Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue avasi tiistaina EM-kisaurakkansa Bosnia ja Hertsegovinassa Ranskaa vastaan. Pikkuhelmarit pani Ranskalle hyvin kampoihin, mutta hävisi ottelun maalein 0-2.

Suomen ensimmäinen vaihto tehtiin 58. peliminuutilla, kun espoolainen Lotta Kalske tuli kentälle Elli Mäkipelkolan tilalle. Kalske kertoi avausottelun jälkeisistä tunnelmistaan SuomiFutikselle torstaina tehdyssä puhelinhaastattelussa.

– Tietenkin tappio harmittaa, mutta pelillisesti ottelu oli meiltä hyvä. Totta kai meillä oli paikkoja, joista olisi voinut maalin tehdä. Pääasia oli, että saimme maalipaikkoja ja tuli hyviä hyökkäyksiä, joulukuussa 16 vuotta täyttänyt Kalske kuvaili.

Turhan suurta jännitystä Pikkuhelmareilla ei Kalskeen mielestä ollut.

– Jännitystä ei ollut liikaa, vaan ihan sopivasti. Jos ei yhtään olisi jännittänyt, olisi sekin ollut huono. Alussa olimme jännittyneitä, mutta pelin edetessä se helpotti.

Jotta tulevissa otteluissa tulee tulosta, on Kalskeen mielestä olennaista uskaltaa kuljettaa ja pitää palloa enemmän. Omaan pelitapaan uskominen, itseluottamus ja joukkuepeli ovat Espanjaa vastaan avainasemassa.

Hukattu maalipaikka jäi painamaan

Lotta Kalske oli hyvin lähellä saada nimensä Suomen EM-kisahistoriaan, sillä Pikkuhelmarien paras maalipaikka ottelussa aukesi juuri hänelle Ranska-pelin lisäajalla. U17-maajoukkuedebyyttiään pelannut Amelia Luotonen jatkoi keskityksen Kalskeelle, joka pääsi vastatusten Ranskan maalivahdin Feerine Belhadjin kanssa. Kalskeen yritys oli erinomainen, mutta suurseura Lyonin maalivahti Belhadj suoritti etevän torjunnan.

– Tilanne tuli minulle tosi äkkiä. Olin siinä tilanteessa ihan varma, että pallo menee maaliin, mutta se oli hyvä torjunta veskarilta. Totta kai ärsyttää, ettei siitä tullut maalia, mutta ensi kerralla menee, Kalske lupaa.

– Tosi hyvin rakennettu tilanne se oli. Se oli hyvä pudotus Amelialta minulle, haltuunottokin oli hyvä, mutta sitten se viimeistely… Olisi sen pitänyt mennä.

– Jäi se tilanne aika paljon pyörimään mielessä, mutta pääsin siitä sitten tosi nopeasti yli. Katsoin sen videolta enkä enää sen jälkeen ajatellut sitä.

”Ei lähdetä himmailemaan”

Koska suurmaat Ranska ja Espanja voittivat avauspelinsä ja ottelu Ranska-Norja pelataan perjantaina vasta Suomen pelin jälkeen, on Pikkuhelmarien oikeastaan haettava Espanjasta voittoa, jotta jatkomahdollisuudet säilyisivät hyvinä. Tasapeli ei välttämättä pitkälle riitä, tappiosta puhumattakaan.

– Meidän pitää uskaltaa pitää palloa ja tehdä niitä asioita, joissa ollaan hyviä: kuljettaa ja pystyä murtautumaan vastustajan puolustuslinjasta läpi. Sitten täytyy vain pitää päät kylminä ja tehdä maalipaikoista maali. Yhtään ei ainakaan pidä lähteä himmailemaan, vaan mennään täysillä ja voitetaan se peli, Kalske ennakoi perjantain ottelua.

