Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Čeferin sanoo, että järjestö ei aloita toimenpiteitä Kylian Mbappén jatkosopimuksesta muiden käskystä.

Paris Saint-Germain julkisti viime lauantaina, että Mbappé, 23, on tehnyt sen kanssa kesään 2025 ulottuvan jatkosopimuksen, joka on useiden lehtitietojen mukaan poikkeuksellisen rahakas diili.

Mbappén odotettiin pitkään siirtyvän Real Madridiin, joka tavoitteli häntä jo viime kesänä. Ranskalaistähden vanha sopimus oli päättymässä ensi kuussa, jolloin hän olisi voinut vaihtaa seuraa ilman siirtokorvausta, ellei uutta diiliä PSG:n kanssa olisi syntynyt.

[readmore from=Mbappe-Kylian]

La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas nimitti PSG:n toimintaa ”loukkaukseksi jalkapalloa kohtaan”, ja Espanjan pääsarja teki Mbappén jatkosopimuksesta myös valituksen UEFA:lle, Ranskan hallinto-oikeudelle ja Euroopan unionille.

Valituksessaan La Liga vetosi siihen, että qararilaisrahoitteinen PSG uhkaa eurooppalaisen jalkapalloilun taloudellista vakautta.

– On skandaalimaista, että PSG:n kaltainen seura, joka viime kaudella raportoi yli 220 miljoonan euron tappiot kerättyään yli 700 miljoonan euron tappiot aiempina kausina (samalla kun se raportoi sponsoritulot epäilyttävällä arvolla) ja jonka joukkue tälle kaudelle maksaa noin 650 miljoonaa euroa, voi solmia tällaisen sopimuksen, kun taas ne seurat, joilla olisi varaa palkata pelaaja ilman palkkakulujensa vaarantamista eivät pysty hankkimaan häntä, kommentoi La Liga tiedotteessaan.

Čeferin sanoi BBC:n haastattelussa, että UEFA:n taloudellisen reilun pelin säännöt (Financial Fair Play) ovat ”varsin tiukat”.

– Kuka tahansa sääntöjämme noudattava on tervetullut pelaamaan kilpailuihimme. Jos sääntöjä ei kunnioita, ei saa pelata.

– Real Madrid tai kukaan muukaan ei sano UEFA:lle, mitä tehdä. He ovat järkyttyneitä yhdestä näkökulmasta, ja tietääkseni heidän tarjouksensa oli samanlainen kuin PSG:n tarjous.

PSG:n omistaa Qatar Sports Investments, joka on Qatar Investment Authorityn (QIA), eli Qatarin valtion omistaman valtion varallisuusrahaston tytäryhtiö. Čeferin sanoo olevansa kyllästynyt kuulemaan valituksia siitä, että jalkapallo on halukas ottamaan valtioita seurojen johtajiksi.

– Olen sanonut tämän monta kertaa ja sanon tämän uudestaan: kertokaa minulle yksi argumentti, miksi heidän ei pitäisi olla seuran omistajia.

– Jos sanot, että seurat kuuluvat kannattajille, etkö ajattele, että englantilaisilla seuroilla on omistajia – heillä on omistajia Yhdysvalloista, jotkut Lähi-idästä, heillä on omistajia Englannista. Tilanne on siis täsmälleen sama, ja olen todella väsynyt näihin syytöksiin ilman mitään konkreettista taustaa.

– Haluan tietää, kuka rikkoi sääntöjä, ja jos sääntöjä rikotaan, siitä rangaistaan.

LUE MYÖS: