Ville, 30, lähti ilman ottelulippua sodan partaalla olevaan Bosniaan ja oli valmis katsomaan Huuhkajien pelin kerrostalon katolta – sitten tuli yllättävä viesti

© Kuva: Getty Images

Huuhkajat kohtaa lauantaina Bosnia ja Hertsegovinan Zenicassa. Ottelu on elintärkeä MM-jatkokarsintapaikan kannalta, mutta samaan aikaan Bosnia ja Hertsegovinaa uhkaa hajoaminen ja pahimmillaan jopa sisällissota. Huuhkajien kannattaja Ville Mäkinen otti riskin ja matkusti maahan ilman tietoa siitä, pääsisikö ottelua katsomaan stadionille.

Helsingin Käpylästä kotoisin oleva Mäkinen, 30, lähettää viestin Istanbulista. Edessä on viimeinen lennonvaihto ja kohteena Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunki Sarajevo. Pääkaupungista 70 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Zenica, jossa Huuhkajat kohtaa kiistellyssä ottelussa Bosnia ja Hertsegovinan Bilino Poljen stadionilla.

– Tapaan Sarajevossa irlantilaisen ystäväni, joka olisi myös tulossa lauantaina kannustamaan Suomea. Hänestä tuli Huuhkajien fani suorittaessaan korkeakouluopintojaan Suomessa, Mäkinen pohjustaa SuomiFutis-sivustolle.

Mäkinen on käynyt Huuhkajien kotiotteluissa, mutta nyt edessä on ensimmäinen vieraspelireissu. Voisi sanoa, ettei kyseessä ole ihan mikä tahansa vieraspelireissu.

Bosnia ja Hertsegovina on YK:n raportin mukaan välittömässä vaarassa hajota ja uuden sodan uhka on todellinen. Edellisestä sodasta tulee joulukuussa täyteen 26 vuotta. Maa jakautui sodan jälkeen Bosnia-Hertsegovinan federaatioon ja Bosnian serbitasavaltaan. Maata johtaa kolme presidenttiä, kroaatti Željko Komšić, bosniakki Šefik Džaferović (bosniakki) sekä serbi Milorad Dodik.

Viimeiseksi mainittu Dodik on nykyisen kriisin keskiössä. Hän on uhannut, että Bosnian serbit iratutuisivat alueen rauhansopimuksesta ja lähtisivät omille teilleen. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto pitää tilannetta hyvin vaarallisena, mikäli uhkaukset käyvät toteen.

Mäkinen on lukenut uutisia ja tiedostaa tilanteen hyvin.

– Toivottavasti saavat asiansa kuntoon. Kansakunnan arvethan ovat vielä edellisenkin sodan jäljiltä parantumatta. Eikä sitä itsekään halua joutua osalliseksi vieraan maan sisällissotaan tietenkään, Mäkinen toteaa.

Paikan päällä rauhallista

Todellista tilannekuvaa on vaikea saada Suomesta käsin. Mäkinen on ollut aktiivinen asian suhteen ja saanut tietoa, jonka pohjalta matkaan on uskaltanut lähteä.

– Kieltämättä poliittinen tilanne hieman pelottaa. Otin kuitenkin yhteyttä Airbnb-vuokranantajaani ja kyselin häneltä tilanteesta. Hän oli sitä mieltä, että uutisissa liioitellaan ja hän on muun muassa lähdössä bosnialaisen perheensä kanssa Serbiaan lomamatkalle. Tämä ei siis olisi mahdollista, jos konfliktin uhka olisi olemassa. Myös vanha koulukaverini, joka on bosnialainen, oli sitä mieltä, että uhkaa ei ole, Mäkinen kertoo.

Torstaina Mäkinen saapui Sarajevoon, jossa ilmapiiri on hänen mukaansa varsin rauhallinen.

– Muutaman ihmisen kanssa olen keskustellut. Ei ole osunut mitään ihmeellistä silmään. Päinvastoin kaikki, joiden kanssa olen puhunut, vaikuttavat enemmänkin loukkaantuneilta tai jopa vihasilta siitä, että media liioittelee asioita, Mäkinen sanoo.

Uskomaton lippusekoilu

Itse ottelustadionille suomalaisilla ei alunperin pitänyt olla asiaa. Tähän syyksi kerrottiin Bosnia ja Hertsegovinan heikko koronatilanne.

– Koronatilanne ei pelota, olenhan täysin rokotettu ja olen koronankin sairastanut alkuvuodesta. Stadionille vaaditaan joko negatiivinen testitulos tai rokotetodistus, Mäkinen kertoo.

Mäkinen oli hankkimassa ottelulippua Bosnia-otteluun alunperin Palloliiton lippukiintiön kautta. Muutama päivä ennen lähtöä tulikin ilmoitus, ettei Bosnian palloliitolta tule suomalaisille yhtäkään lippua. Lennot ja majoitukset olivat jo hankittu ilman ongelmia, joten Mäkinen ei perääntynyt heikosta koronatilanteesta tai maan epävakaasta poliittisesta ilmapiiristä huolimatta.

Hän myöntää, ettei ottelulipun hankkiminen ollut enää omissa käsissä.

– Airbnb:n omistaja yritti hakea Sarajevon lipunmyyntipisteeltä minulle ja kaverilleni lippuja, mutta ei onnistunut.

Torstaina iltapäivällä Mäkinen lähettää viestin.

– OIJOI. Palloliitolta tullut sähköpostia, että saan lipun.

Vain hetki ennen viestiä SuomiFutis uutisoi Palloliiton tietojen perusteella, että suomalaiset pääsisivätkin stadionille lauantaina. Mieli oli jostain syystä Bosnian palloliitossa muuttunut.

Mäkinen oli jo valmis maksamaan vaikka sata euroa ottelulipusta, jos sellaisen saisi hankittua stadionin läheisyydestä. Kaikki keinot olivat ennen huojentavaa tietoa pohdinnassa.

– Halvimmat liput olivat jotain viiden euron luokkaa, että jos sata euroa olisi laitta käteen, niin eiköhän lippu irtoa. Stadionin vieressä on myös korkeita kerrostaloja, jonne voi yrittää päästä, joko ihmisten parvekkeille tai talojen katoille, Mäkinen puntaroi ennen tietoa siitä, että saa lopulta lipun Palloliiton kautta.

Nyt lippu on ottelupäivänä haettavissa erään hotellin aulasta. Ensimmäinen vieraspelireissu Huuhkajien matkassa on saamassa ansaitsemansa kliimaksin. Pieni epäilys on yhä puserossa. Mäkisen mukaan jokin voi vielä mennä pieleen, mutta juuri nyt olo on toiveikas ja odottava.

– Kyllähän tuossa aikamoiset tuuletukset lähti, kun ilmoitus tipahti sähköpostiin. Kaiken tämän epävarmuuden jälkeen on vaan entistä siistimpää päästä paikan päälle katsomaan. Fiilis siis ihan katossa. Tästä kun vielä päästään MM-kisoihin asti, niin olisipahan muisto.

Toden totta Huuhkajat pelaa lauantaina äärettömän isoista panoksista. Bosnia ja Hertsegovinan sisäisten jännitteiden sekä uskomattoman lippusekoilun keskellä ottelun merkitys on ymmärrettävästi jäänyt vähemmälle huomiolle. Suomi tarvitsee vähintään tasapelin, mutta mielellään voiton, jotta jatkohaaveet pysyvät elossa.

Mäkisellä on jo resepti onnistuneeseen lauantai-iltapäivään.

– Kyllähän tästä 2-0-voitto kairataan. Pukki tekee toisen läpijuoksusta ja toisen pilkusta.

Suomi kohtaa Bosnia ja Hertsegovinan lauantaina kello 16 Suomen aikaa. Ottelua voi seurata V Sport Jalkapallo -kanavalta ja Elisa Viihde Viaplaysta. Lisäksi ottelu näkyy ilmaiseksi tv-kanava Neloselta.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.