Jokainen haluaa voittaa arvokisojen maalikuninkuuden. Se on saavutus, joka jää ihmisten mieliin ja joka muistetaan vielä vuosienkin päästä. Voittajaa ei kuitenkaan voi ennustaa.

Tuuria pitää olla rutkasti. Tarvitaan vain yksi louhikkokosketus omalta laitapakilta väärässä paikassa, ja hyökkääjän pelit jäävät lohkovaiheeseen. Sieltä ei niin vain maalipörssin piikkipaikkaa haeta.

Lisäksi joukkueen pelitapa, joukkueen menestysodotukset, alkulohkon taso ja pelaajan formi tuovat oman lisänsä spekulointiin.

Voiko Teemu Pukki, 31, voittaa kultaisen kengän? Voi, mutta ei se todennäköistä ole. Pukin perustaso on oikein hyvä, mutta Huuhkajien kisat kuluvat lähinnä omassa päässä pyörimiseen. Suomelta ei menestystä uskalla odottaa, ja Pukki on kaiken lisäksi vasta palautumassa loukkaantumisesta.

Maajoukkuepelit eroavat merkittävästi seurajoukkueotteluista. Pelaajilta vaaditaan erilaisia asioita.

Suurin osa pelaajista on väsyneitä: kestävyys ja vauhtiominaisuudet korostuvat.

Pelin taso ylipäätään ei päätä huimaa. Valmentajat harvoin viettävät uransa huippuvuosia maajoukkueissa, koska siellä ei ole käytettävissä paljoa aikaa omien pelisuunnitelmien iskostamiseen. Yksinkertaisuus on kaunista. Tuskin näissäkään kisoissa nähdään mitään, mitä kannattaisi myöhemmin käyttää opetustarkoitukseen.

Turnauksen lyhyys tarjoaa mahdollisuuden myös yllätyksiin. Esimerkiksi Memphis Depay, 27, on pärjännyt mahtavasti Hollannin (alavireisessä) maajoukkueessa, ja lohko, jossa hän pelaa, ei kummoinen ole. Hännänhuippuna siinä ottelee Pohjois-Makedonia, joka selviytyi kisoihin Nations Leaguen viimeisestä liigasta — sanmarinojen, latvioiden ja azerbaidžaneiden seasta.

Depay voi hyvinkin olla musta hevonen. Sitä voivat olla myös Ciro Immobile (hyvä maalintekijä hyvässä joukkueessa huonossa vireessä), 31, Serge Gnabry (hurjavireinen maalintekijä loistavassa joukkueessa kovassa lohkossa), 25, tai joku espanjalaisista.

Oikeastaan ihan kuka tahansa voi yllättää, mutta ennakkosuosikit ovat aina ennakkosuosikkeja.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla rankingin viitonen”]

Kuva: Getty Images.

5. Cristiano Ronaldo

36, Portugali

Ronaldo on kaikkien aikojen maalintekijä. Mies, josta on käytetty lähes kaikki mahdolliset kielikuvat ja superlatiivit. Kävisi työstä keksiä niitä lisää, ja olisi puhdasta ylimielisyyttä sivuuttaa hänet tässä. Jokainen tuntee hänen saavutuksensa pääpiirteittäin eikä niitä tarvitse kerrata.

Palstatilaa kannattaakin ennemmin käyttää niiden haasteiden kertaamisen, joita Ronaldon eteen väistämättä tulee.

Portugalin pelitapa ei ensinnäkään kannusta maalikarnevaaleihin. Bruno Fernandes, 26, Bernardo Silva, 26, André Silva, 25, ja kumppanit menevät tietyllä tapaa hukkaan Fernando Santosin pragmaattisessa ja pidättyvässä jalkapallossa.

Täysin ei Ronaldo voi muita syyttää, sillä koronakausi on näkynyt hänenkin otteissaan. Ikääntynyt portugalilainen on ollut väsynyt ja kömpelö. EM-kisoissakin näemme varmasti muutamia tatseja, jotka hän hallitsee aasin hienovaraisuudella.

Omanlaisen heikkoutensa muodostavat myös rangaistuspotkut. Ronaldo ei ole pitkään aikaan ollut niissä yhtä luotettava maajoukkueessa kuin seurajoukkueessa.

Samaan aikaan Portugalilla on Fernandes, joka ei käytännössä ikinä vedä harhaan 11 metristä. Ronaldolla ei ole kuin menetettävää, sillä kultaisen kengän voittaminen on vain vaikeampaa ilman rankkariosumia.

Maalikuninkailta ei koskaan kysytä ”kuinka”, vaan ”kuinka monta”.

