Kansallisen Liigan kausi 2022 alkaa tänä viikonloppuna. Lauantaina pelataan kolme ja sunnuntaina kaksi avauskierroksen ottelua. Viime kauden jälkeen siirtomarkkinoilla on ollut melkoista hulinaa pitkälti poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Tuo poikkeustilanne oli se, että sarjassa kaksi peräkkäistä hopeaa voittanut Tikkurilan Palloseura ilmoitti viime kauden jälkeen joutuvansa vetäytymään sarjasta taloudellisten vaikeuksien takia.

Vaikka TiPS onkin sarjasta poissa, jatkaa moni sen entisistä pelaajista tälläkin kaudella Suomen pääsarjassa. Kaikkiaan 13 TiPS:n viime kauden pelaajista siirtyi Kansallisen Liigan muihin seuroihin. TiPS:n johtavat pelaajat jaettiin pitkälti suomenmestaruutta puolustavan KuPS:n ja HJK:n kesken.

Listaamme tässä mielestämme viisi merkittävintä pelaajasiirtoa. Aivan kaikki heistä eivät sentään ole entisiä tikkurilalaisia.

5) Joanna Tynnilä, TiPS -> HJK

Keskuspuolustaja Joanna Tynnilä pelasi kaudella 2021 alusta loppuun kaikki TiPS:n 23 sarjaottelua, eikä ole missannut montaa minuuttia aiemmillakaan kausilla. Vaikka Tynnilä on vasta 20-vuotias, on hän pelannut jo 74 pääsarjaottelua urallaan. Maaleja näissä on syntynyt seitsemän.

Tynnilä pelasi täydet minuutit myös vuoden 2018 molemmissa alle 17-vuotiaiden arvokisoissa, EM- ja MM-kisoissa. Seuraava looginen askel on naisten A-maajoukkue, ja sitä hän lähtee tavoittelemaan nyt HJK:n kautta. Vantaan Sanomien äänestyksessä ylivoimaisella äänivyöryllä vuoden 2021 vantaalaisurheilijaksi valitulle Tynnilälle on HJK:n alakerrassa suuri rooli tarjolla.

Sarjan toppariparhaimmistoon kuuluva Tynnilä opiskelee pelaamisen ohessa Aalto-yliopistossa, mutta tähtäin jalkapalloilijana on ulkomaan kentillä.

TiPS:issä kauden 2021 kaikki peliminuutit urakoinut Joanna Tynnilä huhkii tällä kaudella HJK:n puolustuslinjassa. Kuva: Juha Tamminen

4) Kit Loferski, Florida Gators -> Åland United

Kahdesti peräkkäin Suomen Cupin voittanut viime kauden pronssijoukkue joutui etsimään hyökkäykseensä uuden pelaajan, kun kauden 2021 maalitilaston kakkonen Cassandra Korhonen siirtyi Portugalin suurseura Benficaan. Pelaajamarkkinoilta löytyi yhdysvaltalainen Kit Loferski, joka aloittelee ammattilaisuraansa Ahvenanmaalla.

24-vuotias Loferski oli viettänyt koko tähänastisen elämänsä kotiosavaltiossaan Floridassa. Hän vietti yliopistossaan – ja yliopistosarjassaan – kuusi vuotta tavanomaisten neljän vuoden sijaan loukkaannuttuaan vakavasti opintojen alkuvaiheissa. Maarianhaminaan Loferski siirtyi kontaktien kautta, sillä ÅU:n keskikenttäpelaaja Sarah Troccoli on hänen vanha joukkuetoverinsa Floridasta.

3) Emma Immonen, KuPS -> Honka

Honka teki heti kauden päätyttyä lokakuun lopussa kovan kaappauksen, kun se tiedotti värvänneensä KuPS:sta kaksivuotisella sopimuksella maalivahti Emma Immosen. 20-vuotias Immonen debytoi pääsarjatasolla jo vuonna 2017 ollessaan vain 16-vuotias. Suomenmestaruuksia hän on voittanut ykkösvahtina jo kaksi, vuonna 2018 PK-35 Vantaassa ja viime kaudella KuPS:ssa.

Kaudella 2021 Immonen pelasi KuPS:ssa 18 sarjaottelua ja piti nollan omissa näistä yhdeksässä. Entinen juniorimaajoukkuemaalivahti tuo Hongan alakertaan kosolti uskottavuutta ja on potentiaalisesti ehdottomasti kauden kovimpia värväyksiä. Immosella on kaikki rahkeet nousta tulevaisuudessa myös A-maajoukkueeseen.

Immonen valittiin Captain’s Ball -gaalassa viime kauden parhaaksi maalivahdiksi Kansallisessa Liigassa.

2) Oona Sevenius, PK-35 Vantaa -> HJK

17-vuotias Sevenius nousi ryminällä kotimaisen futisyleisön tietoisuuteen, kun hän murtautui PK-35 Vantaan edustusjoukkueeseen kaudella 2020. Seveniuksesta tuli nopeasti yksi vantaalaisten luottopelaajista, ja debyyttikausi toi kolme maalia Kansallisessa Liigassa.

Viime kaudella tahti vain kiihtyi, kun Sevenius viimeisteli 22 sarjaottelussa 13 maalia ja syötti kolme osumaa. Ikäänsä peilaten Sevenius on epäilemättä suomalaisen jalkapalloilun suurimpia lupauksia.

Jalkapalloilun Sevenius aloitti 5-vuotiaana Nurmijärvellä, ennen kuin siirtyi vuonna 2020 PK-35 Vantaaseen ja nyt siis HJK:hon. Maaliahneen ja määrätietoisen Seveniuksen tähtäin on kuitenkin ulkomaisilla ammattilaiskentillä, ja erityisesti häntä viehättää Englannin Naisten Superliiga.

PK-35 Vantaassa väkevästi breikannut Oona Sevenius liittyi HJK:n hyökkäyskalustoon. Kuva: Juha Tamminen

1) Oona Sirén, TiPS -> KuPS

Viime kauden mestari KuPS värväsi TiPS:n riveistä peräti neljä tärkeää pelaajaa, joista ehkä tärkein on keskikenttäpelaaja Oona Sirén. TOP 5:mme kärkipäähän mahtui siis kaksi Oonaa, joista Sirén on epäilemättä jo hyvin tarkasti myös Helmarien valmentaja Anna Signeulin tarkkailun alla.

Kaudella 2021 Oona Sirén teki TiPS:n sarjaotteluissa kahdeksan maalia ja antoi seitsemän maalisyöttöä. 21-vuotiaalla Sirénillä on edessään jo viides pääsarjakausi, mutta ensimmäinen jossain muualla kuin TiPS:ssä. Sarjan parhaimmistoon kuuluva pelaaja tulee varmasti samaan ison roolin myös Kuopiossa.

Vuosina 2020 ja 2021 Kansallisen Liigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valitun Sirénin seurana Kuopiossa on edelleen myös puolustajana pelaava kaksossisko Emma, joka siirtyi TiPS:istä KuPS:iin jo vähän Oonaa ennen.

KuPS:iin siirtynyt Oona Sirén valittiin kahdesti putkeen sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Kuva: Kansallinen Liiga