Pietarissa Huuhkajien EM-kisaotteluita seuranneilta futisturisteilta on todettu testauksissa useita kymmeniä koronavirustartuntoja. Asiasta kertoo sivuillaan Yle.

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen arvioi Ylelle, että Kymenlaaksossa kahden päivän aikana todetuista 72 uudesta koronatartunnasta 65 on tullut todennäköisesti Vaalimaan raja-aseman yli Suomeen palanneilta kisaturisteilta. Tartuntaluvut on saatu torstaina kello 10.15.

Nuijamaan raja-aseman kautta Suomeen saapuneilta kisaturisteilta on todettu tiistain ja keskiviikon aikana 14 tartuntaa.

Kerroimme tiistaina laajassa raportissa siitä, kuinka huonosti Vaalimaan rajalla oltiin varauduttu EM-kisaturistien kotiinpaluuseen. Raja-asema ruuhkautui tiistai-iltana pahoin, sillä kymmeniä busseja ja lukuisia henkilöautoja oli vastaanottamassa vain kaksi koronatestaajaa. Useiden tuntien odotuksen jälkeen Kymsote päätti luopua testaamisesta, ja arviolta noin 800 kisaturistia pääsi rajan yli ilman testiä. Nyt näitä ihmisiä yritetään jäljittää.

– Lähinnä nyt huolettaa se, että yritämme saada lähetettyä kuntiin ne vajaan 800 ihmisen tiedot, jotka ylittivät rajan ilman testiä, jotta he menisivät testiin, Pietikäinen jatkoi.

Nopea prosessi ei ole kyseessä nytkään, sillä testaamattomien tiedot ovat tällä hetkellä vain paperilapuilla. Ne pitää joko syöttää sähköiseen muotoon, tai sitten jokaiseen kuntaan pitää soittaa kaikkien kisoista palanneiden tiedot erikseen.

Pietikäinen uskoo, että myös kunnista tulee tilastojen perusteella lisää positiivisia koronatuloksia.

– Jos bussissa on ollut joku tartuttava, niin kyllä se koko bussi on altistunut, Pietikäinen kommentoi.

Koronatestiin pitäisi mennä 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Pietikäisen huolena on kuitenkin se, että testi jää juhannuksen takia tekemättä. Joko siitä syystä, ettei juhannuksena haluta testiin mennä tai siksi, ettei testiaikoja ole henkilökuntavajeen takia saatavilla.

[readmore from=EM-kisat]

Kymenlaakson lisäksi positiivisia koronatartuntoja on tullut kisaturisteilta myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. HUS tiedotti keskiviikkoiltana, että sen alueen asukkaiden Vaalimalla tiistaina ja keskiviikkona otetuista koronanäytteistä 34 on ollut positiivisia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoi keskiviikkoiltana, että tiistaina ja keskiviikkona Vaalimaalla otetuista Husin alueen asukkaiden koronanäytteistä jo 34 on todettu positiiviseksi. Kaikkiaan kisaturisteilta on siis näillä näkymin tullut Suomeen ainakin toistasataa uutta koronatartuntaa.