Kapuloita Newcastlen rattaisiin – Valioliiga-seurat äänestivät merkittävästä sääntömuutoksesta hätäkokouksessa

© Kuva: Getty Images

Englannin Valioliigan seurat ovat päättäneet väliaikaisesti estää joukkueita solmimasta sponsorisopimuksia, jotka ovat kytköksissä seurojen omistajiin, kertoo BBC.

Sääntömuutoksen taustalla on pääsarjaseura Newcastlen siirtyminen Saudi-Arabian julkisen investointirahaston (PIF) johtaman konsortion haltuun 305 miljoonan punnan kaupassa.

Valioliiga hyväksyi Newcastlen myymisen konsortiolle vasta, kun se kertoi saaneensa ”oikeudellisesti sitovat takeet” siitä, että Saudi-Arabian kuningaskunta ei hallitse Newcastlea. PIF katsottiin näin ollen erilliseksi Saudi-Arabian valtiosta, vaikka Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman toimii PIF:n puheenjohtajana.

Newcastle äänesti maanantain hätäkokouksessa ainoana seurana sääntömuutosta vastaan, Manchester City jätti äänestämättä, ja kumpikin seura kyseenalaisti sääntömuutoksen laillisuuden. Kaikki muut 18 seuraa äänestivät sääntömuutoksen puolesta.

Sääntömuutos estää Newcastlea tekemästä sponsorisopimuksia yritysten kanssa, jotka ovat yhteydessä seuran enemmistöomistajaan, eli Saudi-Arabian julkiseen investointirahastoon.

Manchester Cityn stadion, harjoituskeskus ja pelipaidat ovat Etihadin, eli Abu Dhabin hallituksen omistaman lentoyhtiön, sponsoroimia. Cityn emoyhtiön taas omistaa Abu Dhabi United Group, jonka omistaja on Sheikki Mansour, Abu Dhabin kuninkaallisen perheen jäsen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentin ministeri.

Väliaikainen sääntömuutos on voimassa kuukauden ajan, mutta keskustelua aiheesta jatketaan.