MM-karsinnoissa edessä valtavan iso viikko – nämä tähtipelaajat ovat jo varmuudella ulkona MM-kisoista

© Kuva: Getty Images

Euroopan suurimmat jalkapallosarjat ovat tällä viikolla tauolla. Tammikuussa ei perinteisesti kansainvälistä maaottelutaukoa ole, mutta koronapandemia pakotti tekemään jalkapallokalenteriin muutoksia. Huipputärkeitä MM-karsintaotteluita pelataan tällä ja ensi viikolla Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Pohjois- ja Keski-Amerikassa, joten Euroopan sarjoissa tehtiin myönnytys ja päätettiin pitää pieni tauko, jotteivät seurat kärsisi kohtuuttomasti maajoukkuepelaajiensa edustustehtävistä.

Afrikassa puolestaan pelataan edelleen maanosan mestaruusturnausta Africa Cup of Nationsia. Afrikassa ja Euroopassa MM-karsinnat jatkuvat ratkaisuotteluiden merkeissä vasta maaliskuussa. Oseanian karsinnat sekä alkavat että loppuvat maaliskuun lopussa Qatarissa pelattavassa turnauksessa.

Qatarin MM-turnauksen 32 osallistujamaasta 13 on jo selvillä, joten paikkoja on jaossa vielä 19. Isäntämaan lisäksi kisalippunsa ovat lunastaneet kymmenen Euroopan maata (Saksa, Tanska, Ranska, Belgia, Kroatia, Espanja, Serbia, Englanti, Sveitsi ja Hollanti) sekä Etelä-Amerikan raudanluja kaksikko Brasilia ja Argentiina.

Luomme tässä jutussa pienen katsauksen karsintatilanteisiin ja tammi-helmikuun jännityskohteisiin. Lisäksi listaamme jalkapallomaailman suurimmat tähdet, jotka jäävät varmuudella MM-kisoista sivuun.

Aasia

Aasian MM-karsintojen kolmannesta vaiheesta – kahdesta kuuden maan lohkosta – on pelaamatta vielä neljä kierrosta. Kaksi niistä pelataan nyt, ja kaksi viimeistä maaliskuussa.

Lähimpänä MM-kisalippunsa lunastamista ovat A-lohkon kärkikaksikko Iran ja Etelä-Korea, joista molemmat voivat varmistaa kisapaikkansa jo tänään torstaina. Lohkon kolmonen pääsee maaliskuun jatkokarsintaan, ja tästä paikasta käydään erittäin kovaa taistelua.

B-lohkossa lopulliset ratkaisut saattavat venyä maaliskuulle, sillä lohko on hieman tasaisempi. Kärjessä on hieman yllättäenkin Saudi-Arabia, joka on lähellä pudottaa joko Japanin tai Australian hakemaan paikkaa kisoihin erittäin haastavien jatkokarsintojen kautta. Lohkonelosen Omanin nouseminen kolmen parhaan joukkoon olisi jo melkoinen uroteko.

Australia on vakavassa vaarassa jäädä ulos MM-kisoista. Loppukirin on syytä alkaa pian. Kuva: Getty Images

Aasian MM-karsintojen viides maa kohtaa kesäkuun jatkokarsinnoissa Etelä-Amerikan karsintojen vitosen, joten joko Japanin tai Australian jääminen ulos MM-kisoista on aivan realistinen mahdollisuus.

Aasian seuraava ottelukierros to 27.1.:
11.10 Australia-Vietnam (C More)
12.00 Japani-Kiina (C More)
14.00 Libanon-Etelä-Korea
16.30 Iran-Irak
17.00 Yhdistyneet Arabiemiraatit-Syyria
19.15 Saudi-Arabia-Oman

Pohjois- ja Keski-Amerikka

CONCACAF-alueen kahdeksan maan lohkovaiheesta on pelaamatta vielä kuusi kierrosta, joista puolet pelataan nyt ja loput kolme maaliskuussa. Kärkinelikko mahtuu vain kahden pisteen sisälle, joten taistelu kolmesta suorasta kisapaikasta on armottoman kovaa. Kärjessä on tällä hetkellä Kanada, mutta USA, Meksiko ja Panama puhaltavat aivan niskaan.

Vuosina 2010 ja 2014 MM-kisoissa pelannut Honduras on jo todella lähellä jäädä ulos kisoista toisen kerran peräkkäin. Toinen tuttu MM-kisamaa Costa Rica tarvitsee myös kunnon loppukirin, sillä se on neljä kierrosta ennen karsinnan päättymistä viisi pistettä Panaman takana. Maat kohtaavat toisensa perjantain vastaisena yönä.

CONCACAF:in karsinnan nelonen kohtaa kesäkuussa pelattavissa mannertenvälisissä jatkokarsinnoissa Oseanian karsinnan voittajan.

CONCACAF:in seuraava pelipäivä 28.1.:
2.00 Jamaika-Meksiko
2.00 USA-El Salvador (Viaplay)
3.05 Honduras-Kanada
4.05 Costa Rica-Panama

Costa Rican kirkkain tähti on PSG:n maalivahti Keylor Navas. Kuva: Getty Images

Etelä-Amerikka

Etelä-Amerikan MM-karsinnoista on pelaamatta vielä neljä kierrosta, joista kaksi viimeistä jätetään maaliskuulle. Brasilia ja Argentiina voivat pelata viimeiset ottelunsa paineitta, mutta valitsivat silti peleihin nytkin vahvat kokoonpanot.

Vahvimmilla kolmannen kisapiletin pokkaajaksi on Ecuador, jonka etumatka viidenteen sijaan on kuusi pistettä. Varsinkin neljännestä suorasta kisapaikasta ja yhtä tärkeästä viidennestä sijasta kamppailu on joka tapauksessa armottoman kovaa, sillä sijoilla 4-8 olevat Kolumbia, Peru, Chile, Uruguay ja Bolivia ovat vain kahden pisteen sisällä. Paraguay vaatisi kisoihin ehtiäkseen kunnon loppukirin, ja Venezuelan kisapaikka on käytännössä jo silkkaa utopiaa.

Etelä-Amerikan seuraava ottelukierros:
To 27.1. klo 23: Ecuador-Brasilia (Viaplay)
Pe 28.1. klo 1: Paraguay-Uruguay
Pe 28.1. klo 2.15: Chile-Argentiina (Viaplay)
Pe 28.1. klo 23: Kolumbia-Peru (Viaplay)
La 28.1. klo 0.00: Venezuela-Bolivia

Kotikatsomoiden tähdistöjoukkue

Erittäin paljon maailman huipputason pelaajia on jo saanut heittää hyvästit haaveilleen MM-kisoissa pelaamisesta. Koostimme heistä tähdistökentällisen ja vaihtopelaajat päälle.

Tähdistö koostuu tässä vaiheessa vain kahden mantereen pelaajista. Etelä-Amerikan maista ei vielä mikään ole pudonnut, eikä Pohjois- ja Keski-Amerikassakaan mikään merkittävä. Aasian tunnetuin rannalle jäänyt pelaaja on uzbekistanilainen kärkimies Eldor Shomurodov. AS Roman hyökkääjä saa kuitenkin tyytyä kunniamainintaan.

Jan Oblakin unelma arvokisoissa pelaamisesta antaa yhä odottaa itseään. Kuva: Getty Images

Koska meillä subjektiivisena toimituksena on mahdollista, ellei jopa suotavaa, vetää myös kotiinpäin, otetaan kotikatsomon joukkueeseen mukaan myös kaksi suomalaista, Huuhkajissa kapteenin nauhaa kantava Lukas Hradecky sekä Teemu Pukki. Molemmat jäävät kuitenkin vaihtopenkille, sillä kilpailu on todella kovaa. Avauskentälliseen maalille valitaan nimittäin Slovenian Jan Oblak.

Atlético Madrid saa avaukseen kaksi pelaajaa, sillä keskuspuolustukseen otetaan montenegrolainen Stefan Savic. Parikseen hän saa Interin slovakialaispuolustajan Milan Skriniarin. Laitapakeiksi otamme Lazion albanialaispelaajan Elseid Hysajn sekä Tottenhamin irlantilaisen Matt Dohertyn, joka joutuu olosuhteiden pakosta heikommalle laidalleen vasemmalle.

Kesikentän muodostavat Liverpoolin Naby Keïta (Guinea), AC Milanin Franck Kessié (Norsunluurannikko) ja Arsenalin Martin Ødegaard (Norja). Ødegaard saa seuraa kentälliseen myös maanmiehestään Erling Braut Hålandista, joka on hyökkäykseen itsestäänselvä valinta.

Muut hyökkääjien paikat menevät Mestarien liigan maalitilastoa johtavalle Ajaxin Sebastién Hallerille (Norsunluurannikko) ja hänen maanmiehelleen Nicolas Pepélle (Arsenal).

Vaihtopelaajat: Lukas Hradecky (Suomi/Bayer Leverkusen), Odysseas Vlachodimos (Kreikka/Benfica); Serge Aurier (Norsunluurannikko/Villarreal), Shane Duffy (Irlanti/Brighton), Eric Bailly (Norsunluurannikko/Manchester United), Omar Colley (Gambia/Sampdoria); Jeremié Boga (Norsunluurannikko/Atalanta), Dominik Szoboszlai (Unkari/RB Leipzig), Henrikh Mkhitarjan (Armenia/AS Roma); Teemu Pukki (Suomi/Norwich), Edin Dzeko (Bosnia-Hertsegovina/AS Roma), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon/Arsenal)

Pariisin UCL-finaalissa mahtivalueta! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️