– Espanja on yhtä kova joukkue kuin Ranska, tai jopa parempi. Espanjalla on tosi hyviä yksilöitä, niin kuin Ranskallakin oli. Siihen pitää varautua. Topparit kuljettavat tosi paljon, ja Espanja tykkää hyökätä suoraviivaisesti. Laitapakit pelaavat todella korkealla.

Suomen aseita Espanjaa vastaan ovat Kalskeen mukaan nopeat tilanteenvaihdot ja vastahyökkäykset.

– Jos me saadaan riistoja yläalueilla, niin siellä on isoja tiloja, joihin voi murtautua. Meillä on nopeita hyökkääjiä, jotka pystyvät juoksemaan syntyviin tiloihin. Siten saadaan hyviä maalipaikkoja.

Hattutemppu kenraaliharjoituksessa

Kalske on yksi niistä pelaajista, joilta maaleja voidaan odottaa, sillä hänen kevätvireensä on ollut erinomainen. Kalske teki maaliskuussa yhden maalin, kun Suomi ratkaisi EM-kisapaikkansa karsintojen 4-0-voitolla Slovakiasta. Samassa ottelussa hän laukoi kerran myös ylärimaan.

EM-kisojen kenraaliharjoituksessa Eerikkilässä Pallo-Iirojen 15-vuotiaiden poikien joukkuetta vastaan hän puolestaan teki hattutempun, kun Pikkuhelmarit voitti pelin 6-2. Raumalaisseura on ollut Kalskeelle mieluisa vastustaja, sillä seuran naisjoukkuetta vastaan Kalske maalasi kahdesti, kun EPS päihitti helmikuussa Pallo-Iirot Suomen Cupissa maalein 3-0. Suomen Cupissa EPS kohtasi myös muun muassa HJK:n.

Lotta Kalske teki Pallo-Iirojen P15-poikia vastaan hattutempun Pikkuhelmarien EM-kisakenraalissa. Kuva: Kalevi Hämäläinen

– Se Pallo-Iiroja vastaan tekemäni hattutemppu tuntui tosi hyvältä ja antoi minulle lisäbuustia näihin kisoihin. Olettaisin, että täällä voisi tehdä pari maalia ja syöttää muillekin mahdollisuuksia (maalintekoon), Kalske vastasi kysymykseen hänen itse itselleen asettamista odotuksista.

Omiksi vahvuuksikseen Kalske listaa kaksinkamppailuvoiman ja tietysti myös maalinteon ylipäätään.

– Olen todella periksiantamaton, nopea pelaaja ja hyvä ohittamaan. En anna missään tilanteessa periksi. Sijoittuminenkin on vahvuus.

– Yleensä minulle syötetään ja minä puttaan pallon sisään, mutta voi maali joskus syntyä kaukolaukauksellakin, Kalske kuvaili.

EM-kisojen alkulohkon kolme peliä pelataan vain seitsemän päivän sisällä. Oletettavaa on, että kokoonpanoa kierrätetään jonkin verran, jotta kentälle saadaan tuoreita jalkoja. Haastatteluhetkeen mennessä ei Kalske osannut kuitenkaan vielä sanoa, pääseekö hän Espanjaa vastaan avaukseen.

– Rotaatiosta ei ole puhuttu, mutta kunnioitan kokoonpanovalintoja riippumatta siitä, tuleeko peliaikaa vaihdosta vai onko avauksessa. Olisi tosi hienoa päästä avaukseen, mutta kun mahdollisuus tulee vaihdosta, niin sitten mennään täysillä. Jos pääsee avaukseen, niin sitten on vielä parempi fiilis, ja yritän pitää sen paikan. Mutta jos olen vaihdossa, niin sitten kunnioitan heitä, jotka ovat avauksessa.

Vastassa Lyonin, PSG:n ja Barcelonan pelaajia

Kalske on pelannut koko tähänastisen uransa Espoon Palloseurassa. EPS voitti viime vuonna B-juniorien – eli vanhimman juniori-ikäluokan – suomenmestaruuden, ja Kalske oli joukkueen ehdottomia avainpelaajia. 18 ottelussa syntyneet 24 maalia riittivät sarjan maalitilaston voittoon.

Kalske pelasi jo viime kaudella myös EPS:n naisten joukkueessa. EPS nousi Kolmosesta täksi kaudeksi Kakkoseen, jossa sarjakausi alkaa vasta tulevana viikonloppuna. Alkuvuoden aikana Kalske on siis pelannut seuratasolla vain juniorien pelejä sekä muutaman Suomen Cupin ottelun EPS:n edustuksessa. Vaikka useilla muilla pelaajilla niin omassa joukkueessa kuin vastustajan riveissäkin on pelikokemusta paljon kovemmista sarjoista, on Kalske mielestään sopeutunut arvokisavauhtiin hyvin.

– Totta kai pelit täällä on paljon kovempia ja kaikki yksilöt todella hyviä. Mielestäni olen kuitenkin päässyt tosi hyvin mukaan eikä minulla ole sen suurempia ongelmia tullut eteen.

Suomen lohkon muiden maiden pelaajalistat ovat huimaavaa luettavaa. Ranskan joukkueessa on kolme Lyonin ja kaksi PSG:n pelaajaa. Lyonin ja PSG:n edustusjoukkueet kohtasivat huhtikuun lopussa Naisten Mestarien liigan välierissä.

Espanjan listoilta löytyy puolestaan muun muassa seitsemän toista peräkkäistä Mestarien liigan voittoaan hamuavan Barcelonan organisaatiossa pelaavaa pelaajaa – toki juniorijoukkueessa, mutta kuitenkin. Vaikka Suomella on pelaajia pääsarjatason alapuolisista seuroista, kuten EPS:stä ja FC Peltirummusta, eivät erot kentällä Kalskeen mielestä näy.

– Minusta on ollut kiva nähdä, etteivät erot ole niin isoja, vaikka meidän pelaajat pelaavat pienissä suomalaisjengeissä verrattuna esimerkiksi Barcelonaan tai Real Madridiin. Tosi hyvältä tuntuu päästä pelaamaan sellaisia (suurseurojen) pelaajia vastaan. Ei siinä ole mitään sen suurempaa eroa näkynyt, Kalske toteaa.

Identtiset kaksoset joskus A-maajoukkueessakin?

Vaikka osa Suomen runkopelaajista on jo lyönyt itsensä läpi Kansallisessa Liigassa, ei Kalske ole kiirehtinyt alemmista sarjoista pääsarjaan. Hänellä on puolellaan suuri luottamus, sillä EPS:ssä nuori lupaus saa pelata yleensä täydet peliminuutit. Jossain vaiheessa edessä lienee kuitenkin uran ensimmäinen seurasiirto.

– Olen minä sitä miettinyt, mutta en ole vielä löytänyt täydellistä vaihtoehtoa. Varmasti joskus tulee eteen joku hyvä vaihtoehto, ja sitten pitää miettiä, jäänkö EPS:iin vai siirrynkö muualle. Voihan olla, että täältä EM-kisoistakin tulee joku hyvä kontakti. Olisi sekin kiva.

Lotta Kalske on yksi Suomen pelaajista, joilla ei ole vielä kokemusta aikuisten pääsarjatason jalkapalloilusta. Sekin aika koittaa vielä. Kuva: Kalevi Hämäläinen

– Ajatuksissa on pelata tämä kausi EPS:ssä, mutta voi matkassa olla muuttujiakin, Kalske puntaroi.

Suomen joukkueen toinen EPS:n pelaaja on Kalskeelle hyvin tuttu, hänen oma kaksossiskonsa Nelli. Siinä missä Lotta Kalskeen pelipaikka on keskikentällä, pelaa Nelli Kalske puolustuslinjassa. Siskokset ovat pelanneet koko tähänastisen uransa yhdessä, he debytoivat U17-maajoukkueessa yhtä aikaa harjoituspelissä Tanskaa vastaan 1.9.2021 ja myös molempien arvokisadebyytti syntyi samassa Ranska-pelissä.

Jalkapallomaailma tuntee useampia huipulle nousseita kaksospareja, kuuluisimpina esimerkkeinä kenties hollantilaiset Frank ja Ronald de Boer sekä saksalaiset Sven ja Lars Bender. Kenties jonain päivänä myös Helmareissa nähdään identtiset Kalskeen kaksoset.

– Aika lailla samat tavoitteet meillä on. A-maajoukkueestakin ollaan juteltu, Lotta Kalske vastasi.

– Totta kai se on tosi iso tuki ja turva, että oma sisko pelaa samassa joukkueessa, koska olemme pelanneet koko uran yhdessä. Hän on joku, jonka tunnen ihan läpikotaisin ja joka myös tuntee minut. Pystymme kommunikoimaan todella hyvin. Ilman häntä olisi vaikea pelata. Vaikkemme olisikaan samaan aikaan kentällä, tuo hän myös vaihtopenkiltä tukea ja turvaa.

Kaksossiskot ovat olleet kaikissa turnauksissa ja harjoitusleireillä huonekavereita. Lotta Kalskeen mukaan he viettävät joka päivä todella paljon aikaa yhdessä, ”24/7”. Siksi ajatus siitä, että siskokset ajautuisivat joskus seurasiirron myötä erilleen, tuntuu oudolta.

– Joo. Olen sitä miettinyt, miltä se tuntuisi. Mahdollisesti jossain vaiheessa niin käy, että pelaamme eri jengeissä tai jopa eri maissa. Varmaan se olisi aluksi tosi vaikeaa, mutta kyllä siihenkin varmaan tottuisi. Tosi paljon tulisimme varmasti kuitenkin olemaan kontakteissa.

”Pirteä ja yhtenäinen joukkue”

Ottelu Espanja-Suomi on viimeinen, jonka Suomi pelaa Siroki Brijegissä. Vaikka Norja kohdataankin maanantaina Mostarissa, mennään sinne bussilla. Muutto toiseen hotelliin on edessä vasta, jos Pikkuhelmarit raivaa tiensä välieriin.

Joukkueen ilmapiiri on Kalskeen mielestä kisastartin jälkeen erinomainen.

– Totta kai meidän joukkue on ollut pirteä ja yhtenäinen. Näissä karsinnoissa ja kisoissa se on noussut vain enemmän esiin ja koko ajan kehittynyt. Kaikilla on tosi hyvä fiilis ja täällä on kiva olla just tän jengin kanssa.

Avausottelussa loukkaantuneen hyökkääjä Lilli Halttusen Kalske toivoo pystyvän pelaamaan perjantaina. Vamma ei ilmeisesti ole kovin vakava.

– Toivottavasti hän pystyy pelaamaan, koska hän on tärkeä pelaaja meille, Kalske kehui.

Ottelu Suomi-Espanja pelataan perjantaina kello 18.30. Sitä voi seurata suorana Yle Areenasta.

LUE MYÖS:

Oi Suomi on! Pikkuhelmarit raivasivat tiensä EM-kisoihin – upeaa venymistä ratkaisevissa karsintapeleissä!

”Nyt pääsee elämään omaa unelmaa” – Pikkuhelmarit ammentaa uskoa EM-kisamenestykseen neljän vuoden takaisista muistoista

”Onhan se makeaa, ettei ammattilaisura ole vain unelma, vaan sen voi ottaa tavoitteeksi” – EM-kisat vievät Pikkuhelmarien lupaukset scouttien silmien alle

HS: ”Varmasti jossain vaiheessa pitää valita laji, mutta en tiedä, milloin” – Pikkuhelmarien EM-kisapelaaja pelaa kuukauden sisällä jalkapallon ja jääkiekon arvokisat