”Suomi voi voittaa kenet tahansa” – Näin Helmarien EM-vastustajien leireissä kommentoitiin lohkoarvonnan tulosta

© Kuva: Getty Images

Koronapandemian vuoksi vuodella siirrettyjen, kesällä 2022 pelattavien naisten EM-kisojen alkulohkot arvottiin torstaina Manchesterissa. Onnetar ei suoranaisesti hymyillyt Helmareille, jotka arvottiin kisoissa erittäin kovaan alkulohkoon.

Suomen lohkoon tuli ykköskorista kahdeksankertainen euroopanmestari Saksa (naisten Euroopan-mestaruudesta pelattu yhteensä 12 kertaa), kakkoskorista väkevää nousua kohti huippua tekevä Espanja sekä kolmoskorista edellisten EM-kisojen hopeamitalisti Tanska. Espanjan on nostanut kisojen mestarisuosikiksi muun muassa saksalainen pelaajalegenda Anja Mittag.

Näin Helmarien vastustajien leireissä on otettu arvontatulos vastaan. Yhtä mieltä kaikki ovat siitä, että lohko on erittäin, erittäin kova.

– Lohko on vaikea ja meillä on hienoja haasteita edessämme, sanoi Saksan päävalmentaja Martina Voss-Tecklenburg.

– Tanska on mahtavalla tiellä ja Espanja on hieno joukkue, sekä tällä hetkellä johtava seurajoukkuejalkapalloilussa. Suomi on meille vähän tuntematon, mutta myös sillä on hieno mentaliteetti.

– Ei siitä helppoa tule, mutta ehkä se on hyväkin, sillä silloin turnaukseen pitää päästä heti sisään. Hyviä maita on niin paljon. Siksi varmaan kahdeksalla tai yhdeksällä joukkueella on mahdollisuus voittaa mestaruus. Ihomme menee kananlihalle, kun ajattelemme turnausta. Aiomme nauttia joka sekunnista, ja toivottavasti niitä tulee meille kisoissa paljon.

Espanjan päävalmentaja Jorge Vilda oli sitä mieltä, että lohko on EM-kisojen vaativin.

– Se on epäilyksettä kisojen vahvin lohko. EM-kisoista tulee kuitenkin hyvin tasaiset, sillä kerta kerralta taso joukkueiden välillä on laajempi. Jokainen voittamamme ottelu on valloitus. Tunnemme hyvin kolme lohkovastustajaamme, tiedämme, mikä meitä odottaa ja valmistaudumme kisoihin parhaalla mahdollisella tavalla, Vilda totesi.

Espanja kohtaa Suomen kisojen avausottelussaan. Vilda piti sitä ottelua hyvin ratkaisevana ja vaikeana.

– Debyyttiottelussa saattaa jännittää ja hermoilla, ja meidän täytyy hallita itsemme hyvin. Emme saa ajatella alkuunkaan, että Suomi olisi heppoinen vastustaja. Suomi voi voittaa kenet tahansa ja meidän täytyy valmistautua hyvin pelataksemme hyvän ottelun.

Tanskan päävalmentaja Lars Søndergaard osasi kuolemanlohkoa odottaakin, mutta Suomea hän ei videohaastattelussaan maininnut.

– Se (kuolemanlohko-nimitys) oli varmaan selvää alusta lähtien, koska luulen, että monet joukkueet eivät halunneet saada meitä kolmoskorista lohkoonsa. Siksi tiesimme, että lohkosta tulee vaikea. Tietysti Saksa ja Espanja ovat kaksi vaikeaa vastustajaa.

– Olisin saattanut toivoa jotain muuta, mutta päätin kuitenkin nauttia fantastisesta lohkosta ja jatkoonpääsystä. Luulen, että lohkon kahdella jatkoonmenijällä on mahdollisuus mennä päätyyn asti, Søndergaard ennusti.

Helmarien valmentaja Anna Signeul näki arvontatuloksessa sen haastavuudesta huolimatta paljon positiivista.

– Toisaalta lohko on myös jännittävä. Siinä kaikki joukkueet voivat voittaa kaikki. Kolmoskorin Tanskakin oli viimeksi EM-finaalissa. Tasaisuus avaa mahdollisuudet myös meille. Kaikkia otteluita ei välttämättä tarvitse voittaa, sillä yksi tai kaksi onnistunutta ottelua voivat riittää jo pitkälle, Signeul totesi.

– On mahtavaa jo pelkästään päästä kisoihin. Uskon, että kisoista tulee hauska ja fantastinen kokemus.

Signeul sanoi myös uskovansa, että yleisö löytää helposti otteluihin paikalle. Suomi pelaa kaikki kolme lohkovaiheen otteluaan Lontoon esikaupunkialueella Milton Keysissä, 30 500 katsojaa vetävällä Stadium MK:lla.

Helmareiden otteluohjelma EM-kisojen lohkovaiheessa näyttää tältä (ajat Suomen aikaa):

8.7.2022 klo 19.00 Espanja – Suomi, Milton Keynes
12.7.2022 klo 19:00 Tanska – Suomi, Milton Keynes
16.7.2022 klo 22:00 Suomi – Saksa, Milton Keynes
*Ajat Suomen aikaa

Lähteet: Saksan jalkapalloliiton kotisivut, Süddeutsche Zeitung, Mundo Deportivo, UEFA:n kotisivut ja Palloliiton kotisivut


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.