Alkulohkoissa pitää pumpata tilastoja ja osallistua kunnon selkäsaunoihin. Tätä Ronaldo tuskin pääsee tekemään, koska F-lohko on hävyttömän kova. On hyvä, jos Portugali pääsee edes jatkoon. Jos se pääsee, sieltä tulee todennäköisesti vastaan taas yksi suurmaa.

Kaikesta huolimatta Ronaldo jahtaa täydellisiä unelmakisoja, joilla hän voisi rikkoa Ali Daein 109 maalin maajoukkue-ennätyksen. Ronaldolla maaleja on kasassa toistaiseksi 104, ja muut portugalilaiset tekevät kaikkensa, jotta tuo luku kasvaisi EM-kisoissa.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla rankingin nelonen”]

Getty Images.

4. Robert Lewandowski

32, Puola

Puhutaanko Lewandowskista tarpeeksi? En usko. Suurelle yleisölle puolalaisen saavutukset ovat udun ja hämärän peitossa.

Lewandowski takoa paukutti 41 maalia 29 otteluun tällä kaudella Bundesliigassa. Se on 1,41 maalia per peli.

Numero kannattaa asettaa perspektiiviin: Lionel Messi, 33, teki parhaimmillaan 1,44 sarjamaalia ottelua kohden (2011–12), Ronaldo 1,37 (2014–15). Ronaldokaan ei siis ole koskaan urallaan yltänyt vastaaviin lukemiin.

Jos puolalainen pystyy tuomaan tämän käsittämättömän tahdin maajoukkueeseensa, voi hän tietenkin kaapata kultaisen kengän.

Lewandowski ei yleensä katoa kuvasta Puolan paidassa. Hän kiskoi kolmasosan heidän maaleistaan EM-karsinnoissa ja oli luonnollisesti myös joukkueensa paras maalintekijä Nations Leaguessa eli Kansojen liigassa.

Puolan lohkon taso on säyseä; siinä pelaa Puolan lisäksi Slovakia, Ruotsi ja Espanja. Espanjakaan ei enää loista niin kuin se loisti kymmenen vuotta takaperin, ja kaiken lisäksi joukkueen kapteeniksi nimetyllä Sergio Busquetsilla, 32, on todettu koronavirustartunta.

Lewandowskin harmiksi yksi niistä syistä, miksi lohkon tasoa ei voi pitää korkeana, on Puola itse. Joukkue on melko hyvä, ei varsinaisesti huono mutta ei erityisen hyväkään.

On ehta uhkakuva, että ”Lewa” jää liian yksin tasokkaampia maita vastaan. 66 maajoukkuemaalia reilussa kymmenessä vuodessa on mainio saavutus, mutta lähempi tarkastelu paljastaa, että listalla on käytännössä vain yksi kilpailullinen maali niin sanottuja kovia maita vastaan: 1–3-tappion kavennusmaali Saksaa vastaan EM-karsinnoissa 2016.

Erivärisistä kengistä voi arvokisoissa haaveilla jo pelkästään pommittamalla alkulohkossa maaleja. Pääpalkintoon, kultaiseen kenkään, tarvitaan kuitenkin maali tai pari myös pudotuspeleistä.

Jos Puola on lohkossaan toinen, se joutuu haastamaan heti neljännesvälierissä Englannin tai Kroatian. Jos se taas pystyisi sijoittumaan kärkeen, se saisi pelata villikorttilaista vastaan, jolloin miltei kaikki olisi mahdollista.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla rankingin kolmonen”]

Kuva: Getty Images.

3. Harry Kane

27, Englanti

Kukaan ei pystynyt pitelemään Kanea aisoissa EM-karsinnoissa, kun hän pörssitteli kahdeksaan otteluun 12 maalia ja viisi maalisyöttöä. Valioliigakaudelta mukaan tarttui sekä maali- että syöttökuninkuus. Lähtökohdat ovat siis kunnossa.

Kanen täytyy olla hereillä alkulohkon otteluissa Skotlantia ja Tšekkiä vastaan. Niissä muutama maali ja kultainen kenkä on jo lähellä.

Kanen kannalta olisi edullista, jos Englanti jäisi lohkossaan toiseksi, jolloin se pääsisi ottelemaan neljännesvälierissä Ruotsia tai Puolaa vastaan (todennäköisesti). Lohkovoitolla se saisi vastaansa joko Saksan tai Portugalin, pahimmillaan jopa Ranskan (todennäköisesti).

Englanti ei silti voi säästellä Kroatiaa vastaan, koska maat kohtaavat toisensa jo heti avausottelussa. EM-kisoissa voi kenelle tahansa käydä kylmät. Häviöllä tulospaineet kahteen viimeiseen alkulohkon otteluun kasvaisivat liikaa.

Laatua Englannissa riittää menemään päätyyn asti. Transfermarktissa Englannin miehet ovat rahassa kisojen ylivoimaisesti arvokkaimmat.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla rankingin kakkonen”]

Kuva: Getty Images.

2. Romelu Lukaku

28, Belgia

Joissain ennakkoarvioissa saatetaan vielä käsitellä Belgiaa Eden Hazard, 30, edellä, mutta hänen miekastaan on terä kovin tylsynyt. Päävalmentaja Roberto Martínez tuskin enää laskee paljoa Hazardin varaan, kun olosuhteet ovat pahimmillaan.

Belgian joukkoja johdattanee Lukaku, kisojen potentiaalinen ykkösmaaliseppo.

Lukakussa yhdistyvät kaikki: hän skoraa maaleja, hänen ympärillään on nimekäs nippu pelaajia, ja hänen alkulohkonsa on ennakkoon kisojen toiseksi surkein heti C:n jälkeen.

Lukaku — joka valittiin odotetusti Serie A:ssa kauden parhaaksi pelaajaksi — on aina viihtynyt maajoukkuepeleissä. On tullut 60 maalia 93 otteluun. Saldon pitäisi ihastuttaa faneja ja kauhistuttaa vastustajia. Hän oli tietenkin joukkueensa paras maalintekijä myös EM-karsinnoissa.

Lukaku pääsee antamaan paljostaan, koska Belgia ei pelkää rohkeaa futista.

De Rode Duivels on tarpeeksi hyvä jopa voittamaan Euroopan-mestaruuden. Se pitää hallussaan FIFA-rankingin piikkipaikkaa, ja se on valittu FIFA:n vuoden joukkueeksi yhtäjaksoisesti vuodesta 2018 lähtien. Ainoa huolenaihe on hitaahko puolustus.

Kisapaikan belgialaiset ottivat puhtaalla pelillä karsinnoista. Belgia voitti kaikki kymmenen karsintaotteluaan maalierolla 40-3.

Lukaku pääsee mellestämään verrattain helppoja vastustajia, Suomea, Venäjää ja Tanskaa vastaan. On pakko olla hieman kyynikko ja todeta, että Lukaku voi painaa Huuhkajiakin vastaan hatullisen, ellei Markku Kanerva ole keittänyt oikeita lääkkeitä heikkoon vireeseen.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla rankingin ykkönen”]

Kuva: Getty Images.

1. Kylian Mbappé, Antoine Griezmann ja Karim Benzema

22, 30 ja 33, Ranska

On epäreilua nimetä kolme pelaajaa rankinglistan kärkeen, mutta toisaalta olisi myös epäreilua täyttää koko luettelo yhdellä ranskalaistriolla. Kuka tahansa Ranskan avauksen hyökkääjistä voi voittaa maalipörssin.

Seurajoukkueessa tällaisen kolmikon palkkaamiseen tarvittaisiin pienen saarivaltion bruttokansantuotteeseen verrattava summa.

Benzemalla on allaan täyden kympin kausi Real Madridissa, ja Carlo Ancelottin mielestä 50 maalia on realistinen tavoite ensi kaudelle. Vaikka pieni kolhu Bulgariaa vastaan tulikin, mikään ei estä Benzemaa dominoimasta Eurooppaa tänä kesänä.

(Paitsi ehkä se, ettei hän varmaan saa enää laukoa rangaistuspotkuja. Niistä kolme viimeistä on Ranskan asussa mennyt hukkaan.)

Vielä viime EM-kisojen avausottelussa Griezmann oli heikko, ja hän joutui aloittamaan sitä seuranneen Albania-ottelun penkiltä. Mutta hän oli ylivoimainen tultuaan ottelussa vaihdosta sisään. Ja ylivoimainen hän on käytännössä ollut siitä asti. Kultainen kenkä tuli jo viime turnauksesta, hopeinen tarttui mukaan MM-kisoista kolme vuotta sitten. Pilkutkin luonnistuvat.

Mbappé täydentää epäreilun kolmikon. Hän voitti sekä Ranskan liigan että Ranskan cupin maalikuninkuudet tällä kaudella. Mestarien liigassa hänen edellään oli vain Erling Braut Håland, 20, jota ei näissä kisoissa nähdä. 42 maalia 47 ottelussa lupaavat hyvää kesää varten.

Melkeinpä ainut haaste Ranskan miehillä on armoton kuolemanlohko, joka ei siis salli maali-iloitteluja eikä lipsahduksia.

Muokattu 9.6. klo 23.21: Lisätty maali, jonka Ronaldo teki harjoitusottelussa Israelia vastaan. Ottelu pelattiin muutama tunti jutun julkaisun jälkeen.

LUE MYÖS