Suomalaiset odottavat tietenkin jännityksellä jo Huuhkajien tärkeitä MM-karsintaotteluita, lauantaina Ukrainaa ja tiistaina Kazakstania vastaan. Eurooppalaisen jalkapalloilun eliitti ja terävin kärki kokoontuu kuitenkin tällä viikolla Italiaan, jossa mitellään UEFA Nations Leaguen historian toisesta mestaruudesta.

Edellinen lopputurnaus pelattiin kesäkuussa 2019 Portugalissa, ja tuolloin kilpailun historiallisen ensimmäiseksi mestariksi kruunattiin isäntämaa Portugali. Portugali kaatoi välierässä Sveitsin ja loppuottelussa Hollannin. Pronssimitalit pokkasi Englanti, joka kukisti toisessa pelissään Sveitsin rankkarikisan jälkeen.

Yksikään viime kerran finalisteista ei selviytynyt tällä kertaa Final Four -lopputurnaukseen, joten vaihtuvuus on ollut suurta. Nyt 71 senttimetriä korkean ja 7,5 kiloa painavan pokaalin nostamisesta kilvoittelevat hallitseva euroopanmestari Italia, Italialle EM-välierässä pudonnut Espanja sekä aiemmilla kierroksilla hyytyneet Belgia ja Ranska. Nämä maat sijoitettiin myös MM-karsinnoissa viiden maan lohkoihin, jotta niille jäi karsintakalenterissa tyhjää lokakuun lopputurnauksen kohdalle.

Pelipaikkakuntia on kaksi. Italian ja Espanjan välinen välierä sekä turnauksen loppuottelu pelataan Milanossa. Ranska ja Belgia kohtaavat puolestaan Torinossa, jossa pelataan myös pronssiottelu.

Pokaalin, kunnian ja mestaruusjuhlien lisäksi pelissä on tuntuvat rahapalkinnot, sillä UEFA jakaa Final Fourin osallistujamaiden kesken kaikkiaan 34,5 miljoonaa euroa rahaa. Turnauksen voittajalle on tarjolla 10,5 miljoonan euron palkintosumma, ja finaalin häviäjälle 9 miljoonaa euroa. Pronssimitalisti kuittaa 8 miljoonaa ja neljäs 7 miljoonaa euroa. Summiin on laskettu mukaan palkkiot, jotka jokainen maa sai Nations Leaguen A-liigaan osallistumisesta (2,25 miljoonaa euroa) sekä oman lohkonsa voittamisesta (myös 2,25 miljoonaa euroa)

Qatarin MM-kisojen karsintoihin Nations Leaguen Final Four -turnauksella ei ole merkitystä. Nations Leaguen kautta pääsee toki MM-jatkokarsintoihin kaksi parasta lohkonsa voittajaa, jotka eivät sijoitu MM-karsinnoissa lohkossaan kahden parhaan joukkoon, mutta koko Final Four -nelikko kahden parhaan joukosta löytynee. Ja vaikkei joku löytyisikään, ei Final Four -pelien tuloksella ole enää vaikutusta, kun lohkovoitto on jo plakkarissa.

Final Four -turnauksen välieräparit arvottiin avoimella arvonnalla joulukuussa 2020. Turnausaikataulu näyttää tältä:

Ke 6.10. klo 21.45: Italia-Espanja (Milano)
To 7.10. klo 21.45: Belgia-Ranska (Torino)
Su 10.10. klo 16.00: Pronssiottelu (Torino)
Su 10.10. klo 21.45: Loppuottelu (Milano)

Turnaukselle on haluttu taata kaikki mahdollinen huomio, sillä Final Four -päivinä ei Euroopassa MM-karsintaotteluita pelata.

[readmore from=Nations-League]

Viaplay ja V Sport näyttävät kanavillaan kaikki ottelut suorina lähetyksinä. Keskiviikon välierän selostaa Ville Kuusinen ja torstain välierän Tero Kainulainen.

Nations Leaguen kauden 2020-2021 vihoviimeinen tapahtuma pelataan vasta ensi vuoden maaliskuussa, kun neljä C-liigan lohkojumboa ratkaisevat kaksiosaisissa ottelupareissa, mitkä kaksi maata putoavat seuraavan Nations Leaguen D-tasolle. Otteluparit ovat Moldova-Kazakstan ja Viro-Kypros. D-liigasta C-tasolle nousivat lohkovoittajina Gibraltar ja Färsaaret.