Miesten Kakkosessa pelaava Salon Palloilijat julkisti perjantaina todellisen siirtopommin, kun se kertoi tehneensä ensi kaudesta sopimuksen nigerialaispuolustaja Taye Taiwon kanssa.

Taiwo, 36, on Suomen kentiltä entuudestaan tuttu Helsingin Jalkapalloklubin ja Rovaniemen Palloseuran riveistä, mutta hän on tehnyt myös mittavan uran eurooppalaisissa huippusarjoissa.

Taiwon ansioluettelosta löytyy muun muassa pokaaleja Marseillen paidassa, pelejä AC Milanissa sekä kymmenittäin otteluita Mestarien liigassa ja Valioliigassa. Lisäksi Taiwo on pelannut myös jalkapallon MM-lopputurnauksessa.

SalPa:n taustayhtiö Swan Business & Sports Oy:n toimitusjohtaja Tero Karinti kertoi SuomiFutikselle, miten Taiwon hankinta toteutettiin. Nigerialaispuolustajan on määrä muuttaa ensi vuodeksi Saloon, joten hänestä tullee kaupungissa tuttu näky muutenkin kuin urheilupuistossa.

– Ihan puhtaasti lähdettiin pelillisistä asioista. Tunnistettiin, että mille pelipaikoille tarvitaan vahvistuksia, ja vasemman laitapakin tontille tarvittiin lisää leveyttä. Samaan aikaan mietittiin, että joukkueen keski-ikä on kuitenkin kohtuullisen nuori. Ja kun halutaan nousta, niin tarvitaan kokemusta.

– Sitten lähdettiin kattomaan, ketä siihen löytyy ja ketä tällainen projekti voisi kiinnostaa.

Karintilla oli jo valmiiksi kontakti Taiwon suuntaan, sillä hän on toiminut puolustajan maanmiehen Samuel Olabisin agenttina. Olabisi ja Taiwo pelasivat samaan aikaan Rovaniemellä, ja Olabisi siirtyi SalPaan viime kesänä.

– Kaivoin Tayen numeron ja soitin. Käytiin muutama keskustelu, ja hän innostui. Hän tietysti tuntee Suomen ja sanoi, että tulee mielellään. Rahan puolesta hän ei ole ennenkään tullut Suomeen pelaamaan, joten se ei ollut tässä kohtaa ongelma.

– Kerroin, että meillä on selkeä tavoitteellinen projekti ja haemme sellaista kaveria, joka voisi olla se johtaja meidän joukkueessa ja tuoda kokemusta, kun on tavoitteellinen ja kova lohko tulossa. Se oli hänelle iso juttu, että hän voisi tuoda seuralle lisää virtaa muutenkin kuin edustusjoukkueeseen – näyttää vaatimustasoa ja esimerkkiä junioreille.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Taiwo juhlimassa Marseillen maalia Liverpoolia vastaan lokakuussa 2007. Kuva: Getty Images

Sarjanousuun tähtäävä SalPa hakee siirtomarkkinoilta vielä paria täsmävahvistusta. Aiemmin joukkueeseen liittyivät muun muassa jo seuralle entuudestaan tutut Elmo Heinonen ja Oskari Jakonen, jotka edustivat viime kaudella Turun Palloseuraa Ykkösessä.

– Ei nyt ihan rehellisesti sanottuna tätä (Taiwon) tasoa enää tule, mutta kyllä meille hyviä hankintoja tulee. Tulee varmaan toppariosastolle yksi vahvistus ja laitahyökkääjä tulee. Niistä ollaan vielä neuvottelemassa. Sitten meillä on ensi kauden joukkue aika lailla kasassa, kertoo Karinti.

Hän vihjasi, että toisella tulevalla hankinnalla on jonkin verran kokemusta Ykkösestä ja toisella ”nuorehkolla” pelaajalla on enemmän kokemusta Kakkosesta.

– Me olemme hakeneet sellaisia pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan myös Ykkösessä, kun sinne haluamme nousta.

– Mutta täytyy muistaa, että meillä on tuolla omissa nuorissakin pelaajia, jotka tulevat saamaan enemmän peliaikaa.

LUE MYÖS: