Aktiivinen ja aggressiivinen HJK joutui lopulta pettymään – jatkopaikka oli lähellä, mutta niin kaukana

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. HJK esiintyi aggressiivisesti ja aktiivisesti kotiyleisönsä edessä, mutta jatkopaikkaan se ei riittänyt. HJK venyi kotikentällään 2-2-tasapeliin, mutta Malmö jatkaa Mestarien liigan karsinnoissa yhteismaalein 4-3. HJK:n eurotaival jatkuu Eurooppa-liigan puolella.

Viimeiset katsojat tuskin olivat vielä löytäneet paikoilleen, kun Töölössä räjähti ensimmäisen kerran. HJK sai otteluun täydellisen alun, kun pallo oli Malmön maalissa vain reilun 50 sekuntin jälkeen.

Miro Tenho pelasi omalta puoliskolta pidemmän pallon Malmön selustaan. Roope Riski antoi välittömästi prässin Malmö-toppari Franz Brorssonille, jonka syöttö alaspäin maalivahdille karkasi aina päätyrajasta yli HJK:n kulmapotkuksi, kun pelikello oli ehdinnyt edetä vaivoin 15 sekuntia.

Lucas Lingman lähetti erinomaisen keskityksen boksin sisään, jossa Tenho nousi korkeimmalle. Tenhon erinomainen pusku suuntautui kohti takakulmaa, eikä Malmön maalivahti Johan Dalin voinut kuin ihmetellä. HJK oli tuonut otteluparin 2-2-tasatilanteeseen salama-alulla.

Miro Tenhon pusku löysi tiensä verkkoon jo ensimmäisellä minuutilla. Kuva: Juha Tamminen.

HJK ei todellakaan peruutellut Töölön tekonurmella. 4-3-3-muoto prässäsi Malmöta aggressiivisesti korkealta pakottaen Malmön avaamaan pidemmillä ja osoitteettomilla syötöillä. Jo ennen ottelua Malmön riveistä oli kohistu Bolt Arenan tekonurmialustasta, ja HJK tuntui tietävän kentän tuottavan vaikeuksia ruotsalaisille.

Suurseuran elkein Malmö tuli kuitenkin tasoihin kuin tyhjästä. Ruotsalaisseuran kapteeni Anders Christiansen sai jalan vapaaksi HJK:n boksissa ja viimeisteli varmasti Malmön taas kiinni jatkopaikkaan. Yhteismaalit olivat tässä vaiheessa 3-2 Malmölle. Osuma tuli todella varkain, ja kokenut keskikenttäpelaaja sai aivan liikaa aikaa ja tilaa boksissa.

Ensimmäinen puoliaika oli HJK:lta takaiskusta huolimatta erinomainen. Malmölla oli valtavia vaikeuksia pelinrakentelussaan ja HJK:n prässin purkamisessa. HJK oli selkeästi aktiivisempi osapuoli ensimmäisellä puoliajalla, ja se vei peliä kotijoukkueen elkein. Muutamia aihioita lukuun ottamatta todella vaaralliset tekopaikat jäivät kuitenkin vähiin.

Erikoistilanteet olivat HJK:n ase. Daniel O’Shaughnessyn pitkät rajaheitot ja Lucas Lingmanin kulmapotkut sekä keskitykset vapaapotkuista tuottivat järjestäen Malmön puolustukselle suuria vaikeuksia. Aivan huippupaikkoja HJK ei onnistunut kuitenkaan luomaan kahta Tenhon puskua lukuun ottamatta.

HJK:n prässin teho hiipui, Riski tuhlasi avopaikan

Toisella puoliajalla Malmö alkoi löytää aivan eri tavalla tiloja HJK:n prässin takaa. Kymppialueen taskuihin alkoi syntyä enemmän tilaa ja Malmö liikutti palloa paremmin. Lisäksi ensimmäisellä puoliajalla erinomaisesti toimineet murtavat syöttöketjut alkoivat reistailla. HJK teki syöttövirheitä, varsinkin ratkaisevissa syötöissä.

Kova prässi tuo aina omat haasteensa. Se on kuluttavaa, ja kun yksikin pelaaja jättää juoksun tekemättä, koko muun joukkueen työ kuivuu kasaan, ja isoja tiloja syntyy nopeasti.

