Mestarien Liigan lohkovaihe huipentuu – näissä otteluissa suurimmat panokset päätöskierroksella

© Kuva: Getty Images

Mestarien liigassa on tiistaina ja keskiviikkona edessä useita isojen panoksien otteluita. Näinä kahtena päivänä pelataan lohkovaiheen päätöskierros, jonka aikana ratkaistaan vielä loput viisi paikkaa kevään neljännesvälierissä. Lisäksi panoksina on myös lohkovoitto, joka tuo paikan sijoitettujen korissa seuraavassa arvonnassa. Kolmossijallakin on arvoa, sillä se vie Eurooppa-liigan pudotuspeleihin. Lohkojumbojen eurokausi päättyy.

Viiden ensimmäisen kierroksen aikana 11 joukkuetta on jo jatkopaikkansa lunastanut. Varmoja lohkovoittajia ovat Ajax, Bayern München, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja PSG. Myös Chelsea, Inter, Juventus, Real Madrid ja Sporting Lissabon ovat jo jatkossa, mutta se on vielä auki, sijoittuvatko ne lohkossaan ensimmäiseksi vai toiseksi.

Jo nyt on varmaa, että 16 parhaan joukossa on joukkueita ainakin seitsemästä maasta. Määrä voi nousta vielä kahdeksaan, jos Red Bull Salzburg raivaa tiensä jatkoon. Se on kenties monien mielestä ilahduttava käänne, sillä kaksi vuotta sitten pudotuspeleissä nähtiin seuroja vain TOP 5 -liigoista. Viime vuonnakin Porto oli ainoa poikkeus tässä seurassa.

Englanti on jyrännyt tänä vuonna erityisen vakuuttavasti, sillä sen kaikki neljä edustajaa ovat jo varmasti jatkossa. Viidestä espanjalaisjoukkueesta puolestaan vasta Real Madrid on jatkopaikkansa varmistanut. Onkin täysin mahdollista, että Portugalista nähdään pudotuspeleissä enemmän joukkueita kuin sen naapurimaa Espanjasta.

Viimeisellä kierroksella on siis nyt ilahduttavasti pelattavaa. Kunnon trillerisuma on tarjolla keskiviikkona, mutta tiistainakin riittää jännitettävää. Kokoamme tässä jutussa yhteen päätöskierroksen panokset lohko lohkolta.

Tiistai

Lohko A:

A-lohkon ottelut RB Leipzig-Manchester City ja PSG-Club Brugge ovat tiistain alkuillan pelejä, jotka alkavat kello 19.45. Peleissä pelataan ainoastaan Eurooppa-liigan paikasta, sillä City on jo varma lohkovoittaja ja PSG varma kakkonen. Leipzig ja Brugge ovat ennen viimeisiä otteluita tasapisteissä. Jos ne tasapisteisiin päätyvätkin, menee paikka Eurooppa-liigassa Leipzigille.

Lohko B:

Ottelu Porto-Atlético Madrid on tiistain etukäteen jännittävin ja panoksellisin ottelu. Vuosina 2014 ja 2016 Mestarien liigan loppuottelussa pelannut Atlético Madrid on vakavan putoamisuhan alla. Atléticon on pakko voittaa vieraskentällä FC Porto jatkoon päästäkseen. Eikä voittokaan välttämättä riitä, jos AC Milan selättää kotonaan Liverpoolin ja pitää maalieronsa Atléticoa parempana (tällä hetkellä Milanin maaliero on yhden maalin verran parempi).

AC Milanin jatkon ehdoton edellytys on voitto, eikä sekään riitä UCL:n pudotuspeleissä jatkamiseen, jos Porto kukistaa Atléticon. Porton lähtötilanne on siis kolmikosta paras. Tasapelikin riittää sille jatkoon, jos Liverpool hakee San Sirolta edes tasapelin. Liverpool on voittanut kaikki viisi otteluaan ja on lohkon ylivoimainen ykkönen.

Lohko C:

C-lohko on kaikista kahdeksasta lohkosta ainoa, jonka viimeisissä peleissä ei ole enää mitään todellista pelattavaa. Ajax voittaa lohkon, Sporting on toinen, Borussia Dortmund kolmas ja nollakerholainen Besiktas viimeinen.

Lohko D:

Jatkopaikat ovat D-lohkossa jo selvillä, mutta Real Madrid ja Internazionale ratkaisevat lohkovoiton kohtalon keskinäisessä kohtaamisessaan Santiago Bernabéulla. Jos Inter hakee Espanjasta vierasvoiton, voittaa se lohkon. Real Madridille riittää lohkovoittoon tasapelikin. Sheriff Tiraspol etenee lohkokolmosena Eurooppa-liigaan.

19.45 RB Leipzig-Manchester City
19.45 PSG-Club Brugge
22.00 Porto-Atlético Madrid
22.00 AC Milan-Liverpool
22.00 Ajax-Sporting
22.00 Borussia Dortmund-Besiktas
22.00 Real Madrid-Internazionale
22.00 Shakhtar Donetsk-Sheriff Tiraspol

Keskiviikko

Lohko E:

FC Barcelona on keskiviikkona tosipaikan edessä. Se uhkaa jäädä lohkovaiheeseen ensi kerran 21 vuoteen (tosin kaudella 2003-2004 Barca ei pelannut Mestarien liigaa lainkaan). Jatkopaikka irtoaa varmuudella vain, jos Barcelona kaataa vieraissa Bayern Münchenin. Hepommin sanottu kuin tehty, sillä Bayern ei ole hävinnyt kotikentällään Mestarien liigan lohkovaiheen peliä kahdeksaan vuoteen. Pientä tasoitusta Barca saa siitä, että peli pelataan Baijerin koronarajoitusten vuoksi tyhjällä stadionilla.

Tasapelillä tai tappiollakin Barcelona etenee jatkoon, jos Benfica ei voita omaa otteluaan. Benfica kohtaa kotikentällään Kiovan Dynamon, jolla ei ole ottelussa enää panosta. Dynamo jää varmuudella lohkon jumboksi ja Bayern on sen ylivoimainen ykkönen. Jos Benfica voittaa ja Barcelona ei, on lohkon toinen jatkaja Benfica.

Lohko F:

Valtava panos on ottelussa Atalanta-Villarreal, sillä siinä ratkaistaan lohkon kakkospaikan kohtalo. Hyvävireinen Atalanta etenee jatkoon voittamalla ottelun, kun Villarrealille riittää tasapelikin.

Kaksikosta toinen etenee Eurooppa-liigan pudotuspeleihin, jos Young Boys Bern ei kaada vieraissa lohkon voittavaa Manchester Unitedia. Jos Young Boys voittaa, nousee se lohkon kolmoseksi siinä tapauksessa, että Atalanta häviää Villarrealille.

Lohko G:

Tämä lohko on päätöskierrokselle lähdettäessä kaikista eniten auki, sillä jokaisella neljällä joukkueella on yhämahdollisuus edetä UCL:n pudotuspeleihin eikä yhtään jatkopaikkaa ole vielä jaettu. Lillellä on viidestä pelistä 8 pistettä, Salzburgilla 7, Sevillalla 6 ja Wolfsburgilla viisi.

Päätöskierroksen ottelut ovat Salzburg-Sevilla ja Wolfsburg-Lille. Jokaisen joukkueen kohtalo on omissa käsissä, sillä Sevilla ja Wolfsburg etenevät voitoilla jatkoon, kun Lillelle ja Salzburgille riittäisi varmuudella tasapelikin.

Lohko H:

Chelsea ja Juventus lunastavat odotetusti jatkopaikat, mutta lohkovoitto on yhä pelissä. Molemmilla on viidestä ottelustaan 12 pistettä. Jos ne päätyvät viimeisen kierroksen jälkeenkin tasapisteisiin, voittaa lohkon Chelsea. Eurooppa-liigan pudotuspelipaikka menee Zenitille.

19.45 Juventus-Malmö
19.45 Zenit-Chelsea
22.00 Bayern München-Barcelona
22.00 Benfica-Kiovan Dynamo
22.00 Atalanta-Villarreal
22.00 Manchester United-Young Boys Bern
22.00 Wolfsburg-Lille
22.00 Salzburg-Sevilla

Neljännesvälierien pudotuspelit arvotaan maanantaina 13. joulukuuta.


Leicester – Tottenham | Jääkö Tottenham telineisiin? ⭐️⭐️½