Hongan avausjakson luovuus lahotti Töölössä Hakan puolustuksen – ”Käytännössä Pepin Barcaa”

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan toinen sarjakierros alkoi Helsingissä pelatulla Honka-Haka -ottelulla. Takatalven vuoksi Tapiolassa ei voitu vielä pelata, mutta Bolt Arena oli jo Hongalle tuoreeltaan tuttu pelipaikka – aloittihan se kautensa Metroderbyllä HJK:n vieraana Töölössä.

Haka oli ottelun ensimmäisellä puoliajalla täydellinen vastaantulija, ja etenkään sen puolustus ei vakuuttanut lainkaan. Luiyi de Lucas kärsi yhä pelikieltoaan, ja Vigori Gben kausi päättyi valitettavasti heti avauskierroksella tulleeseen loukkaantumiseen. Päävalmentaja Teemu Tainio ei Helsinkiin matkustanut saatuaan koronavirustartunnan.

Hongalla sen sijaan kulki. Se teki avausjaksolla kolme maalia, ja paikkoja oli useampiinkin. Espoolaisten peli oli luovaa, kaunista ja tehokasta.

Ensimmäinen maali syntyi jo 4. minuutilla kulmapotkusta. Aatu Hakala torjui vielä ensimmäisen puskun, mutta pallo kimposi suoraan Hongan toppari Aldayr Hernándezille. Hernández suti ensin ohi, mutta sijoitti pallon toisella yrittämällä alakulmaan Hakan tolppamiehen jalkojen välistä.

Välillä Honka sai huonojakin uutisia Niilo Saarikiven jätettyä kentän loukkaantumisen vuoksi. 18. minuutilla syntynyt 2-0-maali käänsi kuitenkin taas suupielet ylöspäin. Hakan toppari Anthony Herbert puski purkupallon suoraan Florian Krebsille, ja saksalainen täräytti pallon komeasti ylänurkkaan.

36. minuutilla syntynyt kolmas maali oli kauniin pallonliikuttelun ja erittäin hienon syöttökuvion tulosta. Pallo kiersi mieheltä miehelle, ja lopuksi Jerry Voutilainen siirsi sen vierelleen Agon Sadikulle, joka sai tuulettaa veikkausliigauransa avausmaalia. Sekä Voutilaisella että Sadikulla oli avausjaksolla paikat myös lisäosumiin.

Hongan kolmatta maalia suitsutettiin Twitterissä estoitta melkoiseksi taideteokseksi ja vuoden maali -ehdokkaaksi. ”Herranjumala mikä maali Hongalta! Toi oli käytännössä Pepin Barcaa Iniestan, Messin, Xavin ja kumppaneiden aikana”, Daniel Rantanen twiittasi.

Klippi maalista on nähtävissä alla.

Vierasjoukkue Haka teki tauolla peräti triplavaihdon pyrkien pääsemään peliin mukaan. 69. minuutilla syntyikin kavennusmaali, kun Lee Erwin täräytti rankkarista pallon verkkoon. Pilkku tuomittiin Hernándezin melko pienestä rikkeestä.

Honka joutui tekemään kymmenen minuuttia ennen loppua toisenkin vaihdon loukkaantumisen vuoksi. Nyt kentän laidalle linkutti Pikkuhuuhkajien toppari Ville Koski.

Ensimmäinen puoliaika oli täydellisesti Hongan, mutta pelin loppua kohti ote siirtyi koko ajan selvemmin Hakalle. Etenkin loistavalta hankinnalta vaikuttava skottikärki Lee Erwin oli avauskierroksen tapaan hyvässä iskussa. 87. minuutilla Erwin ampuikin tarkasti taka-alanurkkaan jo kauden kolmannen maalinsa.

Hakan hyvän loppuvedon ansiosta Honka sai jännittää voittoaan loppuun asti, mutta valkeakoskisten loppuveto jäi hieman vajaaksi. Honka juhli kauden avausvoittoaan maalein 3-2.