Tiistaina naisten MM-karsinnoissa nähtiin selkäsauna, jollaista ei aiemmin näissä karsinnoissa oltu nähty. Englanti murjoi Doncasterissa Latvian maanrakoon lukemin 20-0. Suomalainen jalkapallotoimittaja Eetu Ikola seurasi ottelua paikan päällä, eikä toivo näkevänsä samanlaista enää koskaan.

Jo lähtökohdat otteluun olivat epäreilut. Englanti on maailmanrankingissa sijalla 8, kun Latvia on sijalla 102. Englannin joukkue koostuu täysammattilaisista, jotka saavat keskittyä täysillä jalkapalloon. Latvian joukkueesta puuttui useita kokeneempia pelaajia, koska he eivät saaneet työnantajaltaan lupaa olla töistä pois.

Jo alkulämmittelyt antoivat suuntaa ottelun kululle. Maiden aiempi kohtaaminen oli päättynyt Latviassa Englannin 10-0-voittoon.

– Kun katsoi alkulämmittelyjä, niin rehellisesti sanottuna jo siinä huomasi, että osa Latvian pelaajista näyttivät siltä, etteivät he välttämättä olleet pelanneet jalkapalloa kovin pitkään.

– Englannin pelaajat tsemppasivat toisiaan ihan tavalliseen tapaan jo lämmittelyistä alkaen. Siinä ehkä korostui se, että he suhtautuvat jokaiseen peliin ammattimaisesti ja he ovat oikeasti ammattilaisia, Ikola kertoo SuomiFutis-sivustolle ottelun jälkeisenä aamuna.

Itse ottelu oli jalkapallon irvikuva. Englanti oli jokaisella osa-alueella niin paljon parempi, ettei se enää ollut edes hauskaa.

– Tasoero oli valtava.

– En muista pelistä yhtäkään hetkeä, että Latvian pelaajat olisivat saaneet yli kolmea syöttöä peräkkäin omilleen. Maalipotkut lentelivät suoraan sivurajasta ulos kentältä. Latvia aloitti pelin, ja siitä syntyi heidän pisin syöttökombinaationsa. Pallo pelattiin alas ja sieltä lähti pitkä pallo, joka jäi ensimmäiseen pelaajaan, joka tuli prässäämään.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Ellen White (vas) iski kolme maalia ja nousi Englannin kaikkien aikojen eniten maajoukkuemaaleja tehneeksi naiseksi. Kuva: Getty Images.

Doncasterin Rovers Keepmoat Stadiumille oli saapunut mukavasti väkeä seuraamaan Englannin historiallista voittoa. Liput otteluun maksoivat viisi puntaa. Katsomon puolella maalijuhla muuttui kuitenkin pian kiusalliseksi.

– En ole vastaavaa nähnyt.

– Peli taisi olla jo 6-0 vajaan 25 minuutin jälkeen, ja siinä vaiheessa kukaan ei enää noussut pystyyn tuulettamaan maaleja. Ennen ottelua katsojille jaettiin ilmaisia Englannin lippuja. Sen avulla saattoi näyttää siltä, että katsomossa olisi juhlittu maaleja kunnolla, mutta totuus oli se, ettei enää parin maalin jälkeen kukaan vaivautunut nousta seisomaan.

Maaleja juhlittiin jo vähän tragikoomiseen sävyyn. Moni ymmärsi, ettei tämä ole kivaa enää kenellekään. Se oli kiusallista, ei sitä ollut kiva katsoa. Lopussa 20:nnen maalin jälkeen tuli vielä huuto, että ”haluamme 21”, mutta sitä ei sentään sitten tullut, Ikola kertoi illan tapahtumista yleisön puolelta.

Englannin naiset tekivät joka tapauksessa historiaa. Se on myös huomioitu keskiviikkona brittilehdistössä. Tulos oli suurin Englannin maajoukkueiden ottama voitto koskaan.

– Pelin jälkeen monella oli kuitenkin päällimmäisenä fiiliksenä se, että olipa kiva olla todistamassa tällaista historiallista voittoa. En silti koskaan haluaisi nähdä samanlaista ryöpytystä uudelleen, Ikola toteaa.

Onko tässä mitään järkeä?

Karsintaformaattia muutettiin nykyisiin karsintoihin. Edellisiä MM-karsintoja pelattiin vielä kahdessa eri vaiheessa, joka ennaltaehkäisi nyt nähdyn kaltaiset tulokset. Nyt käynnissä olevissa karsinnoissa yli kymmenen maalin erolla ratkenneita otteluita on nähty aivan liikaa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Eetu Ikola

@eetuikola
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 20–0 🇱🇻

Tällaisia lukemia ei joka päivä näe. Ja hyvä niin. 😶 #englat #naisfutis

Tiistaina esimeriksi Suomen lohkossa nähtiin myös murskavoitto, kun Irlanti kaatoi Georgian maalein 11-0. Naisten jalkapallo on suuren murroksen keskellä. Lajiin panostavat maat ovat kehittyneet niin paljon verrattuna pienempiin maihin.

Huippumaiden naiset pelaavat jalkapalloa ammatikseen, kun taas pienempien maiden pelaajat joutuvat anomaan työnantajaltaan lupaa päästä edustamaan maajoukkuettaan. Latvian tapauksessa lupaa saamatta.

– Tosi surullista, että nämä tasoerot ovat vielä tässä vaiheessa näin suuret. Sille ei toisaalta vain voi mitään. Se vie aikaa, että maat kehittyvät. Tämä on tarpeellista muutosvaihetta, Ikola huomauttaa.

Nykyinen karsintaformaatti ei suoranaisesti saa kehuja Ikolalta.

– En koe, että tämä perinteinen karsintatyyli olisi oikea tähän hätään. Sanoin kaverille pelin jälkeen, että hyvä idea voisi olla naisfutiksessa, että maat jaettaisiin A- ja B-liigaan, kuten esimerkiksi miesten puolella Nations Leaguessa. Silloin tulisi omantasoisia vastustajia. Ei 20-0-tulos kehitä ketään, Ikola huomauttaa.

LUE MYÖS: