Veikkausliigan mestari on selvillä, sillä ennakkosuosikki HJK piti pintansa ja otti omansa kauden huipennuksessa Kuopiossa sunnuntaina. Europeleihin selvisivät KuPS, SJK ja Inter. Kansallisen liigan mestaruuden voitti puolestaan KuPS ja naisten Suomen Cupin Åland United. Miesten Suomen Cupin voitti jo keväällä KuPS.

Ykkösen häntäpään osalta vaihtuvuus on jo selvillä. Kakkoseen putosivat MuSa, HJK Klubi 04 ja JIPPO, kun Kakkosesta ylöspäin kipusivat PIF, JäPS ja SJK Akatemia. Ykköseen palaa myös Veikkausliigasta pudonnut KTP.

Yksi odotettu loppusyksyn mittelö on vielä käymättä, sillä liigakarsinnoissa ratkaistaan, pelaako ensi kaudella Veikkausliigassa AC Oulu vai RoPS. AC Oulu nousi viime vuonna Ykkösen voittajana pääsarjaan, mutta jäi tällä kaudella Veikkausliigan toiseksi viimeiseksi saatuaan 27 ottelusta 23 pistettä.

RoPS puolestaan putosi viime kaudella suoraan Ykköseen, mutta pääsee nyt pelaamaan uudesta noususta kiihkeästi odotetussa pohjoisen joukkueiden välisessä mittelössä. Kaksiosaisen liigakarsinnan ensimmäinen osa pelataan keskiviikkona Rovaniemellä ja toinen sunnuntaina Oulussa.

Kausi 2021

Erittäin kehnolla saldolla vuosi sitten Ykköseen pudonnut RoPS kokosi hienosti täksi kaudeksi rivinsä, nojasi vahvasti omiin poikiin ja teki muutamia täsmähankintoja. RoPS ei lähtenyt sarjaan suurimpien suosikkien joukossa, mutta jo kesken viime kauden joukkueen valmentajaksi värvätty Mikko Mannila on tehnyt hyvää työtä.

RoPS voitti Ykkösen runkosarjan ja tavoitteli siis tiukasti myös suoraa nousua. Vahvin jakso ulottui heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, kun se voitti kymmenestä pelistään yhdeksän. Mitenkään kotikenttäriippuvainen RoPS ei ollut, sillä sen saldo oli identtinen kotona ja vieraissa: kuusi voittoa, kolme tasapeliä ja kaksi tappiota.

Haaveet suorasta noususta kariutuivat, kun RoPS hävisi yläloppusarjassa kolme ensimmäistä peliään Gnistania, VPS:ää ja EIF:ää vastaan. Sen jälkeen se kuitenkin teki vielä ryhtiliikkeen, joka pelasti joukkueen liigakarsintaan. Jaro kaatui vieraissa 6-3 ja TPS Rovaniemellä elintärkeässä ottelussa 1-0. TPS himoitsi paluuta Veikkausliigaan 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi, mutta sai tyytyä peleihin Ykkösessä ensi vuonnakin, kun Simo Roiha teki kauden ennätysyleisön, 1 310 katsojan edessä rovaniemeläiset liigakarsintoihin vieneen maaliin.

Rovaniemen oma poika Simo Roiha teki tyhjiksi TPS:n nousuhaaveet ja pyrkii nyt viemään RoPS:n takaisin Veikkausliigaan. Kuva: Juha Tamminen

AC Oulun paluu Veikkausliigaan alkoi erittäin nihkeästi. Se hävisi ensimmäiset kuusi peliään ja sai yhdeksästä ottelustaan vain kolme pistettä, voitettuaan nousijoiden keskinäisessä KTP:n maalein 3-1. Kahdeksasta tappiopelistään Oulu jäi nollille viidessä ja se teki peleissä yhteensä vain kolme maalia.

Herääminen alkoi hiljalleen heinäkuun puolivälissä, kun AC Oulu nappasi kotikentällään yli 3 000 katsojan läsnäollessa mestari-HJK:n päänahan. Joukkuetta vahvistettiin kesän siirtoikkunassa, ja ennen runkosarjan loppua Oulu kukisti myös IFK Mariehamnin, Interin ja Hakan. Elokuun alkupuolella se onnistui vihdoin nousemaan pois jumbosijalta eikä sille enää syksyn aikana palannut.

