HELSINKI. KuPS jäi jyrän alle tuloksellisesti Helsingin Olympiastadionilla torstai-iltana Bundesliigan Union Berliniä vastaan. Tasoero nimenomaan kriittisissä asioissa pelin kannalta näkyi. Union Berlin nappasi tyylipuhtaasti 4-0-voiton vieraskentältä.

Union Berlin tiedettiin jo etukäteen erittäin vaaralliseksi tilanteenvaihtojoukkueeksi. Vierasjoukkue tekikin KuPS:n pelaamisesta painajaismaista. Ensimmäisellä puoliajalla Union käytti tehokkaasti paikkansa, jotka rakentuivat pääosin KuPS:n omista virheistä. Bundesliigan viime kauden seiska ei antanut armoa.

Käytännössä puolessa tunnissa peli – ja koko ottelupari – oli ohi. Liverpoolistä kesällä 6,5 miljoonalla eurolla hankittu nigerialaishyökkääjä Taiwo Awoniyi, 24, iski kahdesti ja syötti Max Krusen osuman. Viimeistelyt olivat maailmanluokkaa. Kuten oli myös Union Berlinin tilanteenvaihdot. KuPS ajoi keskikentällä miinaan, jonka jälkeen huonosta kenttätasapainosta rokotettiin armotta.

– Ehkä suurin ero on, ja se tapahtuu joka sarjassa, kun mennään astetta kovempaan, jopa Valioliigasta Mestarien liigaan, kun niitä virheitä tapahtuu, niin niistä rankaistaan todella kovalla prosentilla, KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari arvioi SuomiFutis-sivustolle.

Valakari avasi vielä konkreettisemmin, miten virheistä käytännössä rankaistiin. Ero Veikkausliigaan näkyi nimenomaan siinä, miten nopeasti positiivinen tilanteenvaihto hyödynnettiin.

– Oli hienoa nähdä, kuinka erinomainen Union Berlin oli siinä (positiivisten tilanteenvaihtojen nopeassa hyödyntämisessä). Kun he saavat riiston, niin heti se ensimmäinen syöttö on niin eteenpäin vievä. Pitkä syöttö esimerkiksi hyökkääjän jalkaan.

– Kun me voitamme pallon, tarvitsemme kaksi tai kolme syöttöä, että pääsemme oikeille paikoille, mutta he pystyvät melkeinpä siitä riistosta suoraan syöttämään pitkän, avaavan syötön hyökkääjän jalkaan, johon tulee tuki. Sitten tulee se ekstrasyöttö ja sitten lähtee pelaajia eteenpäin.

Valakari oli todella vaikuttunut Union Berlinin tilanteenvaihtopelaamisesta.

– En ole omalla valmennusurallani nähnyt tuollaista joukkuetta, joka hoitaa niin tehokkaasti positiivisen tilanteenvaihdon, kuin Union Berlin tekee, Valakari kehui.

Toisella puoliajalla KuPS vei peliä, kun Union Berlin otti jalkaa pois kaasulta. KuPS vei pallonhallinnan peräti 69-prosenttisesti, mutta huippupaikkoja tuli vasta aivan ottelun lopussa. Lucas Rangel pääsi laukomaan hyvältä paikalta, mutta Unionin maalivahti Andreas Luthe venyi huipputorjuntaan. Henri Toivomäki pääsi vielä hetki myöhemmin puskemaan ylärimaan.

KuPS sai pelinsä pyörimään paremmin toisella puoliajalla. Valakari muutti hyökätessä ryhmitystään 3-4-3-muodosta 4-4-2-timanttiin. Se auttoi kuopiolaisia, mutta Valakari ei osannut sanoa, oliko muodon muuttaminen todellinen syy vai ei.

– Näytti siltä, että meidän pelaajat olivat oikeissa paikoissa ja pääsimme väleihin. Oliko systeemin ansiota vai sen, että kaveri otti kaasua pois, vaikea sanoa, Valakari sanoi.

Ensi viikolla KuPS matkustaa Berliiniin, jossa Union isännöi toista osaottelua Berliinin Olympiastadionilla. Jatkopaikasta taistelu on melko utopistista.

– Meidän täytyy mennä sinne ja pystyä suorittamaan. Siitä tulee hieno tapahtuma. Kaverin fanit olivat loistavia ja hienosti meidän kannattajat olivat myös mukana. Me löydetään motivaatio siihen peliin jostain muusta kuin tuloksesta. Realistisesti jatkoonpääsy meni tässä näin, mutta toisaalta jalkapallossa ei koskaan tiedä. Yksi, kaksi maalia siihen, niin katsotaan, miten käy, Valakari totesi hieman epäuskoisesti.

LUE MYÖS: