Ranska juhli sunnuntai-iltana Nations Leaguen voittoa, eikä tulos tule missään tapauksessa enää muuttumaan. Kylian Mbappén tekemä voittomaali puhututtaa silti edelleen.

Mbappé oli ehkä metrin verran paitsiossa, kun Theo Hernández lähetti läpisyöttönsä liikkeelle. Lippu ei kuitenkaan noussut, Mbappé pani pallon maaliin eikä osumaa hylätty VAR-tuomariston tarkastelun jälkeenkään. Videotuomarit tulkitsivat palloa hipaisseen Eric Garcían vaikuttaneen peliin, ja siten paitsioaseman kumoutuneen.

Entinen espanjalainen huippuerotuomari Eduardo Iturralde González selvitti AS:lle, miksi Mbappén tekemää ei hylätty paitsiona. Sääntö ei ole selkeä, mutta Iturralden mielestä tuomio meni oikein.

– Mbappé oli selvässä paitsioasemassa. Se, että Garcia koski palloon, ei yksin kumoa paitsiota, vaan hänen täytyy yrittää katkoa. Hidastuksessa näkee, että hän heittäytyi maahan katkaistaakseen syötön. Kun hän koski palloon, siitä tuli hyväksytty maali. Mennessään maihin ja koskemalla palloon hän vaikutti Mbappéen, tuomariasiantuntija Iturralde kuvaili.

– Välttyäksemme polemiikilta Mbappé ei yritä keskeyttää katkoa vaan hänen liikkeensä edellytti sitä. Koska Mbappé ei osallistunut peliin, on selvää, että katkoyritys vaikutti tilanteeseen. Eric García sai vapaasti valita, yrittääkö katkoa vai ei. Minunkaan aikanani se ei olisi ollut paitsio, vaan puhuttiin peliin vaikuttamisesta.

Espanjan pelaajat valittivat, ettei sääntö ole näiltä osin selvä, mutta Iturralden mukaan tilanteessa noudatettiin sääntökirjaa pilkuntarkasti. Hän myös peräänkuulutti pelaajien omaa vastuuta sääntötuntemuksen suhteen.

– Tuomarin ei tarvinnut katsoa tilannetta monitorilta, koska kyse oli objektiivisesta pelitilanteesta. Pallo joku osui Garcíaan tai ei osunut. Koska avustavakaan ei nostanut lippua, ei hänen tarvinnut mennä VAR-näytölle.

– Pelaajien täytyy osata säännöt. Heillä on paljon vapaa-aikaa ja sääntöjä on vain 17, Iturralde lisäsi.

[readmore from=Nations-League]

AS lainasi jutussaan myös sääntökirjan kohtaa paitsioasemaa koskien. Se kuuluu vapaasti suomennettuna näin:

– Paitsiossa oleva pelaaja ei saa hyötyä tilanteestaan, kun hän saa pallon vastustajalta, joka pelaa palloa tahallaan, myös kädellä. Paitsio kumoutuu myös, jos vastustaja yrittää ”pelastusta”.

Tuo ”pelastus” on tulkinnan mukaan pelaajan yritys estää tai katkaista syöttöä päätymästä paitsiossa olevalle pelaajalle tai yritys muuttaa pallon suuntaa. Näin ollen Mbappén tekemä maali oli laillinen. Jos pallo olisi kimmonnut Garcíasta täysin vahingossa, olisi maali luultavasti hylätty paitsiona. Koska García kuitenkin yritti syöttöä katkaista ja osui palloon, kumoutui paitsio.