Venäjän vastainen futisboikotti leviää halki Euroopan – jalkapalloliitoilta odotettavissa iso päätös maanantaina

© Kuva: Getty Images

FIFA:n sunnuntainen ilmoitus olla toistaiseksi sulkematta Ukrainaan hyökännyttä Venäjää kansainvälisen jalkapallotoiminnan ulkopuolelle tyrmistytti laajasti. Venäjän bännäämistä olivat FIFA:lta vaatineet eritoten Puolan, Ruotsin ja Tshekin jalkapalloliitot, jotka ovat Venäjän kanssa samassa kaaviossa MM-karsintojen playoffissa. Vain harvassa muussakaan maassa ymmärretään, kuinka hyökkäyssotaa käyvän maan edustusta voitaisiin nähdä jalkapallon suurturnauksessa.

Puola ja Ruotsi kehottivat muitakin liittymään boikottiin, ja seuraa ne nopeasti myös saivat. Ranska ilmoitti jo sunnuntaina vaativansa Venäjän sulkemista ulos MM-karsinnoista, ja maanantaina joukkoon liittyivät ainakin Englannin, Walesin, Tanskan, Norjan ja Sveitsin jalkapalloliitot. Ne kaikki ilmoittivat, että ne kieltäytyisivät pelaamasta Venäjää vastaan minkäänlaisia maaotteluita.

– Teimme päätöksen solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan ja tuomitaksemme Venäjän tekemät hirmuteot. Se merkitsee sitä, että Englanti kieltäytyisi pelaamasta Venäjää vastaan missään kilpailussa lähitulevaisuudessa. Se tarkoittaa mitä tahansa ottelua millä tahansa tasolla tai missä vain kategoriassa, Englannin jalkapalloliiton tiedotteessa todettiin.

Tanskan jalkapalloliitto puolestaan vaati Venäjän sulkemista kaikista kansainvälisistä urheilukilpailuista. Tanskan kannanotolla on suora vaikutuksensa myös naisten maajoukkuejalkapalloiluun, sillä Tanska ja Venäjä ovat samassa naisten MM-karsintalohkossa. Jo parin viikon kuluttua Tanskan U19-maajoukkueella olisi edessään maaottelu Venäjää vastaan. Sveitsi puolestaan pelaisi Venäjän kanssa samassa alkulohkossa naisten EM-kisoissa heinäuussa.

Alati laajentuva boikottirintama on tuoreiden mediatietojen mukaan johtamassa tuloksiin mahdollisesti jo maanantain aikana. Muun muassa Reutersin toimittaja Simon Evans ja BBC ovat saaneet tietoa, että FIFA päättää vielä maanantain aikana, että Venäjä suljetaan ulos kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta.

Näin ollen Venäjä ei saisi vapaalippua miesten MM-turnaukseen, vaan maaliskuun lopun jatkokarsinnoissa pelaisivat sen polulla vain Puola, Ruotsi ja Tshekki. Venäjän paikka saatettaisiin myöntää joko saman MM-karsintalohkon kolmoselle Slovakialle tai karsintojen parhaalle lohkokolmoselle Norjalle. Todennäköisintä lienee kuitenkin, että Puola etenee suoraan finaalivaiheeseen.

Samalla päätöksellä Venäjä jätettäisiin ulos myös muun muassa Nations Leaguesta ja naisten EM-turnauksesta. Naisten EM-kisoissa Venäjän paikan ottaisi luultavasti Suomen karsintalohkossa toiseksi sijoittunut Portugali, joka hävisi Venäjälle jatkokarsinnoissa.

Myös UEFA pitää maanantai-iltana ylimääräistä istuntoa kello 19.30 alkaen. Kokouksessa päätettäneen tiettävästi Moskovan Spartakin sulkemisesta ulos Eurooppa-liigan pudotuspeleistä. Näin ollen RB Leipzig saisi vapaalipun puolivälieriin.

Voit katsoa alla Viaplayn videosta Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mietteet Ukrainan kriisistä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.