Keskiviikkona Markku Kanerva kohahdutti kansaa valitsemalla Huuhkajien Espanjan leirille HJK:n 17-vuotiaan laitapuolustaja Miska Ylitolvan. Valinta on syystäkin herättänyt paljon keskustelua. Kanervan rooli valinnassa oli lopulta vain nimellinen.

Kanerva perusteli päätöstään keskiviikon lehdistötilaisuudessa seuraavasti:

– Miska on ottanut valtavan harppauksen kehityksessään ja pelannut HJK:n peleissä hyvin. Nyt on kiva nähdä, miten nuori poikaa pärjää ja sopeutuu tässä ympäristössä. Tämä on hänelle sauma antaa näyttöjä. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, aika näyttää, miten nopeasti hän tunkeutuu ihan vakituisesti tähän joukkueeseen.

Ylitolvan kohdalla Kanerva on ollut kuitenkin pienemmässä roolissa. Toki vastuu valinnoista on aina ensisijaisesti päävalmentajalla, mutta Kanerva on luottanut Ylitolvan kohdalla tiimiinsä.

Yksi valinnan pääarkkitehdeistä oli Huuhkajien valmennusryhmään kuuluva Mika Nurmela. Ylitolva on Nurmelalle tuttu pelaaja, jota valmentaja on seurannut jo pidemmän aikaa. Nurmela työskentelee maajoukkueen valmennustehtävien ohessa Palloliiton Pohjoisen alueen aluevalmentajana, ja hän on seurannut aitiopaikalta Ylitolvan kehitystä.

Ylitolva siirtyi HJK:hon viime kauden jälkeen RoPS:n organisaatiosta. RoPS menetti sarjapaikkansa Ykkösessä talousongelmien vuoksi. Näin ollen seura oli pakotettu luopumaan suurimmasta osasta pelaajiaan.

Ylitolva oli yksi niistä pelaajista, joiden perässä oli useita kiinnostuneita seuroja. Lopulta nuorukaisen valinnaksi kohdistui HJK. Valintaa helpottivat opinnot Mäkelänrinteen urheilulukiossa, Helsingissä.

Mika Nurmela on seurannut Miska Ylitolvan kehitystä pohjoisen alueen aluevalmentajana jo pitkään. Kuva: Juha Tamminen.

Nurmelan lisäksi Rovaniemellä asuva Huuhkajien videoanalyytikko, Henri Lehto, on seurannut Ylitolvan edesottamuksia analyyttisestä näkökulmasta jo pidemmän aikaa. Nurmelan ja Lehdon vaikutus Ylitolvan valintaan oli SuomiFutis-sivuston saamien tietojen mukaan ensiarvoisen tärkeää.

Kaiken kukkuraksi Huuhkajien valmennusryhmään kuuluva Toni Korkeakunnas on päässyt seuraamaan Ylitolvan kehitystä päivittäisellä tasolla HJK:ssa, jossa Korkeakunnas työskentelee Toni Koskelan valmennusryhmässä. Ylitolvan kohdalla analyysi on ollut siis varsin kattava.

Loppujen lopuksi Ylitolvan valinnassa Kanerva pääasiassa kuunteli tiiminsä analyysiä Ylitolvan kehittymisestä ja potentiaalista ja teki sen pohjalta kohutun ratkaisunsa. Ylitolva on Suomen A-maajoukkueen vinkkelistä yksi parhaiten skoutatuista pelaajista ikäisekseen.

Iso tarve oikealla laidalle

Kanerva on tiimeineen tunnistanut Suomen heikon tilanteen oikean laitapuolustajan tontilla. Huuhkajilla on huutava tarve oikean laitapuolustajan/wingbackin tontille. Suomi tarvitsee oikealle laidalle fyysisen ja eteenpäin pelaavan puolustajan. Nyt Suomella on käytännössä tuollaiseen rooliin tarjolla vain Nikolai Alho.

Albin Granlund on enemmän puolustava laitapuolustaja ja Jukka Raitala on joutunut usean vuoden ajan pelaamaan oikealla osittain pakotettuna. Pyry Soiria on kokeiltu hyökkäävänä vaihtoehtona, mutta sekään ei ole toiminut ihanteellisesti. Niko Hämäläinen etsii yhä lainaseuraa, ja hänen vahvuutensa ovat vasemmalla laidalla Jere Urosen tuuraajana.

Nuoresta iästään huolimatta Ylitolva on vähintäänkin potentiaalisesti sellainen pelaaja, jolla on eväitä täyttää oikean laidan rooli. Ainakin tulevaisuudessa.

Juuri sopiva hetki

Ylitolvan kohdalla ei sovi unohtaa varsin otollista aikaikkunaa A-maajoukkuevalinnalle. Huuhkajat pelaa Espanjassa kaksi harjoitusottelua. Samaan aikaan nuorisomaajoukkueet (U21 ja U19) pelaavat kilpailullisia pelejä, joissa on vielä mahdollisuudet jopa jatkopaikkoihin.

Siitä syytä esimerkiksi Saksan Kolmosliigassa vakuuttavasti pelannut Julius Tauriainen ei ollut käytettävissä. Tai toki Tauriainen olisi ollut käytettävissä, mutta Kanerva ja U21:n päävalmentaja Juha Malinen katsoivat, että häntä tarvitaan enemmän Pikkuhuuhkajissa.

[readmore from=huuhkajat]

Suomen maajoukkueet ovat ennenkin lähestyneet tapahtumia nuorten pelaajien kohdalla ensisijaisesti niin, että peliaika turvataan tärkeässä roolissa nuoremmassa maajoukkueessa.

Johto näkee, että se palvelee pitkässä juoksussa myös Huuhkajia. Sitä ratkaisua on syytä myös tarkastella kriittisesti, mutta ainakin tähän asti se on tuottanut varsin toimivan maajoukkuepolun aina Huuhkajiin asti.

Ylitolvan kohdalla tuo polku unohdettiin ja hän pääsi ohituskaistaa pitkin A-maajoukkueen mukaan. Tulevaisuuden osalta on kuitenkin melko epätodennäköistä, että Ylitolva olisi esimerkiksi ensi kesänä Huuhkajien ryhmässä Nations Leaguen otteluissa.

Todennäköistä on, että Ylitolvan maajoukkueputki jatkuu maaliskuun jälkeen nuoremmissa ikäluokissa. Mikäli kehitys jatkuu nyt nähdyn kaltaisena, voi 17-vuotias Ylitolva hypätä pian jo Pikkuhuuhkajien runkopelaajaksi.

LUE MYÖS:

Muokattu 17.3. klo 12.15: Korjattu nimeksi Julius Tauriainen, eikä Jimi.