisen kengän jo kolmannen kerran joukkueessa, jonka kausi oli yhtä kyntämistä.

Vielä ennen kisojen alkua ennustin, että englantilaisella olisi hyvä mahdollisuus maalikuninkuuteen, jos hän ”on hereillä alkulohkon otteluissa Skotlantia ja Tšekkiä vastaan”. Vastaus saatiin: ei ollut.

Kanella on nyt allaan kolme peliä ja nolla maalia tässä turnauksessa. Tilanteen luulisi huolestuttavan Englantia. Vaikka lohkovaiheesta joukkue selvisi vielä säikähdyksellä, kovin pitkälle Kolme leijonaa ei pötki ilman Kanen panosta.

Kaiken järjen perusteella Tottenham-hyökkääjän pitäisi olla hurjassa vireessä: karsinnoissa maaleja sai laskea kuin hanhenkauloja hinaajan pohjasta. Edellisessä yhdeksässä valioliigaottelussaan hän teki seitsemän häkkiä.

Silti Kanen askeleet ovat olleet verkkaisia ja tarjoilu hänelle on ollut myös verrattain köyhää, se pitää myös myöntää. Lohkovaiheessa Kane ei yksinkertaisesti edes käynyt vaarallisilla maalipaikoilla, mikä on huolestuttavinta koko asiassa. Hyvä, jos hän edes välillä koski palloon.

Kanesta voi vielä tulla kansallissankari. Mutta sitä ennen pitää tapahtua paljon.

2. Turkki

”Joukossa tyhmyys tiivistyy”, tietää vanha kansa. Sanonta on tosi. Sen todistaa Turkki.

Moni, joka ei edes Turkin pelejä ennen kisoja ollut seurannut, oli valmis nimeämään heidät mustaksi hevoseksi. Olivathan he maaliskuussa nujertaneet Hollannin, lokakuussa pelanneet tasan Saksaa vastaan, ja Ranskakin oli saanut heiltä vain yhden pisteen kahdesta ottelusta vuonna 2019.

Tämän oli tarkoitus olla monelle turkkilaispelaajalle uran kohokohta. Nyt he ilmaantuivat omiin häihinsä laitamyötäisessä.

Turkki sai Gareth Balen, 31, näyttämään Andrea Pirlon kosmiselta kaksoselta. Se kertoo kaiken siitä, miten luokaton ja repaleinen nippu tämä joukkue oli.

Meno oli välillä niin hikistä, että kanavaa piti vaihtaa, kun ei sitä ala-arvoista pelaamista voinut katsoa. Lillen Ranskan-mestaruuteen johdattanut Burak Yılmaz, 35, muistetaan näistä kisoista vain siitä, että hän läppäisi Joe Rodonia, 23, kasvoille.

Juventuksen tulevaisuuden toivo Merih Demiral, 23, muistetaan vain historiallisesta omasta maalista EM-avauksessa Italiaa vastaan.

ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!

Turnausmuotoisissa kilpailuissa on tärkeää kasvaa ja oppia lyhyessä ajassa. Nyt etenkin Walesilla ja Sveitsillä meni kokonaan yksi peli hukkaan, koska voitto Turkista ei valmistanut heitä jatkopelien vaatimustasoon.

Turkin onni on, että joukkue on tai oli turnauksen nuorin. Tänä kesänä esimerkiksi Belgian ikämiesjoukolla menee umpeen deadline, jota kukaan ei ollut asettanut. Turkilla sen sijaan häitä vielä piisaa. Keski-ikä on 24,5 vuotta.

1. UEFA

UEFA:lle asetettu rima ei korkealla ollut, ja silti liitto onnistui pudottamaan sen suoraan niskalla.

Kisat ovat olleet järjestäjältä yhtä farssia, ja Timo Furuholmin, 33, sanoin ei voi oikein tietää, ”mitä mieltä Uefa on yhtään mistään”. Omissa on kasahdellut käytännössä joka ikinen päivä.

Jo ennen varsinaista turnausta UEFA teki mielenkiintoisen linjanvedon antamalla lisää lohko-otteluita Venäjälle, vaikka maan hallinto oli vähän aikaa aiemmin yrittänyt murhata oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin.

Toisena kisapäivänä kansainvälinen ohjaaja mässäili Christian Eriksenin, 29, elvytyksellä ja yritti päästä kaikin keinoin sitä kuvaamaan. Tilanne oli UEFA:lle spektaakkelia, kollektiivinen trauma osa turnauksen draamaa.

UEFA:a ei myöskään haitannut se, että Unkarissa pelattiin otteluita täysille katsomoille, vaikka sisämaavaltion koronatilanne on todennäköisesti maailman toiseksi vaikein.

Saksan Antonio Rüdiger, 28, ei saanut mitään sanktioita siitä, että hän puraisi kentällä toista pelaajaa.

Marko Arnautovićin, 32, ei tarvinnut kuin katsoa yksi ottelu katsomosta rasistisesta ja seksistisestä huutelusta.

LUE MYÖS: Näkökulma: UEFA munasi pahemman kerran – EM-kisat eivät ole sittenkään vähemmistöille

Sitten koko komeuden UEFA päätti sateenkaariselkkauksellaan ja väittämällä, ettei sateenkaarisymboli ole poliittinen ele ollenkaan. Sateenkaari ei oikeasti edusta liitolle muuta kuin kulissia ja mahdollisuutta kahmia itselleen tuloja kaikista suunnista.

Ja kaiken lisäksi UEFA ilmoitti ensimmäisenä välipäivänä, että se poistaa vierasmaalisäännön Mestarien liigasta, mikä nyt on vähän niin ja näin.

Nähdyn perusteella UEFA:lle ei enää imago merkitse juuri mitään. Raha vain.

Seuraavalla sivulla rankinglista topeista


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.