Espoolainen jalkapalloseura FC Honka, tai virallisemmin Esport Honka, on ollut tällä kaudella pettymys Veikkausliigassa. Miksi Honka ei kiinnosta espoolaisia ja vielä vähemmän suomalaista jalkapallokansaa?

Honka pelasi eilen torstaina Konferenssiliigan karsinnoissa slovenialaista NK Domzalea vastaan Töölön jalkapallostadionilla, Helsingissä, koska Tapiolan urheilupuistoon työmaatelineistä rakennettu kyhäelmä ei täytä UEFA:n kriteerejä. Honka putosi jatkosta yhteismaalein 1-2. Kiinnostaako ketään?

Ei ainakaan kovin montaa, sillä Helsingissä Hongan europeliä seurasi 685 katsojaa. On selvää, ettei pelaaminen Helsingissä ole ihanteellinen tilanne Hongalle. Kaksi päivää aiemmin HJK keräsi Malmöta vastaan samaiselle stadionille UEFA:n mukaan yli 6 400 katsojaa. Yleisömääriä on turha verrata toisiinsa, mutta jonkunlaista suuntaa se antaa. Honka ei ole saanut Tapiolaan tällä kaudella vielä kertaakaan yli tuhatta katsojaa Veikkausliigassa.

Satuin ajamaan autolla Töölön jalkapallostadionin ohi torstaina hieman ennen Hongan europeliä. Näin kaksi lasta, joilla oli Hongan huivi kaulassaan. Muuten oli hiljaista kuin Hongan markkinoinnissa. Honka ei suoranaisesti tehnyt numeroa siitä, että se pelaa europelin torstaina, puhumattakaan, että tuo ottelu pelattiin Helsingissä.

Herätin keskustelua Twitterissä Hongasta ja siitä, miten ihmiset näkevät Hongan. ”Kasvoton”, ”hajuton” ja ”mauton” olivat termejä, joilla seuraa kuvailtiin.

– Hongan markkinointi on sellainen asia, josta ei tule muuta mieleen kuin se, ettei edes seuraa itseään kiinnosta omat tekemiset, niin miten se kiinnostaisi ketään muutakaan, Julius Karlsson kirjoitti.

– Aamulla luin lehdestä, että jalkapalloa on pelattu. Melkein kuin tämä peli olisi pyritty aktiivisesti salaamaan, nimimerkki talousmuumi kommentoi Twitterissä.

– ”Stadion” on hirveä eikä mikään ole parantunut 16 vuoteen. Lisäksi identiteetti tuntuu hataralta, toiminta ei ole innostavaa millään tasolla, markkinointia ei ole, peli on kehnoa… En oikein edes ymmärrä, mitä nyky-Honka haluaa olla ja miksi, jalkapalloselostaja Juhavaltteri Salminen kirjoitti.

Juhavaltteri Salminen

@jvsalminen

Jonas von Wendt

@JonasvonWendt
"Ramitent Stadium" ei myöskään ole se kaikkein koukuttavin kokemus. Tämähän ollut Honhägas ongelma vuosikausia. Kova seura junnutasolla ja luulisi fanipohjan riittävän mutta ei.
Totta, "stadion" on hirveä eikä mikään ole parantunut 16 vuoteen. Lisäksi identiteetti tuntuu hataralta, toiminta ei ole innostavaa millään tasolla, markkinointia ei ole, peli on kehnoa...en oikein edes ymmärrä, mitä nyky-Honka haluaa olla ja miksi.

Hongan toimistolla varmasti ajatellaan, että ”taas meitä mollataan” ja ”he eivät tiedä mistään mitään”, mutta seuran olisi syytä ottaa tosissaan se kuva, mikä jalkapalloihmisillä Hongasta on. Jostain mielikuvat syntyvät, eikä niitä ole ihan yksinkertaista muuttaa. Olisi mielenkiintoista kuulla, minkälainen mielikuva espoolaisilla on Hongasta, koska tällä hetkellä vaikuttaa, että ei minkäänlaista.

