Maailman kovimmat sarjat starttaavat tänään! Missä menevät Valioliigan ja Bundesliigan suomalaiset?

© Kuva: Juha Tamminen

Odotus on päättynyt. Euroopan huippusarjat, Englannin Valioliiga, Saksan Bundesliiga ja Espanjan La Liga starttaavat tänään!

Viime kaudella Valioliigan mestaruutta juhli Manchester City, mutta uusiiko se mestaruutensa, vai päihittääkö kovimmat kilpailijat, Chelsea, Liverpool tai Manchester United Taivaansiniset?

Bundesliigassa Bayern München on ollut suvereeni jo vuosia. Se on voittanut mestaruuden jo yhdeksän(!) kertaa putkeen. Alkavalla kaudella Bayernia luotsaa Julian Nagelsmann, joka siirtyi müncheniläisten peräsimeen RB Leipzigistä. Bayern on nyt entistä suurempi mestarisuosikki, mutta pystyykö huippumanagerinsa menettänyt RB Leipzig kirkastamaan viime kauden kakkossijaansa, vai johdattaako norjalaissensaatio Erling Braut Håland Borussia Dortmundin mestariksi?

La Ligassa nähtin viime kaudella pienoinen yllätys, kun Atlético Madrid päihitti jättiläiset, Real Madridin ja Barcelonan, ja voitti mestaruuden. Diego Simeonen luotsaamalla Atléticolla on nyt loistava sauma uusia mestaruutensa, sillä sekä Real Madrid että Barcelona ovat menettäneet avainpelaajiaan kesän aikana. La Ligan mestaruus lienee kolmen kauppa.

Sekä Valioliigan että Bundesliigan kaikki kauden 2021-22 ottelut ovat katsottavissa suoratoistopalvelu Elisa Viihde Viaplaysta. Osa otteluista näkyy myös V Sportin tv-kanavilla. La Liga -kauden kaikki ottelut näkyvät puolestaan CMoren suoratoistopalvelusta.

Ja mikä parasta, kahdessa näistä huippusarjoista nähdään myös suomalaisväriä.

Valioliigaviheriöillä nähdään Huuhkajista tutut Teemu Pukki sekä Marcus Forss. Norwichia edustava Pukki teki Valioliigassa toissakaudella komeat 11 osumaa, mutta laittaako kotkalainen nyt maaliennätyksensä uusiksi? Brentfordissa pelaava Forss jäänee maajoukkuetoveriaan pienemmälle vastuulle, mutta käyttäessään näyttöpaikat hyödykseen, voi toisen polven hyökkääjä nousta kauden aikana isoonkin rooliin.

Valioliigaseurojen organisaatioista löytyy myös muita suomalaispelaajia. Lucas Bergström edustaa Chelseaa, Viljami Sinisalo Aston Villaa ja Jaakko Oksanen Brentfordia. Kukaan heistä ei kuitenkaan lähtökohtaisesti tule alkavalla kaudella Valioliigassa pelaamaan.

Bundesliigassa Huuhkajat-tähtiä pelaa kolme. Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo edustavat Bayer Leverkusenia, Fredrik Jensen FC Augsburgia.

Hradecky on toiminut Leverkusenin ykkösvahtina jo kolmen kauden ajan ja on yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista. Turkulaislähtöinen torjuja sai kauden alla upean kunnianosoituksen, kun hänet valittiin joukkueensa kapteeniksi.

Pohjanpalo on hakenut paikkaansa jo vuosikaudet. Lukuisista loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt hyökkääjä ei ole onnistunut tekemään läpimurtoaan Leverkusenissa ja hän on viettänyt viime kaudet lainalla. Bildin mukaan suomalaiselle etsitään par’aikaa uutta seuraa.

Kesällä 2018 Augsburgiin siirtynyt Jensen on toistaiseksi pelannut 29 Bundesliigan ottelua ja onnistunut maalinteossa kertaalleen. 23-vuotias Jensen on esiintynyt edukseen kauden alla. Viimeisessä harjoituspelissä sekä Saksan cupin avauskierroksella maaliverkko heilui. Suomalaispelaajan vastuu kasvaa vuosi vuodelta ja tämä voi olla se The kausi.

Monille varmasti täysin tuntematon suomalaisnimi, Lasse Schultz, on myös nimetty sarjanousija Greuther Fürthin Bundesliiga-miehistöön. 18-vuotias maalivahti pelannee kuitenkin koko kauden seuran kakkosjoukkueessa.

Valioliigan, Bundesliigan sekä La Ligan avauspäivän ottelut sekä televisiointi:

21:30 Borussia Mönchengladbach-Bayern München, Viaplay ja V Sport Jalkapallo
22:00 Brentford-Arsenal, Viaplay ja V Sport Premium
22:00 Valencia-Getafe, CMore ja CMore Sport