Ennakkopaketti MM-karsintaotteluun Ranska–Suomi – mistä näet pelin ilmaiseksi, arvioidut avaukset ja kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

Suomi haastaa MM-karsinnoissa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan tiistaina Lyonissa kello 21.45 alkaen. Ottelun asetelmat ovat herkulliset. Ranska johtaa MM-karsintojen D-lohkoa yhdeksällä pisteellään, ja Suomi on toisena viidellä pisteellään.

Ranska on pelannut viimeiset viisi otteluaan ilman voittoa. Kuluvan maajoukkuetauon aikana Ranska jakoi pisteet ensin Bosnia ja Hertsegovinan ja sen jälkeen Ukrainan kanssa. Suomi voitti lauantaina Kazakstanin Helsingissä maalein 1-0. Lisäksi Suomi pelasi viime viikon harjoitusottelussa maalittoman tasapelin Walesia vastaan.

Lohkotilanne

Ranska on kerännyt viidestä pelistään yhdeksän pistettä ja majailee lohkon kärjessä. Suomi on aloittanut karsinnat hyvin. Kazakstan-voiton lisäksi Suomi pelasi maaliskuussa Helsingissä 2-2-tasapelin Bosnia ja Hertsegovinan kanssa ja haki vieraspisteen Ukrainasta 1-1-tuloksella.

Lohkokolmonen, Ukraina on pelannut kaikki viisi otteluaan tasan. Tiistai-iltana D-lohkossa pelataan myös toinen ottelu, kun lohkokolmonen Bosnia ja Hertsegovina isännöi lohkojumbo Kazakstania, joka venyi Ukrainaa vastaan tasapeliin ennen tappiota Suomelle.

Seuraavat karsintaottelut tiistain jälkeen pelataan lokakuussa, jolloin Suomi kohtaa kotonaan Ukrainan ja vieraissa Kazakstanin.

# Joukkue O V T H M P
1 Ranska 6 3 3 0 8-3 12
2 Ukraina 7 1 6 0 9-8 9
3 Suomi 6 2 2 2 7-7 8
4 Bosnia ja Hertsegovina 6 1 4 1 8-7 7
5 Kazakstan 7 0 3 4 5-12 3

Kuntopuntari

Kolme edellistä kohtaamista

11.11.2020 Ranska – Suomi 0-2 (harjoitusottelu)
15.10.2013 Ranska – Suomi 3-0 (MM-karsinnat)
7.9.2012 Suomi – Ranska 0-1 (MM-karsinnat)

Viisi edellistä ottelua: Ranska (T-T-H-T-T)

4.9. Ukraina – Ranska 1-1 (MM-karsinnat)
1.9. Ranska – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (MM-karsinnat)
28.6. Ranska – Sveitsi 3-4 rp. (EM-kisojen neljännesvälierä)
23.6. Portugali – Ranska 2-2 (EM-kisojen lohkovaihe)
19.6. Unkari – Ranska 1-1 (EM-kisojen lohkovaihe)

Viisi edellistä ottelua: Suomi (V-T-H-H-V)

4.9. Suomi – Kazakstan 1-0 (MM-karsinnat)
1.9. Suomi – Wales 0-0 (harjoitusottelu)
21.6. Suomi – Belgia 0-2 (EM-kisojen lohkovaihe)
16.6. Suomi – Venäjä 0-1 (EM-kisojen lohkovaihe)
12.6. Tanska – Suomi 0-1 (EM-kisojen lohkovaihe)

Poissaolot

Suomi

Huuhkajat ei ole kokenut pahempia loukkaantumisia tai poissaoloja maajoukkuetauon aikana. Glen Kamara kärsi pelikieltonsa Kazakstania vastaan ja palaa kokoonpanoon Ranskaa vastaan. Ainoa huolenaihe on oikeastaan kapteeni Tim Sparvin polven ja pohkeen kunto.

Robin Lod joutui jättämään syyskuun maaottelut välistä pohjevamman vuoksi.

 • Tim Sparv (polvi- ja pohjevamma), pelaaminen epävarmaa
 • Robin Lod, varmuudella poissa

Ranska

Ranskalla sen sijaan on ollut haastavampaa. Joukkueesta ovat pudonneet PSG:n tähtihyökkääjä Kylian Mbappé, toppari Dayot Upamecano, Chelsean keskikenttäpelaaja N’Golo Kanté sekä Corentin Tolisso. Lisäksi sivussa ovat Bayern Münchenin Benjamin Pavard sekä Lucas Hernández.

Kylian Mbappé ei pelaa Suomea vastaan loukkaantumisen takia. Kuva: Getty Images.

