Espanjalaisen Real Sociedadin 24-vuotias laitahyökkääjä Mikel Oyarzabal saa katsoa taaksepäin vuotta 2021 tietoisena siitä, että hän on tehnyt historiallisen ja harvinaisen tempun. Kenties jopa ainutlaatuisen.

Maaliahne Oyarzabal on tehnyt kuluvan vuoden aikana vähintään yhden maalin peräti kymmenessä eri virallisessa kilpailussa. Varmuudella historiallista on se, että hän onnistui tänä vuonna maalinteossa kolmessa eri Espanjan Cupin eli Copa del Reyn painoksessa.

Kummallinen tilastoharvinaisuus selittyy tietysti sillä, että koronapandemia siirsi vuoden 2020 cup-finaalin keväälle 2021. Oyarzabal teki ottelun ainoan maalin, kun Real Sociedad valloitti tämän vuoden huhtikuussa kauden 2019-2020 Copa del Reyn mestaruuden. Finaalissa kaatui arkkivihollinen Athletic Bilbao 1-0.

Kauden 2020-2021 Copa del Reyssä Oyarzabal maalasi neljännesvälierässä Real Betisiä vastaan, mutta jatkopaikan vei kuitenkin sevillalaisseura. ”Cup-tripla” sinetöityi keskiviikkona, kun Oyarzabal teki yhden Real Sociedadin maaleista 3-0-voitossa Zamoraa vastaan.

La Ligassa Oyarzabal on tehnyt Real Sociedadin otteluissa tänä vuonna toistaiseksi kymmenen maalia – neljä viime ja kuusi tämän kauden puolella. Myös tammikuussa pelatussa Espanjan Supercupin ottelussa hän heilutti verkkoa kertaalleen. Välierästä loppuotteluun eteni kuitenkin Barcelonan rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Seitsemäs kilpailu, jossa Oyarzabal on maalannut Real Sociedadin peliasussa on Eurooppa-liiga. Sarja oli lähellä katketa, mutta Oyarzabal teki lopulta lohkovaiheen päätöskierroksen ottelussa PSV Eindhovenia vastaan kaksi maalia. Tilasto olisi vielä vähän täydellisempi, jos hän olisi onnistunut maalaamaan helmikuussa pelatussa viime kauden pudotuspeliparissa Manchester Unitedia vastaan, mutta eipä noissa peleissä tehnyt maalia kukaan muukaan Real Sociedadin pelaaja.

Ja sitten maajoukkuekuulumisiin. Oyarzabal oli mukana Espanjan EM-kisajoukkueessa, ja onnistui maalinteossa myös niissä kisoissa. Maali syntyi neljännesvälierässä Kroatiaa vastaan.

Tokion olympialaisissa Oyarzabal kuului Espanjan johtaviin pelaajiin. Kuuden pelin tehot olivat kolme maalia ja kaksi maalisyöttöä. Lisäksi hän teki Espanjan ainoan maalin lokakuussa pelatussa Nations Leaguen loppuottelussa, jonka Ranska voitti 2-1.

Oyarzabalilla oli siis vuoden 2021 kunnia pelata todella monessa eri kilpailussa – jokseenkin kaikessa mahdollisessa – ja kaiken lisäksi hän teki maaleja niissä kaikissa. Tällaiseen tilastoon ei ole helppoa kenenkään pystyä vastaamaan. Tämänvuotisissa MM-karsinnoissa Oyarzabal jäi maaleitta – joskin hän pelasikin vain 35 minuuttia kahdessa pelissä – mutta kenties tuo tilasto korjaantuu ensi vuoden lopulla pelattavassa MM-lopputurnauksessa.

Lähteet: AS ja Transfermarkt