Viime vuonna Honka katkaisi pelaajien palkanmaksun koronakriisin keskellä. Seuraa avokätisesti taloudellisesti tukenut Färid Ainetdin totesi Ilta-Sanomille ”tilanteen nyt vaan olevan sellainen”. Ainetdin on mies Esportin takana. Seurapomo ei varsinaisesti kerännyt sympatiapisteitä teollaan, kun samaan aikaan seuran kapteeni Duarte Tammilehto kertoi 8-viikkoisen vauvan isänä laskevansa pennejä kotonaan.

Ainetdin on laittanut suuria summia Honkaan toivoen, että jonain päivänä Tapiolaan rakentuisi mitat täyttävä jalkapallostadion, jonka avulla seuran toiminnasta voisi tehdä kannattavaa.

Stadionhanke on tällä hetkellä myötätuulessa, mutta paljon isompi kysymys Hongan kohdalla on se, kenelle seura on tarkoitettu ja mitä merkityksiä seura luo yhteisölleen?

Hongalla on sitoutunut, mutta pieni kannattajaryhmä, joka tuottaa itse podcastia, on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja käy ihailtavan suurella prosentilla kannustamassa joukkuetta niin koti- kuin vieraspeleissä. Lisäksi Hongalla on vahva junioritoiminta ja valmennus on varmasti maan parhaasta päästä aina akatemiatoimintaa myöten. Naisten puolella on onnistuttu luomaan merkityksellisyyttä joukkueen ympärille, vaikkakin toki pienemmässä mittakaavassa.

Hongan urheilupuoli on hyvällä tasolla, vaikka tällä kaudella tulokset ovatkin olleet keskinkertaisia. Domzalelle putoaminen Konferenssiliigan karsinnoissa ei suoranaisesti ollut yllätys. Hongalla oli kaikki edellytykset kaataa slovenialaisjoukkue, mutta siinä se ei onnistunut. Kauden kuva.

Pelaajille ja taustoille putoaminen oli varmasti iso pettymys, mutta kuinka moni espoolainen menetti yöunensa tappion takia? Putoaminen ei isossa kuvassa kauheasti hetkauttanut. 685 katsojaa suuntasivat takaisin Espooseen pelin jälkeen, ja arki jatkui normaalisti tänään, perjantaina.

Samaan aikaan hieman kärjistäen koko suomalainen jalkapallokansa hyppäsi täysillä KuPSin upeaan venymiseen Ukrainassa mukaan. Menestys toki vaikuttaa, mutta sekin pitää osata myydä ihmisille. Vaikka Honka olisikin Domzalen voittanut, tuskin se olisi kerännyt lähellekään samanlaista huomiota. KuPS näkyi ja kuului somessa ja medioissa ennen peliä ja pelin jälkeen.

Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki väkiluvultaan. Espoo on kuitenkin osoittautunut suorastaan murheellisen surulliseksi urheilukaupungiksi. Se ei yksin ole Hongan syytä, mutta ei Honka ole ainakaan viestinnällään tehnyt hirveästi asian edistämiseksi.

Esportin toimistolla varmasti uskotaan ja toivotaan, että uusi stadion muuttaa kaiken paremmaksi. Uusi stadion varmasti kerää ihmisiä eri tavalla, mutta eikö pohjia kannattaisi rakentaa jo nyt? Kun jääkiekkoseura Blues sai uuden ja uljaan areenansa, väki kyllä löysi avajaisiin, mutta katosi lähes yhtä nopeasti.

Kun Blues vihdoin alkoi merkitä jotain espoolaisille, rahat loppuivat kassasta ja rahamiehet katosivat. Nyt Tapiolan urheilupuistossa sijaitseva Metroareena on massarokotuspiste, jossa lauantaisin on tarkoitus järjestää yleisöluistelua ilman mailoja tai kiekkoja.

Ainetdin haluaa tehdä Hongasta kannattavan. Esport haluaa jonain päivänä valtaville sijoituksilleen vastinetta. Uusi stadion avaa uusia mahdollisuuksia, mutta on melko optimistista ajatella, että stadion muuttaisi kaiken.

Esimerkiksi sen, että Honka merkitsisi espoolaisille jotain muutakin kuin junioriseuraa, johon viedä oma lapsi harrastamaan jalkapalloa.