Ihan vielä eivät sarjat ole päätöksessään, mutta Kakkosen nousijajoukkueet alkavat olla selvillä. Jo aiemmin nousunsa oli varmistanut vuotta aiemmin Kakkoseen pudonnut SJK Akatemia, joka voitti kaudella 2021 Kakkosen C-lohkon. Sunnuntaina seinäjokiset saivat seuraa Järvenpään Palloseurasta. Myös Pargas IF:n nousu alkaa olla käytännössä varmaa, mutta teoriatasolla se vaatii vielä pisteen.

JäPS:n historiallinen nousu Ykköseen sai sinettinsä, kun se haki Kuopiosta 3-1-vierasvoiton KuFu-98:stä. Juhlat pantiin pystyyn, kun JäPS:n kauden paras maalintekijä Aleksi Ristola osui kahdesti ja KuFu teki epäonnisen oman maalin. Ristolan ensimmäinen maali oli kaunis ja älykäs nosto 25 metristä yli kaukana maaliltaan olleen Miika Töyräksen.

– On jahdattu nousua aiemminkin, mutta tällä kaudella mukana oli valtava määrä ihmisiä, jotka tekivät töitä samaan suuntaan – pelaajia, valmentajia, taustoja… Ansaittu tulos. Niin käsittämätön työmäärä niin monesta suunnasta. Itse olen pari kautta Ykköstä pelannut, mutta niitä juttuja ehtii miettiä myöhemmin. Nyt nautitaan, JäPS:iä neljä kautta valmentanut Osku Partonen kommentoi pelin jälkeen Keski-Uusimaan haastattelussa.

Kausi 2022 on vuonna 1947 perustetun JäPS:n ensimmäinen Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Nousu riemastutti myös kaupunginjohtaja Olli Naukkarista.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

JäPS Edustus

@JapsEdustus
JäPS nousee @MiestenYkkonen 🔥🔵⚽️

Olli Naukkarinen

@NaukkarinenOlli
Tää poika saunoo nyt. Go Jäps. Iloista bussimatkaa kotiin. #sarjanousu #ykkönen #suomifutis

JäPS:llä on jäljellä vielä kaksi peliä ja A-lohkon kakkosella PEPO:lla yksi, mutta ero kasvoi jo nyt tavoittamattomaan neljään pisteeseen. JäPS:n saldo 20 pelistä on 49 pistettä komealla maalierolla 62-27.

JäPS:n kaikissa peleissä maalia on vartioinut 34-vuotias Altti Mäkinen. 31-vuotias veikkausliigakentiltäkin hyvin tuttu Aleksi Ristola on 14 maalillaan joukkueen ja koko lohkon paras maalintekijä, ja 11 maalia tehnyt Miro Schwalenstöcker on säestänyt hienosti. Komea lukema on myös toppari Olli Valton kahdeksan maalia.

Kakkosen A-lohkosta putoaa kolmoseen MiPK. Toinen putoaja on auki, ja putoamispeikko vaanii kaksi kierrosta ennen loppua yhä peräti seitsemää lohkon joukkueista.

Kakkosen B-lohkosta Ykköseen nousee 99,9-prosenttisella todennäköisyydellä ensi kaudeksi Pargas IF. PIF hävisi lauantaina Ilves/2:lle vieraissa 0-1, mutta nousu käytännössä varmistui, kun Jazz taipui samana päivänä VJS:lle 1-3 eikä Honka Akatemia onnistunut sunnuntaina voittamaan KaaPo:a (tulos 0-0).

Hyvin, hyvin pieni mahdollisuus on yhä sille, että Honka Akatemia voisi kolmen viimeisen kierroksen aikana PIF:n ohittaa. Molemmilla on jäljellä kolme peliä, ja piste-ero joukkueiden välillä on yhdeksän pistettä. Lisäksi PIF:n maaliero on 12 maalia Honka Akatemian vastaavaa parempi.

PIF:n syrjäyttäminen kärkipaikalta olisi liki kaikkien aikojen yllätys, mutta voittaa lotossakin joku. PIF kohtaa vielä kotonaan sarjajumbo TPV:n ja Jazzin sekä vieraissa HJS:n. Honka Akatemia vierailee GrIFK:n ja Ilves-Kissojen kotikentällä ja isännöi päätöskierroksella Ilves/2:ta. PIF:n nousu voi saada lopullisen sinettinsä ensi sunnuntaina, kun molemmilla joukkueilla on peli.

PIF:n paras maalintekijä on ollut tällä kaudella 11 maalia tehnyt Gesim Voca. Jos ja kun PIF:n nousu varmistuu, pelataan Paraisilla ensi kaudella Suomen toiseksi korkeinta sarjatasoa neljättä kautta. Aiemmat kolme PIF:n Ykkösen (tai sitä vastaavan sarjatason) kautta ovat olleet vuosina 1939, 1948 ja 1994.

[readmore from=Kakkonen]

B-lohkosta putoaa varmuudella TPV. Toisella putoajan paikalla on tällä hetkellä EPS. C-lohkosta putoaa varmasti Kemi City ja todennäköisesti GBK, jonka takamatka kolmanneksi viimeisenä olevaan Närpes Kraftiin vaikuttaa jo toivottomalta. SJK Akatemian johto sarjan kärjessä toisena olevaan Herculesiin jo puolestaan jo 11 pistettä, kun molemmilla on pelaamatta enää yksi ottelu. SJK Akatemian Kingsley Ofori on 15 maalillaan koko Kakkosen paras maalintekijä.

Joukkueista, jotka SJK Akatemia, JäPS ja luultavasti PIF ensi kaudella Ykkösessä kohtaavat, on varmuudella selvillä neljä. Gnistan, EIF, PK-35 ja KPV ovat varmasti Ykkösen joukkueita ensi kaudellakin. Hyvin todennäköisesti joukkoon liittyvät myös Jaro, jonka nousuhaaveet ovat enää silkinohuet ja KTP, joka putoaa lähes varmasti Veikkausliigasta.