Venäjä aloitti sodan Ukrainassa vajaat kaksi viikkoa sitten.

Sen seurauksena maan seurajoukkueet on suljettu UEFA:n kilpailuista, eikä Venäjän A-maajoukkue saa osallistua marras-joulukuussa MM-lopputurnaukseen.

Veikkausliigan KuPS:sta tuttu hyökkääjä Lucas Rangel siirtyi viime elokuussa Kuopiosta ukrainalaisen Vorskla Poltavan riveihin. Brasilialaishyökkääjä ehti edustaa Ukrainan pääsarjassa pelaavaa Vorskla Poltavaa 13 ottelussa ennen sodan käynnistymistä.

BBC haastatteli Rangelia, joka avasi, miten pääsi matkustamaan pois Ukrainasta. Rangel matkusti lopulta Katowicen kautta Portoon. Sieltä matka jatkui kotimaahan Brasiliaan.

Maailman jokaisessa valtiossa vieraillut somevaikuttaja Anderson Dias yritti saada anoppinsa Tatiana Sukhoparovan pois Ukrainasta.

Dias oli järjestänyt ystävänsä Leonardo Freitasin kanssa yksityiskoneen lentämään Ukrainaan hakemaan anoppinsa pois sodan keskeltä.

Yksityiskoneessa oli 14 paikkaa, joista 13 oli vapaana muille matkustajille. Dias kertoi sosiaalisen median päivityksessään haluavansa tarjota vapaat paikat jalkapalloilijoille, jotka haluavat päästä pois Ukrainasta.

Diasin someseuraaja mainitsi Rangelin nimen ja antoi pelaajan yhteystiedot. Vain hetkeä myöhemmin Rangel oli hakemassa Diasin anoppia läheisestä kaupungista kyytiinsä.

– Joku mainitsi minulle Lucasin ja antoi hänen puhelinnumeronsa. Puhuimme lyhyesti ja hän välittömästi suostui auttamaan minua. Lucas on tämän tarinan todellinen sankari, Dias muistutti.

Lopulta matka Lviviin kesti peräti 30 tuntia. Pultava sijaitsee noin 900 kilometrin päässä Lvivistä. Rangel joutui ystäviensä ja Diasin anopin kanssa matkustamaan kirjaimellisesti sodan läpi.

– Miten voisin olla rauhassa, kun näen auton peilistä panssarivaunun? En koskaan ajatellut kokevani jotain tuollaista. Näemme tuollaisia asioita sotaelokuvissa ja itkemme niitä katsoessa, mutta on hyvin erilaista elää sellaista todellisuutta. Se oli niin intensiivistä, etten kyennyt edes itkemään. Tuntui kuin olisimme olleet kauhuelokuvassa silmät sidottuina, koska emme tienneet, mitä seuraavaksi tapahtuisi, Rangel totesi BBC:lle.

Rangel joutui kävelemään matkaporukkansa kanssa reissun viimeiset 25 kilometriä päästäkseen Puolan rajalle.

– Lisäksi meillä ei ollut juurikaan ruokaa. Minun oli annettava omat ruokani Tatianalle, sillä hän tarvitsi niitä minua enemmän. Emme olleet nukkuneet kolmeen päivään ja olimme hyvin väsyneitä, joten jossain vaiheessa päätimme vain etsiä meille yösijan.

Porukka pääsi lopulta Puolan rajan yli 28. helmikuuta ja matkusti yksityiskoneella Portoon. Sukhoparova on parhaillaan Portossa odottamassa visaa voidakseen matkustaa perheensä luo Yhdysvaltoihin.

Rangel kertoi haastattelussa tulevaisuuden suunnitelmistaan. Entinen KuPS-hyökkääjä kertoi saaneensa huomattavasti yhteydenottoja Suomesta. Lue Rangelin mietteet täältä.

Lähde: BBC