Syksyn tullen Oulussa haaveiltiin vielä lähinnä IFK Mariehamnin kiinni ajamisesta, mutta toiveet suorasta säilymisestä kariutuivat viimeistään lokakuun alun 1-2-kotitappioon. Oulun pistesaldo alaloppusarjan viidestä pelistä oli viisi pistettä, ainoan voiton tultua päätöskierroksella KTP:stä.

AC Oulu suoritti kauden aikana myös valmentajanvaihdoksen. Joukkueen Veikkausliigaan nostanut Jyrki Ahola sai väistyä syyskuussa verrattain epäharmonisisssa merkeissä, ja hänen paikkansa otti lokakuussa portugalilainen Ricardo Duarte. Gnistanista saapuneen Duarten sopimus ulottuu vuoteen 2023, ja siinä on optio myös vuodesta 2024. Duarte valmensi Gnistania vielä syyskuun lopussa, kun helsinkiläisjoukkue haki Rovaniemeltä sarjapisteet maalein 3-4. Hän siis tuntee RoPS:n tuoreeltaan.

RoPS:n nuoressa joukkueessa on ollut monta läpimurtopelaajaa, mutta kaikkein eniten huomioita lienee herättänyt 19-vuotiaan keskikenttäpelaajan Vertti Hännisen yhdeksän maalin kausi. Kokenut Simo Roiha pääsi vauhtiin varsinkin loppukaudesta. Maalilla Miikka Mujunen on pelannut hyvän kauden, ja myös nuori wingback Otto Kemppainen on ollut tehokas. Toinen juniori Luka Kuittinen on ollut topparina erinomainen.

Oululaisten suurimmat ongelmat ovat kauden aikana olleet hyökkäyspäässä. Kuvaavaa onkin, että neljä maalia tehneet Dennis Salanovic ja laitapuolustaja Lucky Opara olivat joukkueen tehokkaimmat pelaajat, vaikka he tulivat ryhmään vasta kesken kauden heinäkuussa. Salanovic on pelannut 13 peliä ja Opara 15.

Dennis Salanovic oli AC Oululta onnistunut täsmähankinta. Kuva: Juha Tamminen

RoPS:lla on perinteisesti lepoetu puolellaan, sillä se on voinut keskittyä karsintoihin jo puolentoista viikon ajan, kun oululaiset pelasivat vielä viime viikolla kaksi peliä. Liigakarsinnoissa on käytössä vierasmaalisääntö.

Kuntopuntari

RoPS (V-V-H-H-H)

23.10. RoPS-TPS 1-0
16.10. Jaro-RoPS 3-6
8.10. RoPS-EIF 1-2
2.10. VPS-RoPS 2-0
26.9. RoPS-Gnistan 3-4

Ricardo Duarte valmensi vielä Gnistania, kun helsinkiläisseura haki syyskuun lopussa pisteet Rovaniemeltä. Tässä AC Oulun nykyinen valmentaja on VPS:n verryttelyasussa vuonna 2018. Kuva: Juha Tamminen

AC Oulu (V-H-T-H-T)

31.10. AC Oulu-KTP 2-1
27.10. Honka-AC Oulu 6-1
22.10. FC Lahti-AC Oulu 0-0
16.10. AC Oulu-IFK Mariehamn 1-2
3.10. FC Haka-AC Oulu 0-0

5 viimeistä keskinäistä

18.4.2021 RoPS-AC Oulu 1-2 (harjoitusottelu)
16.1.2021 AC Oulu-RoPS 2-0 (harjoitusottelu)
12.6.2020 AC Oulu-RoPS 0-0 (harjoitusottelu)
16.1.2020 AC Oulu-RoPS 1-2 (harjoitusottelu)
19.1.2019 AC Oulu-RoPS 1-2 (harjoitusottelu)

Kuten näkyy, ovat AC Oulu ja RoPS toisilleen tuttuja ennen kaikkea harjoitusvastustajina. Edellisen kerran ne kohtasivat kilpailullisessa ottelussa helmikuussa 2018 pelatussa Suomen Cupin lohkovaiheen ottelussa, joka päättyi 1-1-tasapeliin. Samassa sarjassa ne ovat pelanneet viimeksi vuonna 2012, kun molemmat pelasivat Ykkösessä. Veikkausliigassa AC Oulu ja RoPS eivät ole pelanneet koskaan samaan aikaan – eivätkä pelaa ensi kaudellakaan, sillä vain toiselle aukeaa paikka pääsarjassa.

Loukkaantuneet ja pelikiellot

RoPS:

Mohammed Adams (avausosassa pelikiellossa)

AC Oulu:

Jarkko Hurme (pelikiellossa)

Loukkaantumisia ei ilmeisesti kummallakaan joukkueella ole.

Ennakoidut avauskokoonpanot:

RoPS: Mujunen; Lahdenmäki, Antunes, Kuittinen; Kemppainen, Acheampong, Hänninen, Niska; Roiha, Vujaklija, Kaukua

AC Oulu: Fillion; Nurmela, Rafinha, Ruxi, Opara; Eremenko, Kallinen, Breitenmoser; Sale, Alanko, Salanovic

Valmentajien kommentit:

Mikko Mannila, RoPS:

– Meidän täytyy onnistua erittäin hyvin, jotta pystymme luomaan itsellemme mahdollisuuksia Veikkausliigatason joukkuetta vastaan. On puolustettava kurinalaisesti ja oltava yhtenäisiä.

– Meidän on kyettävä aiheuttamaan vastustajalle tuskaa pelin eri vaiheissa. Meillä on ollut hyvä valmistautuminen, mutta ei sen aikana ole pyörää uudelleen keksitty. Meidän on jatkettava niillä vahvuuksilla, joissa koemme olevamme hyviä.

Mikko Mannila aloitti RoPS:n valmentajana jo kesken viime kauden. Kuva: Juha Tamminen

Teemu Tavikainen, AC Oulun apulaisvalmentaja:

– Hyvällä mielin lähdetään karsintaan! Pelattiin Kotkaa vastaan hyvä esitys ja siitä on hyvä jatkaa näihin karsintamatseihin. Ollaan jo tovi RoPSin otteita ehditty seurata ja uskon, ettei isompia ylläreitä tule heidän pelaamisensa suhteen.

– RoPS on pelannut vahvan kauden ja etenkin heidän nuori kaarti (Kaukua / Niska / Kemppainen) on esiintynyt erittäin hyvin. Omasta jengistä ei nyt pidä yksittäistä yksilöä nostaa. Meidän tulee pelata kauden parhaimmat pelit nimenomaan joukkueena. Jos siinä onnistumme, ollaan varmasti vahvoilla.

Lassi Nurmos, AC Oulun kapteeni:

– Totta kai, jos homma olisi mennyt suunnitellusti, niin ei näitä pelejä pelattaisi nyt. Meillä on ollu hyvin aikaa asennoitua näitä pelejä varten ja mielenkiintoinen pohjoisen asetelma saatiin tähän, joten tulee varmasti hyvät ja kiihkeät pelit. Alkuviikosta ollaan lopullisesti virittäydytty koko porukalla viimesen päälle taisteluiskuun.

Historia

AC Oulu kieltäytyy otteluennakossaan ottamasta ennakkosuosikin viittaa harteilleen. Yksi perusteluista on RoPS:n pidempi lepoaika, ja historia osoittaakin, että Ykkösen joukkue on ollut viime vuosina usein Veikkausliigan karsinnoissa vahvoilla.

Mielenkiintoista on, että otteluparin avausosa on päättynyt jo kuusi kertaa peräkkäin maalittomaan 0-0-tasapeliin – toisin sanoen joka kerta siitä lähtien, kun liigakarsinnat palasivat ohjelmaan vuonna 2015. Näinä kuutena vuonna viisi kertaa Ykkösen joukkue on juhlinut otteluparin voittoa, ja neljä kertaa nousija ratkesi vierasmaalisäännöllä. Ainoastaan kaudella 2016 Veikkausliigan Inter piti pintansa Ykkösen TPS:ää vastaan, mutta tuolloinkin molempien joukkueiden kotistadion oli sama, joten varsinaista kotietua ei ollut.

Myös viime vuonna karsintojen avausosa päättyi lukemiin 0-0, kuten viitenä edellisenäkin syksynä. Lopulta voittoa ja sarjanousua juhli KTP. Kuva: Mikko Mäkelä

Mistä näet pelin?

Koska sekä Veikkausliigan että Ykkösen lähetysoikeudet ovat nykyisin Ruutu+:lla, näyttää Ruutu+ luonnollisesti myös molemmat karsintaottelut. Lähetys alkaa keskiviikkona kello 18.15 ja sunnuntaina kello 15.45.