Suomalaispelaajan pelaaminen minkään jalkapallon eurokilpailun finaalissa ei ole lähestulkoonkaan tavallinen juttu, vaan todellinen erikoistapaus. Jari Litmanen ja Sami Hyypiä ovat finaaleissa tietysti pelanneet – Litmanen kahdessa Mestarien liigan finaalissa ja Hyypiä kerran Mestarien liigan finaalissa ja kerran UEFA Cupin loppuottelussa. Petri Pasanen puolestaan pääsi kentälle jatkoajalla vuonna 2009, kun Werder Bremen taipui UEFA Cupin historian viimeisessä pelissä Shakhtar Donetskille.

Ja siinä kaikki. Tänään joukkoon on kuitenkin liittymässä Rangersin keskikenttäpelaaja Glen Kamara, joka on hyvin todennäköisesti avauskokoonpanossa, kun skottiseura kohtaa Eurooppa-liigan historian 13. loppuottelussa Sevillassa Eintracht Frankfurtin. Kamara kuuluu valmentaja Giovanni van Bronckhorstin, ja oli isossa roolissa myös välieräotteluissa RB Leipzigia vastaan.

Vaihtopenkiltä ovat eurokilpailujen finaalia seuranneet myös Jari Rantanen UEFA Cupissa ja Petri Tiainen cup-voittajien cupissa vuonna 1987 sekä Katriina Talaslahti Naisten Mestarien liigassa elokuussa 2020. Kamarasta on tulossa kuitenkin vasta neljäs finaalissa pelannut suomalainen, ja ensimmäinen Eurooppa-liigassa.

Huuhkajienkin avainpelaajiin lukeutuvan Kamaran merkityksestä kertoo sekin, että UEFA on valinnut hänet ”mainoskasvokseen” Twitterissä julkaisemaansa Eurooppa-liigan finaalijulisteeseen. Loppuottelua markkinoivassa graafisessa kuvassa ovat esillä Rangersista suomalainen Glen Kamara ja Eintracht Frankfurtista kolumbialainen Rafael Borré.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

UEFA Europa League

@EuropaLeague
It's here. It's Europa League final matchday. 🏆😍

#UELfinal

Ottelun ensisijaisena panoksena on tietysti ennen kaikkea Eurooppa-liigan pokaali, joka olisi Rangersille vasta sen historian toinen europokaali. Ainoa aiempi voitto on Cup-voittajien cupista keväältä 1972, eli 50 vuoden takaa. Barcelonassa pelatussa finaalissa kukistui Moskovan Dynamo. Eintracht Frankfurt on voittanut UEFA Cupin keväällä 1980 ja Intertoto Cupin vuonna 1967. Kaksiosaisessa UEFA Cupin finaalissa kaatui Borussia Mönchengladbach vierasmaalisäännöllä.

Rahaakin on pelissä, sillä finaalin voittajalle on luvassa palkintorahoina noin 4,5 miljoonaa euroa enemmän kuin sen häviäjälle. Lisäksi mestarille aukeaa suora paikka Mestarien liigan lohkovaiheeseen ensi kaudeksi. Jos Eintracht Frankfurt häviää finaalin, ei se pelaa ensi kaudella europelejä lainkaan. Jos Rangers häviää, aloittaa se Mestarien liigan karsinnoista.

Illan trillerin ykkönen nähdään keskiviikkona 10. elokuuta myös Helsingissä haastamassa Mestarien liigan voittajaa (joko Liverpool tai Real Madrid) UEFA Super Cupissa.

Glen Kamaran otteita seurataan varmasti tarkasti myös Espoossa, jossa hän vietti lapsuutensa ennen Lontooseen muuttoa. EPS:n juniorivalmennuksessa työskentelevä Eero Laurila omisti Kamaran hienolle illalle twiitin.

– Tänään iso päivä EPS:lle, kun seuran entinen pelaaja Glen Kamara pelaa Eurooppa-liigan loppuottelussa. Seuran harjoituskeskuksen pukukoppikäytävällä EPS-juniorit näkevät hänen kuvansa joka kerta kun kävelevät kentälle, Laurila kirjoitti.

Eero Laurila

@eerolaurila
Tänään iso päivä @EPSFootball kun seuran entinen pelaaja Glen Kamara pelaa Eurooppa-liigan loppuottelussa. Seuran harjoituskeskuksen pukukoppikäytävällä EPS-juniorit näkevät hänen kuvansa joka kerta kun kävelevät kentälle.
📷 Ari Sipinen

Ottelu Rangers-Eintracht Frankfurt alkaa keskiviikkona kello 22, ja sitä voi seurata Viaplaylta ja V Sportilta.