Nordi Mukiele nostettiin mukaan Jules Koundén pelikiellon vuoksi. Koundéa lensi Bosniaa vastaan punaisella kortilla ulos ja sai kahden ottelun pelikiellon. Deschamps vahvisti joukkuettaan vielä ennen Suomi-ottelua Wissam Ben Yedderilla, kun Kingsley Comanin pelaaminen oli vielä maanantaina epävarmaa. Myös Aurélien Tchouaménin ja Thomas Lemarin pelaaminen on ottelun alla epävarmaa.

Varmuudella poissa

 • Kylian Mbappé, vamma
 • N’Golo Kanté, vamma
 • Dayot Upamecano, vamma
 • Corentin Tolisso, vamma
 • Benjamin Pavard, vamma
 • Lucas Hernández, vamma
 • Jules Koundé, pelikielto

Epävarmat

 • Aurélien Tchouaméni, puujalka
 • Kinglsey Coman, pohjevamma
 • Thomas Lemar, lihasvamma

Toteutuneet avauskokoonpanot

Suomi (arvio 5-3-2)

Lukas Hradecky;
Nikolai Alho – Leo Väisänen – Paulus Arajuuri – Daniel O’Shaughnessy – Jere Uronen;
Urho Nissilä – Rasmus Schüller – Glen Kamara;
Joel Pohjanpalo – Teemu Pukki.

Ranska (arvio 3-4-1-2)

Hugo Lloris;
Kurt Zouma – Raphaël Varane – Presnel Kimbembe;
Léo Dubois – Adrien Rabiot – Paul Pogba – Lucas Digne;
Antoine Griezmann;
Anthony Martial – Karim Benzema

Arvio pelaamisesta

Suomi

Rangersin tähtipelaaja Glen Kamara on jälleen käytettävissä kärsittyään korttitilin täyttymisestä tulleen pelikieltonsa Kazakstania vastaan.

Suomi lähtenee Ranskaa vastaan 5-3-2-ryhmityksellä. Prässitaso lienee matalalla, ja joukkue pyrkii pitämään keskustan tiiviinä. Lisäksi olennaista on puolustaa Ranskan laitureita vähintään kahdella miehellä. Käytännössä se tarkoittaa isoja kilometrejä keskikentän keskustan pelaajille, joiden on ehdittävä tuplaamaan wingbackin kanssa laidoilla Ranskan laitapelaajat.

Glen Kamara palaa lähes varmasti Suomen avaukseen Ranskaa vastaan. Kuva: Juha Tamminen.

Kamaran pallollinen varmuus on elintärkeää Ranskan kaltaista huippumaata vastaan. Suomen on pystyttävä puolustamaan pallon kanssa ja käyttämään palloa myös ahtaissa väleissä keskustassa. Kamara on parhaimmillaan keskustan ahtaudessa ja pystyy ohittamaan oman merkkaajansa poikkeuksellisen usein.

Ranska

Ranskalaislehti L’Equipe kirjoitti joukkueen kiristyneestä tunnelmasta Suomi-ottelun alla. Päävalmentaja Didier Deschamps on lehden mukaan antanut pelaajilleen enemmän valtaa, mikä ei välttämättä suurien egojen joukkueessa ole vain hyvä asia. Epätasapainoa on lehden mukaan myös tuonut Karim Benzeman paluu maajoukkueeseen.

Poissaolojen kanssa painiskeleva Ranska joutuu tekemään muutoksia avaukseensa. Toisaalta rosterista löytyy laatua sen verran, että kovia pelimiehiä tulee kentälle joka tapauksessa.

Didier Deschamps on kovan paineen alla tasapelien jälkeen. Kuva: Getty Images.

Penkiltä Ukrainaa vastaan aloittaneet hyökkääjä Karim Benzema ja toppari Raphaël Varane nousevat avaukseen. Ukraina-pelin avauksesta Kinglsey Comanin ja Aurélien Tchouaménin pelaaminen on epävarmaa.

Laitapakkeina jatkavat Lyonin Léo Dubois ja Evertonin Lucas Digne. Ukrainaa vastaan Ranskan laitapuolustajat viihtyivät todella leveällä myös puolustaessa, mikä saattaa avata Suomelle mahdollisuuksia edetä nopeasti topparien ja laitapakkien väliseen tilaan positiivisissa tilanteenvaihdoissa.

Ranskan keskikenttä on ollut usein timanttimuodossa. Man Unitedin Paul Pogba jatkaa avauksessa Adrien Rabiotin kanssa.

Ranska varioi pelaamistaan pallollisena. Muoto saattaa nopeasti kääntyä 4-3-3:ksi, jossa laitapakeista ainakin toinen voi nostaa jopa ylimpään linjaan. Griezmann pelaa kymppialueella vapaassa roolissa ja etsii tiloja todella laajalla säteellä. Benzema hakee selkeämmin juoksuja puolustuslinjan taakse pystyyn.

