Viisien arvokisojen veteraanin Juri Zhirkovin jouduttua jättämään EM-turnauksen jalkavamman takia kesken, on Huuhkajien keskiviikkoisen vastustajan Venäjän selvästi tunnetuin pelaaja kapteeni Artem Dzyuba. 197-senttinen hyökkääjäkolossi tunnetaan ennen muuta maaleistaan, sillä hän on takonut 53 pelaamassaan A-maaottelussa huimat 29 maalia.

32-vuotias Dzyuba on pelannut Venäjän pääsarjassa seitsemän yli kymmenen maalin kautta. Hän voitti sarjan maalikuninkuuden kahdella edellisellä kaudella. Vuoden 2018 MM-kisoissa Dzyuba onnistui maalinteossa kolmesti, tehtyään yhden osuman sekä Saudi-Arabian, Egyptin että Espanjankin verkkoon.

Viime marraskuussa Dzyuba kuitenkin pudotettiin maajoukkueesta kolmen ottelun ajaksi hyvin erikoisesta syystä. Dzyuba nimittäin ajautui melkoisen kohun keskelle, kun internetiin levisi video hänen masturboinnistaan.

Mario Fernandesista olisi voinut tulla tähti myös Brasilian maajoukkueessa

Mielenkiintoisia taustoja löytyy toki monelta muultakin Venäjän joukkueen pelaajalta. Kiinnostavin, ja samalla ehkä haastavin henkilöhistoria löytynee oikean laitapuolustajan paikalla pelaavalta Mario Fernandesilta.

Nyt 30-vuotias Fernandes sai Venäjän kansalaisuuden vuonna 2016 ja edusti uutta kotimaataan jo vuoden 2018 MM-kotikisoissa. Fernandes oli kuitenkin ehtinyt jo sitä ennen pelata lokakuussa 2014 yhden harjoitusottelun synnyinmaansa Brasilian paidassa. Brasilia voitti tuossa pelissä Japanin 4-0, Neymarin tehtyä kaikki neljä maalia.

Mario Fernandes on pelannut Venäjällä jo vuodesta 2012 lähtien, koko ajan TsSKA Moskovaa edustaen. Ammattilaisuransa hän kuitenkin aloitti brasilialaisessa Grêmiossa kolme vuotta aiemmin, mutta erittäin vaikeissa merkeissä.

Fernandes allekirjoitti sopimuksen Grêmion kanssa maaliskuussa 2009, ollessaan silloin 18-vuotias. Hetki oli tietysti suuri ja juhlava, mutta yllätys oli myös suuri, kun Fernandes katosi heti seuraavana päivänä. Sen paremmin seurajohto, ystävät kuin perhekään eivät tienneet, missä nuori lupaava pelaaja oli.

Poliisiin otettiin nopeasti yhteyttä, ja Fernandes löydettiin kolme päivää myöhemmin, yli tuhannen kilometrin päässä Grêmion kotikaupungista Porto Alegresta. Fernandes oli masentunut sopimuksen allekirjoituksen jälkeen ja hän matkusti kauas Jundiain kaupunkiin setänsä luo. Kun hänet löydettiin, hän oli uupunut ja nälkäinen. Matkan hän teki käytännössä rahattomana.

– Minulle tuli uskomaton koti-ikävä, joten lähdin muutamaksi päiväksi. Miksen kertonut seuralle? Totta puhuen, en halua puhua siitä. Sanon vain, ettei se ollut hauskaa. Samaistun Jesús Navasiin, joka kertoi, että hänen oli vaikea lähteä kotoaan uransa alussa, Fernandes kertoi haastattelussa muutama vuosi sitten.

Fernandes alkoi käydä terapiassa masennuksensa vuoksi. Vaikka hän pelasikin erinomaisesti, oli kentän ulkopuolella edelleen vaikeaa. Hän ei kiinnittänyt huomiota ruokavalioonsa, juopotteli, kävi yökerhoissa eikä noudattanut kunto-ohjelmaansa.

– Join niin paljon, että menin joskus humalassa treeneihin. Olin 19 ja asuin yksin Porto Alegressa. Söin pizzaa ja McDonalds’in ruokaa juoka päivä, kunnes Grêmion ruokavastaava sanoi minulle, että siitä lähtien söisin vain seuran tiloissa.

ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!

Jos elämäntavat olisivat olleet urheilijamaisemmat, olisi Fernandesista voinut tulla Brasilian maajoukkuetähti. Hän sai ensimmäisen A-maajoukkuekutsunsa jo 21-vuotiaana, mutta myöhästyi joukkueen lennolta oltuaan edellisenä yönä juhlimassa. Sen jälkeen Fernandes sai odottaa toista – ja ainoaa – kutsuaan Brasilian maajoukkueeseen kolme vuotta.

Moskovan TsSKA maksoi Fernandesista kesällä 2012 venäläisseuralle muhkean 15 miljoonan euron siirtokorvauksen, ja sijoitus palkittiin. Nyt takana on jo yhdeksän vahvaa kautta Venäjän Valioliigassa ja vakiopaikka Venäjän maajoukkueessa.

Samana kesänä Fernandes sai tarjouksen myös Real Madridilta. La Liga -jätti tarjosi Fernandesille paljon suurempaa palkkaa, ja Grêmiolle suurempaa siirtokorvausta, mutta nuori puolustaja halusi mieluummin seuraan, jossa hän saisi heti suuren roolin. Real Madridissa peliaika olisi ollut kaikkea muuta kuin varmaa.

Juhlinnan vuodet ovat Fernandesin osalta tiettävästi jo historiaa, sillä Venäjällä hänestä tuli uskovainen ja ahkera brasilialaisessa evankelisessa kirkossa kävijä, maanmies Maiconin ylipuhumana. Alkoholia hän ei käytä enää lainkaan.

Ensimmäinen inguusi Venäjän maajoukkueessa

Helppoa ei ole ollut myöskään keskikenttäpelaaja Magomed Ozdoyevin elämä. 28-vuotias Ozdoyev syntyi Tsetsenian pääkaupungissa Groznyssa vuonna 1992, mutta joutui perheineen pakenemaan kotoaan ensimmäisen Tsetsenian sodan (1994-1996) aikana. Inguusitaustainen Ozdoyev on ensimmäinen kaukaasialainen muslimi Venäjän arvokisajoukkueessa.

Hänen isoisänsä Murad Ozdoev taisteli toisessa maailmansodassa itsekin, sotilaslentäjänä. Murad Ozdoev lensi sodan aikana kaikkiaan 248 hävittäjälentoa ja hänen kerrotaan pudottaneen viisi vihollisen lentokonetta. Useilla kunniamerkeillä palkittu Murad Ozdoev kuoli vuonna 1999.

Venäjän ykkösvahti Anton Shunin tunnetaan Venäjällä puolestaan myös puolisonsa kautta. Koko uransa Moskovan Dynamoa edustanut Shunin meni kolme vuotta sitten naimisiin Victoria’s Secret -malli Kate Grigorievan kanssa, ja parilla on myös viime vuonna syntynyt yhteinen lapsi.

Vain neljä pelaajaa Venäjän sarjan ulkopuolelta

Venäjän avausottelussa kentälle vaihdettu ja jokseenkin nöyryyttävästi myöhemmin pois otettu Denis Tsheryshev on mielenkiintoinen pelaaja sikäli, että hän on asunut lähes koko elämänsä Espanjassa. Nykyisin Valenciaa edustava Tsheryshev sanoi vielä vuonna 2011 Marcalle, että hän kokee itsensä enemmän espanjalaiseksi kuin venäläiseksi, mutta siitä huolimatta hän hyväksyi kutsun Venäjän A-maajoukkueeseen syksyllä 2012. Nyt pelejä A-maajoukkueessa on takana jo 31.

[readmore from=Venäjä]

Koko Venäjän kisajoukkueessa pelaa vain neljä Venäjän ulkopuolella leipänsä tienaavaa pelaajaa. AS Monacon Aleksandr Golovin ja Atalantan Aleksei Mirantshuk lukeutuvat runkopelaajiin, mutta Antalyasporin Fjodor Kudryashov seurasi avausottelun katsomosta.

Kauan odotetun arvokisadebyyttinsä lauantain Belgia-ottelussa teki avauksen topparipari Andrei Semjonov ja Georgi Dzhikiya. Semjonov oli mukana Venäjän MM-joukkueessa sekä 2014 että 2018, mutta jäi molemmissa turnauksissa täysin vaille peliminuutteja. Dzhikiya puolestaan putosi MM-kotikisojen joukkueesta kolme vuotta sitten polven ristisidevamman vuoksi.

Ottelu Suomi-Venäjä alkaa keskiviikkona kello 16. Otteluennakon voi lukea täältä.

Lähteet: Goal, Showsport, Frivolette