Näkökulma: Ballon d’Or menetti arvonsa – Lionel Messin valinta vuoden parhaaksi oli monellakin tapaa vitsi

Lionel Messi voitti maanantai-iltana maailman parhaalle pelaajalle jaettavan Ballon d’Or -palkinnon jo seitsemättä kertaa urallaan.

Messin, 34, valinta kalenterivuoden 2021 parhaaksi miespelaajaksi on herättänyt laajalti kritiikkiä – ja syystäkin. Argentiinalainen voitti kuusi ensimmäistä Ballon d’Oria ansaitusti, mutta seitsemäs pysti oli kaikkea muuta kuin ansaittu.

On totta, että Messi oli loistavassa vireessä alkuvuonna, itseasiassa noin puolet tästä vuodesta. Kirppu kannatteli yksinään Barcelonaa ja kesällä hän johdatti vihdoin Argentiinan menestykseen [Copa Américan mestaruus].

Mutta mitä Messiltä on nähty sitten heinäkuun alun ja Copa Américan finaalin? Vastaus: ei mitään Ballon d’Or -palkintoon oikeuttavaa.

Messi on ollut PSG-siirtonsa jälkeen kuin varjo itsestään – muutamia väläytyksiä lukuun ottamatta. Hän on todella pitkästä aikaa tilanteessa, jossa joukkuetta ei ole rakennettu täysin hänen ympärilleen. Sen vuoksi hän on kadonnut kentältä, eikä ole enää se sama Messi, jota vastustaja joutuu vartioimaan usealla pelaajalla.

Messi, ja koko PSG:n hyökkäystrio, on saanut ansaitusti kritiikkiä alkukauden peliesityksistään. Neymarin, Kylian Mbappén ja Messin piti muodostaa yksi jalkapallohistorian vaarallisimmista hyökkäyskolmikoista, mutta vaisua on ollut, todella vaisua. Kolmikko on tehnyt heikossa Ranskan Ligue 1:ssa yhteensä ainoastaan 11 maalia, Mestarien liigassa maaleja on syntynyt viisi kappaletta.

Vertailun vuoksi todettakoon, että Liverpoolin hyökkäystrio, jossa on nähty Sadio Manén ja Mohamed Salah’n lisäksi joko Roberto Firmino tai Diogo Jota, on tehnyt alkukauden aikana yhteensä jo 40 maalia. Niistä 29 on syntynyt Valioliigassa, 11 Mestarien liigassa.

Edellä mainituista pelaajista tehokkain on ollut 17 maalia iskenyt Salah, joka on tällä hetkellä aivan eri tasolla Messin kanssa. Väitän, että egyptiläinen on juuri nyt maailman paras pelaaja. Siitä huolimatta hän oli Ballon d’Or -äänestyksessä vasta sijalla seitsemän.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuka pysäyttäisi Mohamed Salah’n? Egyptin supertähti on iskenyt alkukauden 18 otteluun käsittämättömät tehot, 17+8. Kuva: Getty Images

Mutta palataan vielä alkuvuoteen. Messi teki Barcelonassa alkuvuoden aikana 28 maalia 29 otteluun. Barcelona sijoittui La Ligassa vasta kolmannelle sijalle. Se oli joukkueen heikoin sijoitus sitten kauden 2007-08, jolloin se sijoittui niin ikään kolmanneksi. Messi toki voitti La Ligan maalikuninkuuden, mutta se oli laiha lohtu.

Kesällä Messi sitten voitti ensimmäisen pystinsä maajoukkueessa, kun hän kipparoi Argentiinan Copa Américan voittoon. Voittoa ei sovi vähätellä, mutta on muistettava, että kyseinen turnaus ei ole kovin laadukas. Ylivoimaisilla materiaaleilla operoivat Brasilia ja Argentiina ovat suursuosikkeja joka kerta, kun kyseinen turnaus pelataan. Siitä huolimatta kyseisen turnauksen voitto painoi isosti vaakakupissa Ballon d’Orin voittajaa valitessa – tai siltä se ainakin vaikutti.

Toimittaja Tony Cherchi tosin toi Twitterissä esiin tilastoja, joiden valossa Messin valintaa on perusteltu keinotekoisesti Copa Américan voitolla. Hän muistutti, että Roberto Firmino voitti vuonna 2019 Copa Américan ja Mestarien liigan, mutta ei saanut paljoa ääniä Ballon d’Or -äänestyksessä. Sama pätee Arturo Vidaliin. Vuonna 2016 hän voitti Bayernissa tuplan, oli ratkaiseva pelaaja Chilen voittaessa Copa Américan, mutta sijoittui äänestyksessä vasta 13. sijalle. Näiden tilastofaktojen valossa Messi sai voiton vanhoilla näytöillä.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Maanantai-illan ja tiistain aamupäivän aikana olen törmännyt somessa jo useaan otteeseen ”Messin fanipoikien” jakamaan kuvaan, johon on valittu tilastoja, joiden valossa Messi oli ilmiselvä valinta vuoden parhaaksi. Vastaavia tilastoja voi tehdä pelaajasta kuin pelaajasta ja saada sen näyttämään juuri siltä omaan agendaan sopivimmalta.

Edelleenkään en kiistä sitä, etteikö Messi olisi ollut loistava alkuvuoden aikana, mutta vuoden(!) parhaan valintaan ei pitäisi riittää se, että pelaat hyvin puolet vuodesta. Ja se on suurin syy sille, minkä vuoksi Ballon d’Or on mielestäni menettänyt arvonsa.

Ballon d’Or -äänestyksessä kakkoseksi sijoittunut Robert Lewandowski olisi mielestäni ansainnut palkinnon. Hän teki viime kaudella Bundesliigan kaikkien aikojen maaliennätyksen (41 maalia 29 otteluun) ja on takonut huimia maalimääriä tasaisesti koko vuoden.

Sen sijaan Messi on tällä hetkellä kaukana parhaasta tasostaan. Hän ei ole enää maailman paras pelaaja. Itse asiassa hän ei ole edes seurajoukkueensa paras – Mbappé menee heittämällä edelle.

Messi on tätä nykyä laiska pelaaja, joka ei tee töitä joukkueen eteen. Hän on kuin hänen ikuinen kiistakumppaninsa Cristiano Ronaldo viimeisten vuosien aikana. Nyt kun argentiinalaistähti on vielä kadottanut tehonsa, on jopa Ronaldo tällä hetkellä häntä parempi pelaaja. Ihan pelkästään sen takia, että portugalilainen ratkoo jatkuvasti pelejä joukkueelleen.

LUE MYÖS:

Mico Tuominen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.