HS: ”Varmasti jossain vaiheessa pitää valita laji, mutta en tiedä, milloin” – Pikkuhelmarien EM-kisapelaaja pelaa kuukauden sisällä jalkapallon ja jääkiekon arvokisat

© Kuva: Juha Tamminen

Kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa tiistaina taipaleensa ikäluokan EM-turnauksessa, on yksi joukkueen kolmen pelaajan kapteeniston jäsenistä uunituore suomenmestari. Mutta kuinka, sillä futiskausihan on vasta alussa?

Asia selittyy sillä, että 16-vuotias Julia Schalin on todellinen monitaituri. Hän pelaa Hongan riveissä Kansallista liigaa, ja Kiekko-Espoossa jääkiekkoa. Kiekko-Espoo voitti tällä kaudella naisten jääkiekon suomenmestaruuden.

Tyhjiä hetkiä Schalinin kisakalenteriin ei paljon jää, sillä futiskausien välissä hän pelaa jääkiekkoa, ja jääkiekkokauden päätyttyä on aika satsata futikseen. Välillä tulee päällekkäisyyksiäkin. Kiekko-Espoon pudotuspelien ensimmäisen kierroksen pelejä jäi väliin, kun Schalin oli Pikkuhelmarien kanssa Dublinissa kisapaikan tuoneessa jatkokarsintaturnauksessa.

Jommankumman lajin harjoituksia tai pelejä on mahtunut kevään aikana liki jokaiselle päivälle. Yhteensä treenejä on viikossa noin kymmenen, mutta yksi päivä on aina vapaapäivä.

Hurjinta on silti, että Schalin pelannee vain noin kuukauden sisällä kahden eri lajin arvokisoissa. Tyttöleijonien MM-kisat pelataan 6.-13. kesäkuuta Yhdysvalloissa, sillä kisat siirrettiin koronapandemian vuoksi kesälle. Jääkiekon kisajoukkuetta ei ole vielä nimetty, mutta Schalin on senkin joukkueen runkopelaajia, ja oli nimettynä alkuperäiseen kisajoukkueeseen.

Ainutlaatuinen Schalinin tapaus ei ole, sillä myös muun muassa Riikka Sallinen ja Kirsi Hänninen ovat pelanneet huipulla kahta eri lajia; pesäpalloa ja jääkiekkoa. Loputtomiin Schalinkaan tuskin molempiin lajeihin pystyy täysipainoisesti satsaamaan.

– Varmasti jossain vaiheessa pitää valita laji, mutta en pysty sanomaan, milloin. Ratkaisevaa on se, millaisia mahdollisuuksia on eri lajien puolella, Schalin vastasi huhtikuussa julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa (juttu löytyy täältä).

– En tiedä, kummasta lajista tykkään enemmän. Aina kun tavoitetta on kysytty, olen vastannut, että haluaisin tehdä jompaakumpaa lajia ammattilaisena ja saada hyvää palkkaa.

Hyvää tukea Schalin saa siitä, että hänellä on joukkuetoveri, jonka tilanne on samanlainen. Myös Ada Eronen pelaa jääkiekkoa Kiekko-Espoossa ja Tyttöleijonissa sekä Kansallista Liigaa Hongassa. Vuonna 2004 syntyneenä Eronen ei U17-ikäluokan EM-joukkueeseen ikänsä puolesta mahtunut, mutta hän pelaa jalkapalloa Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa.

Suomi kohtaa EM-kisojen avausottelussaan Ranskan. Kello 18.30 alkavaa ottelua voi seurata suorana Yle Areenasta.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.