Näkökulma: Onni Valakari on tullut jäädäkseen – tuo harvinaista osaamista Huuhkajiin

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Onni Valakari pelasi juuri uransa kuudennen A-maaottelun. Ei maalia, ei maalisyöttöä. Vaihtoon 78:nnella minuutilla. Ja silti todella kovan luokan esitys.

Valakari ei välttämättä olisi saanut tilaisuutta MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan, mikäli Robin Lod olisi ollut pelikunnossa. Lod on jo jonkin aikaa ollut Markku Kanervan luottoratsu ja Huuhkajien ykköspelintekijä. Nyt hän on loukkaantumisen vuoksi sivussa ja katseet piti kääntää toisaalle.

Kazakstania vastaan tarvittiin pelaaja, joka kykenee murtamaan linjoja peliälyllään ja syöttövalikoimallaan. Pelaaja, joka kykenee operoimaan linjojen välissä ahtaassakin tilassa. Teemu Pukki sanoi ennen ottelua lehdistötilaisuudessa aivan suoraan, että Valakari on juuri tuollainen pelaaja.

Valakari sai sauman ja käytti sen erinomaisesti. Pyrki olemaan jatkuvasti pelattavana juuri siellä, missä Valakari on omimmillaan. Haastoi, loi ja ampui.

Suomi laukoi ottelussa 13 kertaa. Näistä peräti kuusi kirjattiin Valakarille. Suomi loi maaliodottamaa (xG) 0,92:n verran. Peräti 0,58 meni Valakarin nimiin. Oikeastaan vain maali tai maalisyöttö jäi uupumaan. Olihan siellä muun muassa se tilanne, jossa Joel Pohjanpalolla olisi ollut tyhjä maali edessään, mutta sitä ei Valakari nähnyt ja ampui päin maalivahtia.

Valakari vaihdettiin pois kentältä 78:nnella minuutilla, kun Suomi johti peliä 1-0. Fiksu vaihto paristakin syystä: Valakarin pois ottamisella Huuhkajat madalsi riskitasoaan eikä Valakari tuossa vaiheessa enää ollut niin terävällä jalallakaan liikkeellä.

Pelin jälkeen Kanerva sanoi lehdistölle olleensa aivan tyytyväinen Valakarin pelaamiseen. Hän tosin myös sanoi, että pelaajien esityksiä voidaan arvioida kunnolla vasta sitten, kun nauhoja on päästy pyörittelemään tarkemmin.

On hyvin mahdollista, että tiistain MM-karsintaottelussa Ranskaa vastaan Valakari ei ainakaan avauksessa pelaa. Se on peli, jossa keskikentän kolmikolta vaaditaan hyvin erilaisia asioita kuin Kazakstania vastaan.

Toisaalta jos Suomi joutuu Ranskaa vastaan tappiolle, kehenköhän katseet kääntyvät, kun maalia pitäisi hakea ja maalipaikkoja luoda?

Valakari on pelannut vasta kuusi A-maaottelua, mutta 22-vuotiaana hän on tullut maajoukkueeseen jäädäkseen. Hän on pelaaja, joka tuo Huuhkajiin sellaista osaamista, mihin kovin moni muu ei pysty.

Valakari ei ehkä ihan vielä haasta Lodia avauksen paikasta, kun molemmat ovat terveinä, mutta ei sekään hetki välttämättä enää kaukana ole. Kuten Kanervakin asian totesi: ”Kilpailutilanne kovenee koko ajan.”

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.