Huuhkajille varoitussignaaleja – Edin Dzeko elää kuin uutta kevättään

© Kuva: Getty Images

Huuhkajilla on edessään vielä kaksi ottelua meneillään olevien MM-karsintojen lohkovaiheessa. Lokakuun alussa Olympiastadionilla Ukrainalle kärsitty 1-2-tappio merkitsi sitä, että seuraava peli vieraskentällä Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan 13.11. on käytännössä lähes pakko voittaa (jatkomahdollisuusspekulaatioista voi lukea lisää täältä).

Se on helpommin sanottu kuin tehty: viimeksi kun joukkueet kohtasivat samalla Zenican stadionilla kaksi vuotta sitten, oli Bosnia-Hertsegovina parempi maalein 4-1.

Huuhkajien tehtävän haastavuutta lisää se, että Bosnia ja Hertsegovinan kapteeni, maan maajoukkuehistorian paras maalintekijä ja eniten otteluita pelannut pelaaja, ykköstykki ja legenda Edin Dzeko on äitynyt seurajoukkueessaan erinomaiseen vireeseen. Dzeko siirtyi täksi kaudeksi Serie A:n hallitsevaan mestariin Interiin, ja on täyttänyt Romelu Lukakun jättämän aukon kenties paremmin kuin kukaan osasi odottaa.

35-vuotiaana Dzeko on tehnyt Interille kahdeksan maalia 12 ottelussa (7 maalia Serie A:ssa ja yksi Mestarien liigassa). Lisäksi hän on antanut kolme maalisyöttöä. Kun peliminuutteja on kertynyt 907, on Dzeko ollut joko tekijänä tai syöttäjänä osallisena maalissa keskimäärin 82 minuutin välein. Yhdessä maailman kovimmista seuroista. Serie A:n maalitilastossa hänen edellään on vain kahdeksan maalia tehnyt Ciro Immobile.

Samaan aikaan Romelu Lukaku on tehnyt Chelsealle 11 ottelussa neljä maalia ja antanut yhden maalisyötön. Inter sai Dzekon AS Romalta siirtokorvauksetta ja kuittasi Chelsealta Lukakusta 115 miljoonan euron siirtokorvauksen. Etenkin taloudellisen näkökulman huomioituna Milanossa ollaan varmasti tyytyväisiä asioiden laitaan.

Viime kaudella Dzeko teki AS Romalle 38 ottelussa 13 maalia. Nykyisellä tahdilla bosnialaiselle ei tee tiukkaakaan parantaa viime kauden maalilukemaa jo hyvissä ajoin ennen joulua.

Koko uran maaliennätys jäänee silti tälläkin kaudella rauhaan, ellei Dzeko aivan mahdottomaan tahtiin äidy. Kaudella 2016-2017 hän nimittäin teki AS Romassa peräti 39 maalia (29 Serie A:ssa, kaksi Coppa Italiassa ja kahdeksan Eurooppa-liigassa). Viime sunnuntain maali Juventuksen verkkoon oli Dzekon seurajoukkueuralla kaikkiaan 300:s virallisissa otteluissa.

Meneillään olevissa MM-karsinnoissa Dzeko on pelannut kaikki Bosnia-Hertsegovinan ottelut alusta loppuun. Kuuden pelin tehosaldo on yksi tehty maali ja kaksi maalisyöttöä. Toistaiseksi ainoan maalinsa hän teki Ranskaa vastaan syyskuussa.