Tunnin kohdalla Malmön päävalmentaja Jan Dahl Tomasson teki mielenkiintoisen ratkaisun, kun hän vaihtoi molemmat keskikentän pohjapelaajat pois. Bonke Innocent ja Erdal Rakip astelivat vaihtoon, ja tilalle tulivat laitapuolustajat/wingbackit Felix Beijmo ja Eric Larsson. Samalla Malmö siirtyi selkeämmin viiden puolustajan linjaan. Avauksessa pelannut suomalaispuolustaja Niklas Moisander otti vasemman laitatopparin paikan.

HJK pysyi silti vahvasti pallossa riisto toisensa jälkeen. Vahva pallonhallinta antoi HJK:lle sauman levätä ja kerätä voimia. Reilun tunnin kohdalla HJK onnistui luomaan erittäin vaarallisen paikan. Pitkä pallonhallintajakso sisälsi pari hyvää erikoistilannetta ja lopulta avopaikan.

Lingman antoi erinomaisen keskityksen matalana noin viiden metrin päähän maalista. Roope Riskin viimeistely kuitenkin epäonnistui pahasti ja pallo karkasi aivan maalivahti Dahlinin edestä yli maalin. Tuskin Dahlin olisi ehtinyt reagoida, mikäli ohjaus olisi vain osunut maalipuiden sisään. Huippusauma jäi hyödyntämättä.

Nopeat osumat

HJK:n jatkohaaveet saivat kovan kolauksen 76. minuutilla. Jälleen kerran Malmö onnistui tekemään maalin nopeasti ja kuin varkain. Muutama onnistunut seinäsyöttö avasi paikan vaihdosta sisään tulleelle Veljko Birmancevicille, joka viimeisteli tarkasti boksin sisältä vasempaan alanurkkaan.

HJK:n maalivahti Jakob Tånnanderia ei Malmön osumista voinut juuri syyttää, mutta ehkäpä haamupelastuksilla kumpikin laukaus olisi ollut otettavissa. Vaikea paikka 20-vuotiaalle ruotsalaismaalivahdille.

Heti osuman jälkeen HJK vaihtoi laitapakki Luis Murillon tilalle laituri Riku Riskin. Samalla HJK muutti omaa muotoaan selkeämmin kolmen topparin linjaksi. Pitkään ei vanhempi Riski ehtinyt olla kentällä, kun verkko heilui. Lingman antoi hyvän syötön, ja Riski tasoitti varmalla viimeistelyllä toisen osaottelun lukemiksi 2-2, mutta yhteismaalit olivat yhä Malmölle 3-2. Osumien välillä ei ehtinyt kulua edes kahta minuuttia. Peli oli auki.

Maalin päähän varmasta lohkopaikasta

Lopussa peli aukesi molempiin suuntiin. HJK panosti vahvasti hyökkäämiseen, mikä avasi Malmölle huippupaikan, josta vierasjoukkue ei saanut kuitenkaan peliä ratkaistua.

Hieman myöhemmin HJK sai vahvan paineen toisessa päässä, mutta hyvän pelin pelanneen David Brownen laukaus kilpistyi Malmön pulustusmuuriin aivan maaliviivan tuntumasta.

Hieman ennen täyttä aikaa Riku Riski kaatui kentän pintaan boksin sisällä, mutta ottelun englantilaiserotuomari Stuart Attwell ei nähnyt rikettä. Hurja vihellyskonsertti täytti Töölön jalkapallostadionin, kun Attwell levitteli käsiään.

HJK antoi tiistaina erinomaisen vastuksen ennakkoon vahvempaa Malmöta vastaan. Se hallitsi peliä, oli aktiivisempi ja prässäsi aggressiivisesti. Suomalaisseuran kannalta se ei ikävä kyllä riittänyt. HJK saattoi olla pelitapahtumien valossa parempi, mutta Malmö haki lopulta suurseuran elkein ison voiton otteluparista.

Malmö jatkaa Mestarien liigan kolmannelle karsintakierrokselle, jossa se kohtaa Glen Kamaran edustaman Skotlannin mestari Rangersin. Samalla Malmö varmistaa jo paikan uuden Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

HJK sen sijaan jatkaa karsintoja Eurooppa-liigan puolella. Sillä on vielä saumat edetä joko Eurooppa-liigan tai Konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Konferenssiliigan lohkovaiheeseen se tarvitsee vähintään yhden otteluparivoiton kahdesta mahdollisesta otteluparista.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen