HELSINKI. Torstaina Helsingin Olympiastadionille oli saapunut reilu 600 saksalaista Union Berlinin kannattajaa, ja se näkyi ja kuului. KuPS jäi tylysti alakynteen niin katsomossa kuin kentälläkin, vaikka yrityksen puutteesta ei kuopiolaisia voinut syyttää.

Union Berlin kaatoi KuPS:n Konferenssiliigan playoff-vaiheen ensimmäisessä osaottelussa tylysti lukemin 4-0. Toinen osa pelataan Berliinin olympiastadionilla ensi viikon torstaina.

Helsingin Olympiastadionilta kajahti jo runsas puoli tuntia ennen ottelua. Union Berlinin fanaattinen kannattajajoukko oli saapunut Helsinkiin. Laulu raikui rumpujen tahdissa. UEFA on kieltänyt vierasjoukkueen kannattajia pääsemästä europeleissä katsomoon.

Union Berlinin kannattajat eivät kuitenkaan jääneet ihmettelemään UEFA:n ohjeistuksia, vaan saksalaiskannattajat ostivat jo hyvissä ajoin yksittäisiä ottelulippuja suomalaisesta lippukaupasta pitkin poikin katsomoa. Lopulta yli 600 Union Berlinin kannattajaa oli ostanut lipun Olympiastadionille. KuPS joutui reagoimaan, ja lopulta eteläkaarre omistettiin kokonaan Union Berlinin kannattajille.

Union Berlinin kannattajilla oli myös suorasanainen viesti UEFA:n suuntaan. Banderollissa verrattiin UEFA:a mafiaan.

Union Berlinin kannattajilla oli tiukka viesti UEFA:lle. Kuva: Juha Tamminen.

Jo ennen avauspotkua soihdut valtasivat eteläkaarteen ja savua sekä meteliä riitti. KuPS:n kannattajat pitivät myös meteliä ansiokkaasti, mutta äänitasossa ja kannattajien määrässä he jäivät auttamatta alakynteen.

Toisaalta joutuihan KuPS pelaamaan kaukana kotoaan. Sama tilanne on myös toisessa osassa, kun Union Berlin joutuu pelaamaan Berliinin olympiastadionilla, koska heidän omalla stadionillaan ei ole riittävästi istumapaikkoja, seisomapaikkoja sen sijaan senkin edestä. Kannattajat nimittäin olivat rakentamassa omaa pyhättöään.

Jos oli Union Berlinin kannattajilla viestinsä UEFA:lle, KuPS:n kannattajat lähettivät omat terveisensä lähemmäs. Kirosanoja haistateltiin Kuopion kaupungin suuntaan. Ilmeisesti kannattajat halusivat tehdä kantansa selväksi siitä, miten Kuopion kaupunki on toiminut uuden stadionin rakentamisen suhteen.

Olympiastadionilla oli torstai-iltana upea tunnelma. Saksalainen jalkapallokulttuuri saapui Helsinkiin ja yhdistyi suomalaiseen futiskulttuuriin. Tunnelma oli käsinkosketeltava, vaikka 36 200 katsojaa vetävällä Olympiastadionilla oli paikalla 5 632 jalkapallon ystävää.

Epäreilut jaot myös kentällä

Union Berlin on todella laadukas eurooppalainen huippujoukkue. Union Berlin nousi Bundesliigaan kaudeksi 2019-20. Heti toisella kaudellaan seura sijoittui Bundesliigassa seitsemänneksi varmistaen paikan Konferenssiliigan pudotuspelivaiheessa.

Heti seitsemännellä minuutilla Union Berlin osoitti vaarallisuutensa. Puolan paidassa EM-kisoissa esiintynyt Tymoteusz Puchacz lähetti vasemmalta erinomaisen matalan keskityksen boksiin, ja Taiwo Awoniyi jatkoi pallon varmasti maaliin. 1-0.

Awoniyi jatkoi siitä, mihin Bundesliigan avauskierroksella jäi, sillä hyökkääjä osui myös 1–1-tasapelissä Lukas Hradeckyn edustamaa Bayer Leverkusenia vastaan.

Awoniyi osoitti Olympiastadionilla torstaina, miksi Union Berlin maksoi hänestä tänä kesänä Liverpoolille 6,5 miljoonaa euroa. Summa on noin 6,5 kertaa enemmän kuin KuPS:n ilmoittama arvio pelaajabudjetistaan (0,8 miljoonaa euroa) tälle kaudelle. Nigerialaishyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Union Berlinissä, mutta hän ehti olla Liverpoolin sopimuspelaaja aina vuodesta 2015 saakka.

Puolen tunnin kohdalla Union Berlin löi ensimmäisen osaottelun, ja ehkä koko otteluparin, pakettiin. KuPS:lle sattui paha pallonmenetys keskikentällä, minkä jälkeen Union Berlin käänsi pelin nopeasti. Awoniyi tarjoili Max Kruselle, joka viimeisteli varmasti toisella kosketuksellaan pallon vasemman tolpan juureen. 2-0.

Vain hetkeä myöhemmin Awoniyi kääntyi näppärästi boksin sisällä ja viimeisteli varmasti pallon oikean tolpan kautta maaliin. Huippuammattilaiset näyttivät tilanne toisensa jälkeen eron Veikkausliigan eliittiin. 3-0.

KuPS kaatui ylpeänä

Toisella puoliajalla Union Berlin otti jalkaa pois kaasulta. Se oli tehnyt käytännössä päivätyönsä. KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari muutti ryhmitystään 5–3–2:sta 4–3–3:ksi. Vaihdosta tuotiin tauon jälkeen kentälle oikeaksi laitapuolustajaksi Felipe Aspegren, hyökkäykseen vasemmalle laidalle Aniekpeno Udoh ja oikealla laidalle Lucas Rangel.

KuPS hallitsi peliä toisella puoliajalla ja loi muutaman komean hyökkäyksen. KuPS:n kannattajat eivät samaan aikaan suinkaan nöyrtyneet äänekkäiden saksalaiskannattajien edessä. Laulua lähti rummun säestyksellä myös savolaisista.

KuPS:n kannattajat laittoivat kaiken peliin. Kuva: Juha Tamminen.

Union Berlinin laadukasta puolustamista kuvasi hyvin se, ettei KuPS vahvasta pallonhallinnastaan huolimatta pystynyt luomaan vaarallisia maalintekopaikkoja kuin oikeastaan yhden. Silloinkaan laatu ei riittänyt.

Ottelun viimeisellä minuutilla Lucas Rangelille avautui hyvä sauma, mutta vierasjoukkueen maalivahti Andreas Luthe venyi huipputorjuntaan. Jatkotilanteesta Henri Toivomäki puski vielä ylärimaan, mutta sen lähemmäksi eivät savolaiset päässeet.

Kuvaavaa ottelulle oli, että vain hetki KuPS:n parhaan maalintekopaikan jälkeen Union Berlin kävi tuikkaamassa maalin. KuPS menetti jälleen pahassa paikassa pallon ja juuri vaihdosta sisään tullut 24-vuotias Cedric Teuchert lähti hanakasti pallon kanssa ylöspäin. Teuchertin syöttö löysi maalin edestä tunnin kohdalla sisään tulleen Andreas Voglsammerin, joka ei jättänyt viimeistelyään arvailun varaan.

Vaikka kuopiolaisten unelma lohkovaiheesta vaikuttaa playoff-vaiheen ensimmäisen osaottelun jälkeen hyvin kaukaiselta, saa se olla ylpeä eurotaipaleestaan. Armenialaisen Noahin (1. karsintakierros), ukrainalaisen Vorskla Poltavan (2. karsintakierros) ja Kazakstanilaisen FC Astanan (3. karsintakierros) kaataminen on hieno saavutus. Ennen kaikkea se tapa, miten KuPS eurokentillä on esiintynyt, on ollut hienoa seurattavaa.

KuPS on luottanut omaan pelitapaansa ja noussut vaikeastakin tilanteesta voittoon. Taisto Union Berliniä vastaan saattaa muodostua ylivoimaiseksi esteeksi, mutta kaikki on toki vielä mahdollista. Eikä KuPS:lle ole luvassa vain lämmintä kättä, mikäli lohkovaihepaikka jäisikin haaveeksi. KuPS tienaa eurotaipaleestaan arviolta noin 1,15 miljoonaa euroa.