Juhani Ojala syötti tasoitusmaalin skottiliigadebyytissään – valmentaja avautui Brexitin hankaloittamista pelaajamarkkinoista

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien EM-kisajoukkueesta viimeisten pelaajien joukossa pudonnut keskuspuolustaja Juhani Ojala teki lauantaina ensiesiintymisensä Skotlannin Valioliigassa. 32-vuotias toppari pelasi Motherwellin puolustuksen keskellä täydet 90 minuuttia, kun joukkue haki 2-1-vierasvoiton Livingstonista.

Ojalan siirto varmistui jo heinäkuun lopussa, mutta liigadebyyttiä saatiin odotella jonkin aikaa. Kauden kahdella ensimmäisellä kierroksella suomalainen istui vielä vaihtopenkillä. Ojala sai ensi kerran pelivuoron 14.8. pelatussa cup-ottelussa Dundee FC:tä vastaan (0-1-tappio), kun hän huhki niin ikään täydet minuutit. Liigadebyytti tuli siten viikkoa tätä myöhemmin.

Ojalan debyytti oli onnistunut, sillä hänen tilastoihinsa merkittiin maalisyöttö Motherwellin tasoitusmaaliin. Motherwell antoi kulmapotkun lyhyenä, keskitys tavoitti Ojalan pään ja tämän jatko löysi Tony Wattin, joka pukkasi maaliviivan läheltä pallon maaliin. Videon maalista voi nähdä alta. Juttu myös jatkuu twiittien jälkeen.

Ojala sai juhlia myös ottelun lopussa, sillä Motherwell nousi 0-1-tappioasemasta 2-1-voittoon.

Skotlannin Valioliigassa on pelannut tällä kaudella kaksi suomalaista, sillä Ojalan lisäksi Glen Kamara häärii tuttuun tapaan Rangersin keskikentällä. Pidempi prosessi sen sijaan on ollut Ilmari Niskasella ja Eetu Vertaisella, joiden siirtojen eteen ovat ahkerasti töitä tehneet järjestyksessä Dundee United ja St. Johnstone. Dundee United vahvistikin jo Niskasen siirron, mutta hänenkin pelaamisensa saa vielä odottaa työ- ja oleskeluluvan saantia – aivan kuten Vertaisenkin.

SuomiFutis kirjoitti keskiviikkona siitä, kuinka mutkikkaiksi Ison-Britannian EU-ero eli Brexit on kansainvälisten pelaajasiirtojen toteuttamisen tehnyt (lue aiheesta lisää). FIFA-rankingin TOP 50 -maiden maajoukkueissa säännöllisesti pelaavien maiden pelaajien tai Etelä-Amerikan parhaiden seurajoukkueiden on yhä melko vaivatonta työlupa saada, mutta suomalaispelaajien osalta viisumi on kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu.

Jotta työluvan voisi saada ”automaattisesti”, pitäisi pelaajien saada 15 pistettä kuuden taulukon pisteytysjärjestelmässä, jossa huomioidaan lähtömaan ja -seuran tasoja sekä pelaajan saamaa vastuuta joukkueissaan. Ojalalle saatiin työllä ja tuskalla ynnäiltyä kahdeksan pistettä, joka sekin on huomattavasti enemmän kuin lähelle nollaa jäävillä Niskasella ja Vertaisella.

New York Times kirjoitti Brexitin myötä mutkistuneista pelaajasiirtoprosesseista pitkän artikkelin, jonka esimerkkipelaajana oli juuri Juhani Ojala. Jutun mukaan Ojalan piti ihan ensimmäisenä viettää kymmenen vuorokautta hotellissa koronakaranteenissa ennen kuin hän pääsi tutustumaan uusiin joukkuetovereihinsa. Sen jälkeen alkoi prosessi työluvan saamiseksi.

Karanteeninsa jälkeenkään hänellä ei ollut laillista oikeutta potkia palloa edes harjoituksissa kahteen viikkoon. Siinä, missä Ojala olisi vielä ennen vuodenvaihdetta saanut pelata 24 tunnin sisällä siirrostaan, olikin nyt edessä viikkojen odotus.

– Tanskan liiga (josta Ojala siirtyi) on viidennellä portaalla kuudesta tasosta. Hän sai siitä pari pistettä. Pari pistettä lisää tuli siitä, millainen hänen palkkansa olisi suhteessa liigan keskiarvoon. Hänen joukkueensa (Vejle BK) oli kuitenkin Tanskassa neljänneksi viimeinen, se ei pelannut europelejä eikä Ojalalla ollut tarpeeksi maaotteluita, Motherwellin toiminnanjohtaja Alan Burrows kertoi Ojalan työlupaprosessin pisteistä.

New York Timesin mukaan skottiseurojen pelastus on vetoomusjärjestelmä. Ne voivat anoa Skotlannin jalkapalloliitolta poikkeuslupaa siirroille, jos ne pystyvät perustelemaan, miksi vajaille pisteille jäävä pelaaja olisi niille hankinnan arvoinen. Jos poikkeuslupa myönnetään, pitää pelaajan anoa yhteistyössä seuran kanssa työviisumia. Ensin täytetään kaavakkeet ja sitten vieraillaan jossain yksityisessä viisumikeskuksessa, joille Britannian hallitus on viisumihakemukset ulkoistanut.

Poikkeuslupien uskotaan heltiävän useimmissa tapauksissa, mutta seurat saattavat silti pitää prosessia liian hankalana. Rikkaiden valioliigaseurojen pelaajahankintoihin Brexitin muuttamilla työlupakäytännöillä ei juuri olekaan merkitystä, mutta pienempiin skotlantilaisiin seuroihin vaikutus voi olla suuri. New York Times uskookin, että skottiseurat saattavatkin katsella jatkossa Pohjoismaiden ja Baltian sijaan esimerkiksi Paraguaysta tai Venezuelasta, koska sieltä tuleville pelaajille työluvat heltiävät helpommin.

Motherwellin valmentaja Graham Alexander povasi Not the Old Firm -sivustolla, että monet skottiseurat tulevat vielä kokemaan vaikeuksia siirtojensa kanssa.

– Siirrot ovat vaikeita. Kun hankimme Juhanin, otti aikansa saada siirto maaliin. Sopimus sinänsä oli helppo juttu, Alexander kertoi.

– Prosessi saada hänet pelaamaan Skotlannissa kesti kuitenkin kauan. Muutkin seurat käyvät läpi samaa prosessia. Pelaajia voi hankkia siirtoikkunan sulkeutumiseen asti, mutta pelilupaprosessi voi jatkua sen jälkeenkin.

– Odotimme epätoivoisesti, että pääsisimme tekemään Juhanin kanssa töitä, ja se vähän jarrutti häntä. Olimme kuitenkin kärsivällisiä ja saimme pelaajamme. Yhteiskuntaan on tulossa paljon uusia sääntöjä. Siitä ei ole epäilyksen häivääkään, etteikö Ison-Britannian ulkopuolelta tulevien pelaajien hankkiminen olisi jatkossa haastavampaa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.