Pitkälti Ranskan pallollinen pelaaminen etenee keskustasta Pogban kautta. Pogba hakee palloa toppareilta ja erinomaisen syöttövalikoimansa ansiosta hän pystyy edistämään peliä niin lyhyellä kuin pidemmälläkin syötöllä. Ukrainaa vastaan Pogba haki usein nopealla ja pitkällä syötöllä Anthony Martialia, joka pudotti palloja alemmas tyhjään tilaan kymppialueelle.

Valmentajien kommentit

Markku Kanerva, Suomi

Ranskan tuloskunnosta

– Ranska ei ole hävinnyt yhtään peliä (karsinnoissa) ja johtaa lohkoa. Okei, Bosniaa vastaan tuli ulosajo ja joutuivat pelaamaan 40 minuuttia vajaalla ja pitivät pelin silti tasan. Kyllä tuo kova joukkue on. Tasureita ovat pelanneet nyt ja median mielestä ehkä kriisin paikka. Jos mietitään viime vuosien virettä, niin he ovat pelanneet 26 ottelua ja hävinneet yhden pelin rankkareilla EM-kisoissa Sveitsille ja yhden vuosi sitten meille. Kyllä se taso on kova.

– Ranskalaiset odottivat, että heillä on enemmän pisteitä. Varmaan se tiettyä painetta heillekin luo. Jos meidän kohdalla puhuttiin pakkovoitosta Kazakstania vastaan, niin heillä on vähän samanlainen tilanne nyt meitä vastaan. Toivottavasti se tuo tiettyä väkinäisyyttä heidän pelaamiseensa.

Viime vuoden Ranska-voitosta

– Se oli ystävyysottelu ja siinä pelasivat vähemmän peliaikaa saaneet pelaajat, mutta se ei vähennä voiton arvoa. Kyllä se varmasti henkisesti vaikuttaa Ranskaan niin, että he eivät tule meitä aliarvioimaan. Varmasti hakevat revanssia kotiyleisönsä edessä. Tupa taitaa olla täynnä. Mikäs sen parempi tapa heitä järkyttää kuin tehdä maali heti alkuun ja katsoa, miten yleisö siihen reagoi.

Erikoistilanteista

– Heitot menivät (Ukrainaa vastaan) vähän liian pitkälle tai ei ainakaan siihen, mihin oli tarkoitus. Tämä on haaste, kun on kaksi päivää pelien välillä. Kuinka paljon sitten valmistavissa harjoituksissa lähtee niitä treenaamaan, vaikka suljetut harjoitukset ovatkin, niin sieltä saattaa tieto lähteä leviämään. Kyllä se enempi käydään palavereissa sitten läpi, mitä oleellisia asioita pitää huomioida. Meillä on erikoistilannepankki, josta sitten valitaan sopivat vaihtoehdot kuhunkin peliin.

Alla Kanervan lehdistötilaisuus ennen Ranska-ottelua. Jos et näe videoupotusta, voit katsoa sen tästä

Didier Deschamps, Ranska

Tasapeleistä?

– Pelaajat eivät ole tyytyväisiä. He, jotka ovat täällä olleet pidempään, eivät voi olla tyytyväisiä viimeaikaisiin tuloksiin. Pelaajat eivät silti luovuta. Teemme kaikkemme, jotta tulokset kääntyisivät. Tällaisia ajanjaksoja tulee. Ensinnäkin minun täytyy tehdä entistä enemmän töitä, jotta asiat menisivät parhaalla mahdollisella tavalla. Pelaajat ajattelevat samalla tavalla.

Pelaajatilanne

– Jules Koundé sai kahden ottelun pelikiellon, joten hän ei ole käytettävissä. Aurélien Tchouaménin kohdalla tilanne on parempi, hän pystyy kävelemään ja juoksemaan. Hän sai iskun jalkaan, joten katsotaan. Se ei ole pitkäaikaista. Kingsley Comanilla on pieniä ongelmia pohkeen kanssa, joten kutsuin Wissam Ben Yedderin mukaan. Thomas Lemarilla on lihasväsymystä.

Mistä näet pelin ilmaiseksi?

Ottelun televisioinnista vastaa NENT Group Finland. Ottelu näkyy V Sport Jalkapallo -kanavalla sekä Elisa Viihde Viaplayssa. Nelonen Media on tehnyt NENT Groupin kanssa sopimuksen pelien näyttämisestä ilmaiseksi.

Ottelu käynnistyy kello 21.45, mutta V Sportin lähetys käynnistyy jo kello 21. Ottelun selostaa Ville Kuusinen. Studiossa nähdään asiantuntijoina tuttuun tapaan Mika Kottila sekä Pasi Rautiainen. Studiota juontaa Tuomas Tahvanainen.

Ottelu näkyy ilmaiseksi tv-kanava Neloselta ja suoratoistopalvelu Ruudusta. Nelosella lähetys käynnistyy kello 21.35.

LUE MYÖS:

Muokattu 7.9. klo 20.54: Lisätty toteutuneet avaukset.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen