Torstaina HJK haki Istanbulista hyvän tuloksen Eurooppa-liigan playoff-vaiheen toista osaottelua silmällä pitäen. Fenerbahçe onnistui tekemään yhden osuman, joka meni enempi vähempi 21-vuotiaan maalivahdin, Jakob Tånnanderin, piikkiin.

HJK on ollut Veikkausliigassa vakuuttava, vaikka viime aikoina peli on hieman yskähdellyt eurokiireiden keskellä. Myös europeleissä HJK on esiintynyt edukseen. Azerbaidžanilainen Neftçi ja montenegrolainen Buducnost kaatuivat vakuuttavasti. Lisäksi Malmö joutui varsinkin Helsingissä tiukille.

Maalivahdeista europeleissä vastuuta on kantanut Jakob Tånnander, joka on toisaalta pelannut Veikkausliigan puolella vain kuudessa ottelussa. Viime kaudella Tånnander pelasi lainalla Hakassa, kun Antonio Reguero, 39, torjui HJK:n mestaruuteen. Reguero siirtyi täksi kaudeksi FC Lahteen ja on ollut mastokaupungissa erinomainen.

HJK:ssa päävastuuta liigan ja cupin puolella on kantanut tällä kaudella 23-vuotias Hugo Keto, joka kotiutettiin Brightonin reserveistä reilu vuosi sitten.

HJK tuskin kaatuu veskareihin tällä kaudella. HJK on päästänyt sarjassa selvästi vähiten maaleja. Se on osoitus vahvasta maalivahtipelistä, mutta myös erinomaisesta puolustuksesta kokonaisuutena.

Hugo Keto on kantanut päävastuuta Veikkausliigassa ja cupin puolella. Kuva: Juha Tamminen.

On silti erikoista, että HJK lähti kuluvaan kauteen maalivahtikaksikolla, jonka keski-ikä on vain 22 vuotta. Maalivahdeista puhuttaessa kokemus tuo suoritusvarmuutta. Toki samaa voi sanoa kenttäpelaajistakin, mutta maalivahtien kohdalla kokemus korostuu entisestään.

Eikä pidä ymmärtää väärin. Tånnander ja Keto ovat potentiaalisia maalivahteja, jotka voivat kehittyä muutaman vuoden sisällä aivan uudelle tasolle. Tällä hetkellä molemmat ovat silti vasta raakileita. Siksi on erikoista, ettei HJK vahvistanut edes kesän siirtoikkunassa maalivahtiosastoaan. Oliko kyseessä harkittu ratkaisu vai epäonnistuminen markkinoilla?

Voit katsoa Fenerbahçen maalin tästä (Viafree).

Fenerbahçen 1-0-osumasta vastasi 20-vuotias keskikenttäpelaaja Muhammed Gümüskaya, jonka kaukolaukaus oli komea, mutta täysin torjuttavissa. Tånnander otti juuri laukauksen lähdettyä askeleen itsestään katsottuna oikealle, jonka jälkeen hän oli auttamatta myöhässä, vaikka laukaus suuntautui keskelle maalia.

Malmöä vastaan Tånnander pelasi kelpo otteluparin, mutta parannettavaakin jäi. Varsinkin ensimmäisessä osaottelussa nuori maalivahti otti tärkeitä torjuntoja. Kotipelissä Tånnander oli voimaton kahden täysosuman edessä. Malmön 1-1-tasoitus meni etukulmasta sisään helpohkosti. Malmön toiselle osumalle Tånnander ei mahtanut mitään. Maalin estäminen olisi vaatinut huippuvenymistä, jollaista ei nuorelta veskarilta nähty.

Voit katsoa Malmön maalit HJK:ta vastaan tästä (Youtube, HJK TV).

Nyt HJK:lla on saumat yltää jopa Euooppa-liigaan, sillä 0-1-tappio vieraskentällä Fenerbahçelle ei ratkaissut vielä mitään. Lisäksi HJK:n esitys oli lupauksia herättävä. On myös muistettava, että HJK saa Töölössä etua tekonurmialustastaan.

Europeleissä marginaalit ovat pienet. Union Berlin osoitti KuPS:a vastaan, kuinka pienten asioiden kääntäminen voi näkyä rumasti tulostaululla. Union hyödynsi KuPS:n virheet armotta. KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari sanoikin ottelun jälkeen, kuinka vastustajan tason noustessa, omista virheistä rokotetaan hurjan kovalla prosentilla.

Maalivahdin tontti on armoton. Jokainen virhearvio tai -askel näkyy yleensä tulostaululla. On silti turha syyttää yksin maalivahtia yksittäisestä tappiosta. Tyly fakta on se, että Tånnander on antanut esimerkiksi Malmölle ja Fenerbahçelle mahdollisuuden voittoon.

Kenttäpelaajien osalta kokemusta löytyy

HJK:n kokoonpano on rakennettu menestymään Euroopassa.

Oikeastaan jokaisesta linjasta löytyy kokemusta suhteessa potentiaaliin. Puolustuksessa Valtteri Moren, 30, Veikkausliigan tähtikategoriaan kuuluva Luis Murillo, 30, uutta nousua tekevä Janne Saksela, 28, ja Huuhkajiin noussut Daniel O’Shaughnessy, 26, ovat kokeneita pelimiehiä. Myös Miro Tenho, 26, on ottanut isoja kehitysaskeleita.

Penkiltä löytyy puolustukseen vielä Markus Halstin, 37, kaltainen kokenut pelimies. Kesällä joukkuetta vahvistettiin vielä potentiaalisella Patrik Raitasella, 20, joka saa kasvaa kokeneiden pelaajien takana.

Keskikentällä Lucas Lingman, 23, on noussut avainpelaajaksi. Samaa voi sanoa myös Ilveksestä hankitusta Jairista, 27, joka on kotimaan kentille varsin kokenut. HJK reagoi siirtomarkkinoilla vielä kauden alla, kun se toi takaisin entisen kapteeninsa Sebastian Dahlströmin, 24, joka on jäänyt oikeastaan varamiehen rooliin.

Keskikentälle tuotiin vielä kesän ikkunassa oikeastaan kokenein mahdollinen suomalainen jalkapalloilija, kun Huuhkajien kapteeni Tim Sparv saapui Helsinkiin. Sparv, 34, osoitti Fenerbahçea vastaan, miksi hänet hankittiin. Sparv on isojen pelien mies, ja hän tietää, miten suurseuroja kaadetaan.

Tim Sparv on tuonut kokemusta HJK:hon, mutta palloja hän ei voi torjua. Kuva: Juha Tamminen.

Santeri Väänänen, 19, Matti Peltola, 19, ja miksei Lingmankin saavat nähdä läheltä, miten huippuammattilainen tekee asiat arjessa.

Hyökkäyksessä HJK:lla on runsaasti kokemusta. Riskin veljekset Roope, 30, ja Riku, 32, eivät jännitä tosipaikoissa. Joukkueen tähti Filip Valencic, 29, laituri David Browne, 25, ja loukkaantunut Atomu Tanaka, 33, pelaavat hyvällä tasolla viikosta toiseen. Lisäksi kesän siirtoikkunassa HJK kaappasi vielä Santeri Hostikan, 23, puolalaisesta Pogoń Szczecinistä. Siinä saavat Anthony Olusanya, 21, ja Casper Terho, 18, jalostua rauhassa.

Kokoonpanon luetteleminen vain korostaa sitä, miten erikoiselta HJK:n kokematon ja nuori maalivahtikaksikko tässä vaiheessa vaikuttaa. Euroja on laitettu isosti kenttäpelaajiin, mutta nykyinen veskariosasto tuskin on kovin korkealla HJK:n palkkahierarkiassa.

HJK:n toimistolla urheilujohtaja Miika Takkula ja pelaajatarkkailija Henri Määttä ovat oman alansa huippuja Suomessa. Maalivahtien kokemattomuus ei ole voinut tulla toimistolle yllätyksenä.

[readmore from=hjk]

Näin ollen jäljelle jäisi perusteluksi vain se, ettei HJK onnistunut siirtomarkkinoilla kokeneen veskarin hankkimisessa. Siihen nähden, kuinka aktiivisesti HJK vahvisti joukkuettaan, on erikoista, ettei maalivahtiosastolle löytynyt ketään. Ei HJK toki ketä tahansa olisi halunnutkaan, ja maalivahtien hankkiminen yleisesti ottaen on hankalampaa kuin kenttäpelaajien.

Toisaalta HJK on varmistanut lohkopaikan Euroopassa ja on kovaa vauhtia menossa Veikkausliigan mestaruuteen. Onko kritiikki siis turhaa, jos liigamestaruus tulee ja europelit jatkavat kautta ainakin joulukuulle saakka?

Ei. HJK on osoittanut tällä kaudella Malmöä ja Fenerbahçea vastaan, että sillä on eväät pelata korkeammalla kuin Konferenssiliigassa. Suomen suurimman ei tule vain tyytyä siihen, mihin seuran toimitusjohtaja Aki Riihilahti on ollut rakentamassa erinomaista reittiä. Riman täytyy olla korkeammalla, koska siihen HJK:lla on jo nyt mahdollisuudet.