Veikkausliigakausi 2022 käynnistyy lauantaina täydellä kierroksella. Tässä artikkelissa perehdytään taloudellisiin voimasuhteisiin sekä joukkueiden itse asettamiin tavoitteisiin.

Jokainen veikkausliigaseura on ilmoittanut arvion tulevan kauden pelaajabudjetistaan. Usein arviot ovat alakanttiin, sillä siinä ei välttämättä ole huomioitu kauden aikana tapahtuvia muutoksia kokoonpanossa. Joka tapauksessa arviot antavat melko selkeän kuvan Veikkausliigan voimasuhteista.

Huomionarvoista on se, että peräti kymmenen seuraa nostaa pelaajabudjettiaan viime kaudesta, eikä yksikään seura pienennä pelaajien palkkoihin käytettävää rahamäärää, vaikka takana on kaksi koronan kiusaamaa kautta.

Yksi mahdollinen selittävä tekijä on UEFA:n uudistunut rahanjako ja Konferenssiliigan perustaminen. Europelien ulkopuolelle jääneet seurat saavat nyt Euroopan seurajoukkueiden järjestön (ECA:n) varapuheenjohtajan Aki Riihilahden Ylelle viime keväällä antamien kommenttien mukaan vähintään 60 000 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Pelaajabudjetit ja tilinpäätökset

HJK takoi viime kaudella kovaa tulosta kentällä, mutta myös taloudellisesti. Konferenssiliigan lohkovaihepaikka toi noin viisi miljoonaa euroa kassaan, vaikka toki ottelut toivat myös kuluja vieraspelimatkoineen.

HJK ei ole vielä ilmoittanut viime vuoden tilinpäätöstä, mutta pelaajabudjettia on jälleen hivutettu ylöspäin. Eikä ihme, kun katsoo joukkueen kokoa ja pelaajien laatua. Talven aikana on saapunut kovan luokan vahvistuksia, joista esimerkiksi Joona Toivio, Jukka Raitala ja Pyry Soiri ovat varmasti sarjan palkkahierarkiassa korkealla.

HJK:n arvio kauden 2022 pelaajabudjetistaan on kaksi miljoonaa euroa. Se on ylivoimaisesti suurin pelaajabudjetti kaudella 2022. Kasvua viime vuodesta on 300 000 euroa.

Pelkästään kasvu on yli puolet VPS:n ensi kauden pelaajiin käytettävästä summasta, joka on noin 500 000 euroa. VPS:llä on sarjan pienin pelaajabudjetti. HJK:n ja VPS:n välinen ero on peräti 1,5 miljoonaa euroa. Nähtäväksi jää, onko ero kentällä yhtä valtava.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen täältä. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Oskari Karppinen

@oskarikarppinen
Veikkausliigan kokonaispelaajabudjetit, keskiarvot ja mediaanit kausilta 2015–2022. #Veikkausliiga

Seuraavaksi suurin pelaajabudjetti on SJK:lla, joka nousee toisena seurana seitsennumeroiseen lukemaan. SJK:n arvio pelaajabudjetista on miljoona euroa. Kasvua viime kauteen on 100 000 euroa. SJK:n takana on vahva taloudellinen tuki, sillä pääomistaja Raimo Sarajärvi on auttanut seuraa taloudellisesti paljon.

SJK:n osalta taloudelliset panostukset joukkueeseen ovat hiljalleen myös tuottaneet tulosta. Viime kaudella SJK nousi pronssille. Toisaalta SJK:n kaltaisella pelaajabudjetilla voisi olettaa, että mitali olisi joka vuosi vähimmäistavoite.

Viime kauden hopeamitalisti KuPS lähtee kauteen jälleen yhtenä HJK:n vahvimmista haastajista. Taloudelliset muskelit Kuopiossa ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät. Arvio KuPS:n pelaajabudjetista on karvan vajaa miljoona euroa, tarkalleen 990 000 euroa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Oskari Karppinen

@oskarikarppinen
Veikkausliiga-seurojen ilmoitetut pelaajabudjetit 2015–2022. #Veikkausliiga

FC Hongan viime kausi oli tuloksellisesti valtava pettymys. Jääminen alempaan loppusarjaan ja yhdeksäs sija ei ollut varmasti sitä, mitä Espoossa lähdettiin hakemaan. Täksi kaudeksi pelaajabudjettia on hieman kasvatettu. Viime kaudella Hongan arvio pelaajabudjetistaan oli 760 000 euroa ja tällä kaudella samainen lukema on 830 000 euroa.

Suurin muutos vuoden takaiseen pelaajabudjettiin on AC Oululla. Viime kauden niukka säilyminen tuli hieman päälle 400 000 euron pelaajabudjetilla (arvio). Alkavaan kauteen AC Oulu lähtee 680 000 euron arvioidulla pelaajabudjetilla. Kasvua on peräti 280 000 euroa.

[readmore from=veikkausliigaennakko-2022]

Oulu teki viime kaudella tähän mennessä ilmoitetuista tilinpäätöksistä suurimmat taloudelliset tappiot. AC Oulun tulos jäi peräti 210 000 euroa pakkaselle. Siihen nähden alkavan kauden taloudelliset panostukset ovat huomattavia. Seuran kohdalla herää kysymys siitä, onko talous kestävällä pohjalla.

Sarjanousija VPS maksoi myös kovan hinnan pääsystä Veikkausliigaan. VPS teki viime vuonna noin 150 000 euroa tappiota. Tappiollinen tilikausi oli tähän mennessä ilmoitetuista tilinpäätöksistä myös FC Lahdella sekä IFK Mariehamnilla. Molempien tappiot olivat vähän vajaa 60 000 euroa.

Suurimman taloudellisen voiton ilmoitti Ilves, joka on jo useamman vuoden ajan elänyt taloudellisesti kestävästi. Ilveksen tilinpäätös vuodelta 2021 oli peräti 83 000 euroa plussalla. Voittoa tekivät myös Honka sekä FC Haka.

HJK, SJK, KuPS, FC Inter sekä HIFK eivät ole vielä ilmoittaneet vuoden 2021 tilinpäätöstään.

Tavoitteet

Seurojen ilmoittamista tavoitteista mestaruudesta pelaa ainoastaan HJK. Toki muun muassa KuPS, SJK ja FC Lahti ilmoittivat tavoitteekseen sijat 1-3. HJK sen sijaan ilmoitti pelaavansa vain ja ainoastaan mestaruudesta.

HJK on ainoa seura, joka on nimennyt suoraan tavoitteekseen mestaruuden. Kuva: Juha Tamminen

Honka ja Inter tavoittelevat pelejä eurokentillä. Ilveksellä on käytännössä sama tavoite, mutta seura ilmoitti sen hieman eri tavalla. IFK Mariehamn tavoittelee pelaavansa europaikoista.

Kaikki paitsi VPS tavoittelevat vähintään selviytymistä ylempään loppusarjaan. Sarjanousija VPS lähtee kauteen realistisin tavoittein. Yltäminen kahdeksan parhaan joukkoon täyttäisi tavoitteet, mutta luultavasti jo sarjapaikan varmistaminen tavalla tai toisella tyydyttäisi Vaasassa.

Alla näet jokaisen seuran ilmoittaman arvion pelaajabudjetista, tavoitteen sekä viime vuoden tilinpäätöksen, mikäli se on jo ilmoitettu.

[table id=134 /]

Veikkausliigan kausi 2022 käynnistyy lauantaina 2.4. Veikkausliigan erikoissivullemme ilmestyy kuluvan viikon aikana useita kautta ennakoivia artikkeleita. Pääset tutustumaan niihin TÄSTÄ.